To jest tak niewiarygodne, tak niesprawiedliwe , że nie chcą pozytywnie załatwić sprawy akcjonariuszy mniejszościowych , że się wierzyć nie chce. Normalnie Korea PN!
Jakich akcjonariuszy? Tych co dobrowolnie sprzedali akcje po 8,35 zł w wezwaniu? Czy tych co się dzięki temu wezwaniu i uchwale o delistingu obkupili po 6 zł i są teraz tacy "pokrzywdzeni"?
Szanowny , Oko, czasem masz słabszy dzień i dajesz upust swemu zacietrzewieniu. Wśród akcjonariuszy mniejszościowych są tacy co posiadają akcje od pierwszej emisji. Nie generalizuj.. Nie uwzględniasz faktu, że Orlen zarabia na Enerdze i wypłaca dywidendę, a mniejszościowi Energi mogą się oblizać. W każdym innym państwie i na każdej giełdzie takie coś było by karane. Ten prosty jak konstrukcja cepa problem wymaga wieloletnich rozważań niedouków w togach. Dzisiejsza sytuacja może nieco otrzeżwi ,niektórych Tussko-synów Pozdrawiam.
~arskiozan - sam jestem tym, który ma (część) akcje Energii od IPO. I po pierwsze - nie sprzedałem ich w wezwaniu. Mogłem ale nie sprzedałem - to był MÓJ wybór. Po drugie - ci co tu kupili po wezwaniu po 6 zł czy nawet więcej nie są w żaden sposób pokrzywdzeni - kupili bo zwietrzyli interes i łatwe pieniądze ale Orlen głupi nie jest. Po trzecie - wyrok został w CAŁOŚCI WYKONANY - sąd uchylił uchwałę o delistingu i Orlen się temu podporządkował. I o niczym więcej wyrok nie rozstrzyga, niczego więcej sąd Orlenowi nie nakazuje ani nie zakazuje. I nie zmienia to fakt, że wezwanie wójta było podłą ustawką i próbą okradzenia mniejszościowych. Ja też bym chciał dywidendę z Energii. Wiele rzeczy bym chciał...
~arskiozan - to właśnie wy tutaj generalizującie - nieważne kto kiedy i za ile kupił akcje - czy w IPO po 17 zł albo chwilę później po 20 zł czy więcej, czy po 6 zł jak spadły bo groziło spółce wycofanie z gpw - wszyscy czujecie się pokrzywdzeni przez Orlen i macie pobożne i czcze życzenia. Jesteście jak ktoś kto by kupił zrujnowany dom po powodzi za grosze domagałby się teraz pełnego odszkodowania czy pomocy jak ten kogo faktycznie ta powódź dotknęła. Orlen głupi by był jakby tego nie widział.
To jasne ze teraz pokazał prawdziwą swoją twarz -tego mozna było sie spodziewac zwłaszcza po oswiadczeniu GG ze bedzie dochodzic sprawiedliwosci w UE Moze i my powinnismy inaczej reagowac a to wszelkie propozycje demonstracji trafiaja w proznie Pamietajcie ze w tej sytuacji osoby nie zrzeszone w GG tez mogą zostac z boku -Taki trampizm