• Strategia Grupy Energa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Czy ktoś kojarzy jakieś zmiany tej absurdalnej strategii naszej spółeczki od jej wyrwania z poprzedniej ekipy a tak mocno wyśmiewanej? Chyba coś przeoczyłem bo ja nie kojarzę. Czy my dalej brniemy w tą "obajtkową" strategie z 2023 roku? Przecież już tyle czasu minęło.
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Nikt nic nie wie.
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Openerem [79.184.172.*]
    Jest zmiana mają wybudować 2 nowe gazówki a potem zobaczą co rynek przyniesie czy smr czy coś innego
    Jak widać póki co kasa płynie szerokim strumieniem do energetyki więc inwestycje powinny się zwrócić w przyszłości
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~widdelec [37.109.150.*]
    Dywidenda i płynność także w przyszłości :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ptak1234 [217.119.77.*]
    Dnia 2025-02-26 o godz. 07:32 ~widdelec napisał(a):
    > Dywidenda i płynność także w przyszłości :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jak kurs będzie 46zł to mogą nie płacić jak Kulczykowa
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~arskiozan [2.137.129.*]
    Szanowny , Pepe, muszę przyznać Ci rację. Ani Orlen, ani zarząd Energi nie mają żadnej strategii jak ułożyć wzajemne relacje po wyroku delistingowym. To co zmajstrował wójt jest wygodne dla Orlenu, a zarząd Energi mu nie podskoczy.
    Irytacja mniejszościowych podwójna Pierwsze, Orlen nic nie robi by rozwiązać spór z mniejszościowymi. Po drugie, cienia
    aktywności ze strony Orlenu w sprawach dywidendy, nacisków na KNF w sprawie indeksu, podciąganie krsu itp.
    Rodzi się nawet wrażenie, że Orlen to wroga instytucja ,dalej na wojennej ścieżce z mniejszościowymi.
    Pozdrawiam
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~darek [79.185.191.*]
    jak ten gordyjski węzeł po lewej byś rozwiązał,symetrysto arskizan,kto do takiej sytuacji doprowadził?chcesz zatopienia Orlenu czy SP ma zapłacić?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/44428eaf73032111
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Tt [31.183.134.*]
    To niech zostawią na giełdzie jak nie potrafią załatwić. Tylko na normalnych warunkach, niech przywrócą spółkę do indeksów, zwiększą ff czy to też za trudne dla największego czempiona w tym kraju ?
    pozostawienie na gpw nie rozwiazuje kwesti pomocy publicznej,poszkodowania,to już się stało,zamykanie oczu, nie swiadczy że czegoś nie ma
    Czyli jak to widzisz ?
    to nie ma znaczenia,to Orlen ma być swiadomy tego,że zdobyte haniebną ustawką akcje Energi to owoc zatrutego drzewa przedstawiając Nam propozycje uczciwego rozwiązania
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~tor [31.61.190.*]
    Rzadko bywa na GPW ze rozwiazanie sprawy wyjscia firmy z gieldy lezy w interesie wszystkich zainteresowanych stron i nawet cena nie jest tak istotna bo moze byc rozwiazana przez wymiane akcji Tylko dlatego ciagle czekamy na taką decyzje ze chyba interesy nie wszystkich jeszcze zostały uwzglenione Akcje przepływają szerokim strumieniem a wiec problem jest w realizacji A my spokojnie czekajmy bo czas pracuje na ich i naszą korzysc Jeszcze 2 lata temu cena 29 zl wydawała sie kosmiczna a teraz zapewne wielu ją odrzuci -zeby było 46 trzeba czekac
    29 to było dobre 2 lata temu
    Teraz wycena profesjonalna to 46 zl
    ale na to potrzebne było 2 lata -nawet pepe na tych 2.5 k zarobi o przepraszam on ma 2.5 worka kartofli heheee
    zawsze ci z pakieciątkiem akcji najbardziej krzyczą,są najbardziej zniecierpliwieni,roszczeniowi itd,przyczyna jest prosta
    100% od 1000 akcji to np,-7000 zł zysku
    100% od 100 000 akcji = 700 000 zł zysku
    Punkt widzenia, zależy od stanu posiadania,zawsze tak było,jest i będzie
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Oko [5.173.156.*]
    Brawo guru - to teraz przeanalizuj to forum i napisz kto najbardziej czuje się przez Orlen poszkodowany, najwięcej o tym pisze i jest zniecierpliwiony bo Orlen "nie realizuje" wyroku :) No kto... :)
    Dnia 2025-02-26 o godz. 15:19 ~Oko napisał(a):
    > Brawo guru - to teraz przeanalizuj to forum i napisz kto najbardziej czuje się przez Orlen poszkodowany, najwięcej o tym pisze i jest zniecierpliwiony bo Orlen "nie realizuje" wyroku :) No kto... :)

