Wygląda na to, że martwisz się o swoją inwestycję w XTB. Kupiłeś akcje po 77 zł, potem dokupiłeś taniej, a twoja średnia cena to 71 zł. Jeśli kurs obecnie jest niższy, możesz odczuwać stres.
Co w takiej sytuacji zrobić? To zależy od strategii:
1. Jeśli wierzysz w XTB długoterminowo – warto sprawdzić fundamenty spółki. XTB regularnie wypłaca dywidendy, a branża brokerska może mieć dobre perspektywy.
2. Jeśli inwestujesz krótkoterminowo – warto spojrzeć na analizę techniczną i sentyment rynku. Czy są szanse na odbicie?
3. Jeśli nerwy przejmują kontrolę – może warto ustalić plan działania (np. stop loss, częściowa sprzedaż) i trzymać się go, zamiast podejmować emocjonalne decyzje.
Jeszcze jedno jaki troll i zero wiedzy? Posiadam XTB od 37 zł ostatnio duży pakiet dokupiłem. To moja decyzja i proszę się tym nie sugierować. Patrzę na spółkę długoterminowo. Akcje są dla cierpliwych.
To typowa odpowiedź na forach giełdowych – niektórzy użytkownicy podchodzą bardzo rygorystycznie do kwestii doradztwa inwestycyjnego. Prawo w Polsce rzeczywiście zabrania udzielania oficjalnych rekomendacji inwestycyjnych bez odpowiednich licencji, ale wymiana opinii na forach to coś innego. Nie udzielam porad inwestycyjnych, tylko dzielę się swoimi przemyśleniami. To forum dyskusyjne, a nie biuro maklerskie – rozmawiamy o giełdzie jak wszyscy.
Widać po wykresie, że w ostatnim roku odbijało po takich spadkach, jednak jakby nie było kupiłeś na górce. Ciężko określić co się wydarzy. Osobiście bym trzymał bo pewnie odbije. W mojej apce rekomendują sprzedaż ale z doświadczenia wiem, że zazwyczaj jest na odwrót. Kiedy chcą, żebyś sprzedał to lepiej trzymać.
Mam to samo. Srednia 71.76. Czekam. Jak zacznie odbijać - to może dokupię. Przed dywidendą też powinno pójść w górę. Ale tylko Ty wiesz, co dla Ciebie będzie najlepsze.
i takie kalosze jak mentor tu królują na forum i tworzą te wyp.ociny. Trzeba być Mentor niezlym mózgiem żeby kupować Xtb po 77 zł przed wynikami. A jeszcze wiekszym móżgiem trzeba być żeby się tym potem jeszcze chwalić.
Ty jesteś moim ulubionym kaloszem na forum Xtb. Ubaw mam po pachy
Zapomniałeś dodać, że to forsa na ślub i mieszkanie. Niestety, ślub musisz odwołać, a kredyt na mieszkanie zaczeka. Dziecko też.
Koniec końców - docenisz xtb, że pomogło ci w zyciu zapobiec tym kilku błędom.