Slajd: "2020 moment przejęcia Energi przez grupę Orlen"
W tym samym czasie prowadzący mniej więcej tak: "mam nadzieję, że kolejne pytania będą już tylko dotyczyły grupy Orlen a nie Energi". Slajd był celowo przygotowany na konferencję. Zbicie kursu Grupa Gdańska, Darek nawet nie ma pojęcia co jego mocodawcy wyprawiają.
Dzisiaj z popytu zapomnieliście zdjąć 10K akcji. Zmiana metody albo rezygnacja z zaniżania kursu. Teraz tylko wyżej szybko, pilnie, niebawem 100 .... 200 pln za akcję Energa.
Prezes Orlenu powiedział cytując jego słowa...bardzo się ciesze że wspólnie możemy się z tego przeszłego wzrostu kursu akcji spółki ENERGA SA cieszyć ...że rosną akcje spółki ENERGA SA ...że rośnie ich wartość ...że rośnie też rola firmy ENERGA SA w strategi i w działaniach bieżących Orlenu
,Jak już mówiłem w omówieniu wyników wspólnie z ENERGA OPERATOR / spółka z grupy ENERGA /udało nam się pozyskać 7,5 miliarda pożyczki z KPO preferencyjne oprocentowanie 0,5 % w skali roku z przeznaczeniem na inwestycje w grupie ENERGA /w ENERGA -OPERATOR/
Co istotnie wpłynie to na przyszły wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości
Dbamy o wzrost wartości spółki ENERGA SA Mogę powiedzieć to co przygotowujemy dla całej Grupy w tym dla ENERGA SA to trudne takie słowo OPERACJONALIZACJA naszej strategii Orlenu czyli przygotowywania strategii cząstkowych dla poszczególnych firm w tym dla ENERGA SA i będziemy to w tym roku publicznie prezentować dla tych większych i istotniejszych spółek z grupy a szczególnie zaprezentujemy to publicznie dla ENERGA SA bo jest spółką giełdową
Mam nadzieje że wówczas Państwa / akcjonariuszy ENERGA SA / APELE spotkają się z takim odzewem z naszej strony który uznacie za właściwy
Emerycie jedziemy na szczyty czy komuś się podoba czy nie. Z miesiąca na miesiąc pokrzywienie drobnych akcjonariuszy będzie naprawiane wzrostem kursu i dywidendą w maju 6 zł na akcję ??????
"istotnie wpłynie to na przyszły wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW" akurat o GPW nic nie mówił ale można się domyśleć.
Wyobrażam sobie taki scenariusz. Kurs rośnie do 100 zł + na obrotach i przy płynności niewielkiej. W pewnym momencie telefon do Trzcińskiego od Esaliens. Panie Trzciński bierzemy Pański pakiet po 35 zł OK? OK odpowiada Trzciński i całuje rączki Esaliensowi. Po sprzedaniu akcji GG nie będzie mogło już Orlenowi szkodzić rozprawami, Fąfara będzie spał spokojnie.
Jeszcze dzisiaj na plusie czy chłodzimy tygodniowy? Wiem, że spychającemu (GG) się to nie opłaca. Mam wgląd do danych. Przypominam, że mam całkowitą blokadę konta od kilku dni.
Tak jak pisałem wczoraj, zostawienie 10K akcji na kupnie to woreczek, sakiewka Grupy Gdańskiej, która postanowiła jeszcze raz zbić kurs z nadzieją, że jednak coś wpadnie na początku sesji. Nadzieja umiera ostatnia.
Wczoraj zapowiedziana przez Fąfarę dywidenda na Enerdze zachęciła GG do desperackich zachowań. 20K akcji bo taką ilość używają do zbijania kursu, nawet jeśli stracą to widocznie płakać nie będą.
Szanowny, Finansista, wytłumacz mi co rozumiesz pod skrótem GG. Dla mnie jest to Grupa ludzi skupiona pod szyldem fundacji, ukierunkowana na walkę o sprawiedliwość dla mniejszościowych akcjonariuszy Energi. Fundacja skupia ludzi ,którzy nie przekazali jej fizycznie swoich akcji,a tylko upoważnili ją do występowania w ich imieniu. Moje pytanie? Kto fizycznie ma możliwość obracania akcjami . Fundacja ,czy uczestnicy w GG na telefon Pana Trzcińskiego. Chyba się mylisz co do GG. Ja ją wspieram z całych sił. Pozdrawiam
Arskiozanie pod pojęciem GG rozumiem zarządzających Grupą Gdańską oraz uczestników grupy aktywnie obracających akcjami Energa dla własnych korzyści z pokrzywieniem i pominięciem innych drobnych akcjonariuszy. Im więcej Fąfara przekazuje pozytywnych i cenotwórczych informacji dot. Energa tym bardziej trole GG np. farmazon oko, widelec, pepciu dwoją się i troją by zniekształcić przekaz. Tylko ostatnie informacje związane z pożyczką 0.5% ponad 7 mld pln, deklaracja wzrostu kursu na GPW, wypłaty dywidendy przez Energa SA powinny były wynieść kurs Energa na poziomy niespotykane. Zamiast tego mamy zbijanie kursu i nieuzasadnione narzekanie na Fąfarę. Na konferencji wynikowej Orlenu mamy udawanie, że Energa nie należy do grupy Orlen oraz wręczanie petycji Fąfarze.
Jak Orlen chce wyciągnąć pieniądze z Energi na wypłatę większych dywidend?
Czy przez przerzucenie kosztów na Energa SA?
Czy przez cash pooling czy przez dywidendy spółek zależnych od Energa SA czy może poprzez dywidendę ze spółki ENERGA SA?
Która opcja a może są inne możliwości najbardziej się opłaca?
Wygląda to na manipulację. Wersja angielska i polska 3.3.1.4 str. 28 raportu 4Q Orlenu tak jak wskazał Darek informuje o zakupie farmy fotowoltaicznej w formie zakupu spółki z o.o. wraz z wykupem długu, pożyczki której udzielił udziałowiec (nawiasem mówiąc niezły deal dla tego udziałowca). Wersja angielska (prawdopodobnie oryginał) zawiera dwa razy wyrażenia "ENERGA group". ENERGA jest pisane wielkimi literami. Podczas gdy wersja polska, którą przytoczył Darek, tylko jeden raz odnosi się do "z Grupy Energa".
Grupie GG nie na rękę wysoki kurs Energii na rynku, ponieważ skupiają tylko około 6 mln sztuk akcji reszta czyli 31 mln sztuk akcji należy do inwestorów z jajami, biorącymi ryzyko na własne barki.