znowu nic nie zrozumialeś,wcale nie jestem zdziwiony,może jeszcze kilka razy odsłuchaj tych Panów,jest też tekst pisany,więc wydrukuj i ucz się
    https://www.parkiet.com/firmy/art41832801-zapraszamy-do-rozmow-orlen-energe-i-ministerstwo-aktywow-panstwowych?fbclid=IwY2xjawIsA71leHRuA2FlbQIxMQABHfJZy_Jwz1Zc2EQ1WWmU9zMQCRlrpOMemP6tLMlitlNa0OjlJJdWHkjBlQ_aem_pQsLkK_1V2ri9Ht8blIF4Q
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Oko [5.173.156.*]
    Zrozumiałem, zrozumiałem. Ty guru nie rozumiesz, że Orlen albo nie widzi powodu czy potrzeby rozmowy albo nie chce rozmawiać albo jedno i drugie. A wracając do meritum - no kto tu najwięcej dzień w dzień pisze o "niezrealizowanym" wyroku? No kto? Tylko nie udawaj, że nie wiesz :))
    o niezrealizowanym wyroku pisze ja,bo nie mogę pojąć jak prezes flagowej spólki,po tak kompromitującym uzasadnieniu wyroku SA,prezes,którego obowiązkiem m.in.jest dbanie o reputację Orlenu,zwleka z decyzją co dalej z Energą?Czy on nie pojmuje,że swoimi wypowiedziami szybko,najszybciej ....itd,ośmiesza nie tylko siebie ale i Orlen?
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~Pepe [37.31.10.*]
    Nie ośmiesza się i Orlenu darku tylko dawno już to zrobił!!! Postaraj się to zrozumieć!!!! Ale ty dalej bijesz pianę!!!
  • Strategia Grupy Energa Autor: ~emeryt [31.60.133.*]
    Pytacie się co dalej ze spółką ENERGA ...macie wszystko opisane w tym wątku w wypowiedziach prezesa Orlenu i Energa i wynika to z strategi Orlenu ...oczywiście to co będzie realizowane metodą kompromisu będzie się różnić od początkowych pomysłów jednak mimo to Energa będzie pełniła ważną role e grupie Orlen i będzie Perłą Pomorza

Pytanie co dalej z dokończeniem fuzji i tutaj typowego połączenia z parytetem gdzie nie pytają się nas tylko dają x akcji Orlenu nie będzie bo wtedy znikłaby spółka ENERGA jej zarząd i rada nadzorcza ostałyby się spółki zależne ale to z Warszawy wtedy decydowano by o obsadzie ich zarządów a tego politycy lokalni nie chcą

Więc może być wezwanie dobrowolne gdzie mogą dać propozycje parytetu lub opcję gotówkową zwiększą udział i nie będą robić przymusowego wykupu tylko emisje akcji po cenie wezwania i dalej notowania GPW tak ustalą udział Orlenu abyśmy do MIDWIG mogli w przyszłości awansować awansowali

Najtrudniej wybrnąć z uzasadnienia bo poszkodowanymi są też Ci którzy sprzedali akcje / więc im należałoby dopłacić / ale to przyznanie się do winy że dali cenę niegodziwą więc powinni wtedy dopłacić też tym z 1 wezwania a to już są miliardy ..więc widzicie że temat jest bardzo złożony Dlatego Orlen raczej wybierze że zejdzie poniżej x % bez wezwania i tutaj nie popieram transakcji ABB tylko emisje akcji ale po wyższej cenie niż kurs GPW zaczynając od wartość księgowa minus dyskonto x % gdyby brak było chętnych to wspólnie myśleć co dalej .Lub tylko zejście Orlenu do 89,99 % ale nie przez ABB bo to niekorzystne tylko np przerzucić te akcje tak aby zostało 89.9 % do ENERGA jeśli prawnie to możliwe jak nie to innymi metodami ale nie ABB /akcje bonusowe dla drobnych czy inne tak aby bez ABB być w indeksach .mogą też przecież zmienić regulamin że z indeksów wyrzucają poniżej 95 % albo dopóki spółka jest notowana to jest w indeksach tylko nie możemy wejść do MIDWIG

