Przywódcy europejscy zachowują się jakby byli pępkiem świata. A nie są. Czasy kolonializmu minęły i wydobywanie tanich surowców też. Europa traci wpływy w Afryce a jak ważne są surowce pokazuje dil USA-Ukraina. Trzeba dogadać się albo wschodem albo USA lub Chinami. Innego wyjścia nie ma. Wojowanie że wszystkimi nic dobrego nie przyniesie.
Cieszysz się...chwalisz Złota Kartę Trumpa..poczytaj Magierowskiego analizę polityki Trumpa. Dlaczego Polacy cieszą się z porażek? Do tej pory to forum było wolne od polityki
Jakbyś był łaskaw zauważyć to politycy decydują o ETS, ETS2, zielonym ładzie i o wielu innych kwestiach dotyczących gospodarki. Jakich mamy przedstawicieli tak później wygląda nasze życie więc nie da oddzielić spraw gospodarczych od polityki. Ja przecież nie zawłaszczyłem sobie forum i jeżeli chcesz pisać tylko o PGE to proszę bardzo chętnie poczytam. Gdzie napisałem że podoba mi się złota karta Trumpa. Nigdzie. Podałem przykład że podobne rozwiązanie jest w Portugalii. Nie było żadnego komentarza. Jak świat światem zawsze silniejsi dogadywali się że sobą a robiono to kosztem słabszych. Jeżeli mocarstwa się nie dogadają przegramy wszyscy. Tego chcesz.