do tego corocznie tylko 5 % zysku na skup akcji /Orlen nie odpowiada / i wyjdzie 10 % ala dywidendy ...kurs będzie rósł ale i wyniki będą rosły więc w następnych latach też przeznaczenie 5 % zysku skonsolidowanego na skup też utrzyma 10 % ceny akcji koszt mały dla spółki a w przyszłości jak kurs zrówna się z wartością księgową pomyślimy o emisji jeśli będzie korzystnym wariantem finansowania lub gdy chcielibyśmy wejść do MIDWIG lub wig 20 .Dlatego gdyby doszło do negocjacji to jakiś kompromis prawnicy obu stron wynegocjują

przecież na spotkaniu z GG Prezes Fąfara wyraził determinację, aby rozwiązać spór z akcjonariuszami mniejszościowymi spółki ENERGA. Zadeklarował także gotowość do podjęcia szczegółowych rozmów,

więc należy mu przypomnieć i łapać za słówka

wierność wartościom, takim jak rzetelność, odpowiedzialność, wiarygodność oraz uczciwość ład korporacyjny itp - takie priorytety na kolejną dekadę nakreślił prezes zarządu Orlen podczas prezentacji nowej strategii największej firmy w Polsce
    Dodatkowo należy akcentować że to zaszłości z przeszłości i nie jest to wina aktualnego zarządu ...Oczywiście irytujemy się że nie jest szybko ale rozumiemy że sytuacja jest bardziej złożona więc jako akcjonariusze chcemy pomóc i włączyć się próbę kompromisowego rozwiązania sporu i przy wszystkich zaprosić na negocjacje .
    zobaczymy jak będzie to wprowadzał w życie ...niech publicznie powie że nie będzie negocjował z akcjonariuszami mniejszościowymi ENERGA SA ...przy okazji należy w zaproszeniu do rozmów negocjacyjnych zaznaczyć że na czas negocjacji wniosek do GPW i zawieszamy notowania aby nie mogli wykręcić się MAR /informacje cenotwórcze itp/..myślę że miesiąc na negocjacje wystarczy bo jak niedawno Parkiet zapytać /Orlen/ czy rozważa wykup akcji i wycofanie spółki ENERGA SA z GPW to Orlen odpowiedział

– Zgodnie z deklaracjami będziemy dążyć do uporządkowania sytuacji w grupie Energa. Obecnie trwa analiza prawno-finansowa różnych scenariuszy
  • Strategia Grupy Energa Autor: ~emeryt [31.60.133.*]
    W początkowej cześć mojego poprzedniego wpisu wspominałem o wątku do którego linku nie dałem wiec uzupełniając

https://www.bankier.pl/forum/temat_energa-s-a-przejmie-energetyczne-aktywa-z-orlenu,68557431.html
    Dnia 2025-02-26 o godz. 13:29 ~darek napisał(a):
    > to nie ma znaczenia,to Orlen ma być swiadomy tego,że zdobyte haniebną ustawką akcje Energi to owoc zatrutego drzewa przedstawiając Nam propozycje uczciwego rozwiązania

Co powinien zrobić Orlen, żeby odszkodowań nie płacić. Chyba GG szukała ludzi co w wezwaniu sprzedali.
    Jesli GG szuka ludzi co w wezwaniu sprzedal to jestem ja To co pisze emeryt to tez czekamy bo sprawa jest skąplikowana
  • Re: Strategia Grupy Energa Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    to że sprawa jest skomplikowana to nie nasz problem tylko polityków i władz spółek bo jak widać to i obecne władze energi niespełniają swoich obowiązków i jakości zarządu skoro w dniu jutrzejszym Orlen poda wyniki Energi a sama Energa nawet szacunków nie podała - jak i kilku innych informacji np o budowie kolejnych gazówek - projekty Energi ogłasza Orlen więc coś tu jest nie tak
    Dnia 2025-02-26 o godz. 15:17 ~tor napisał(a):
    > Jesli GG szuka ludzi co w wezwaniu sprzedal to jestem ja To co pisze emeryt to tez czekamy bo sprawa jest skąplikowana

Ale odkupiłeś taniej, to się nie liczy
[x]
ENERGA 0,00% 18,80 2026-04-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.