@Polak zwiększenie udziału Norges Bank w PCC Exol idzie w kontrze do informacji rynkowych mówiących o zmniejszaniu przez ten fundusz ekspozycji na polskie akcje w 2024 roku. Oczywiście spadek wartości portfela wynika po części ze spadku wartości indeksów ale również z redukowania pozycji. https://businessinsider.com.pl/gielda/norweski-gigant-sprzedawal-polskie-akcje-portfel-stopnial-o-jedna-piata/l0s99qh
Ogólnie można powiedzieć, ze norweski gigant sprzedawał polskie akcje w 2024 roku.
Ciekawe jest również to, że Norges Bank w 2024 roku zwiększył swoje zaangażowanie w polskie obligacje o prawie 150% do ok. 700 mln USD.
Tym niemniej nie należy zapominać, że fundusz ma charakter funduszu emerytalnego tj. inwestującego na długi termin.
Dzięki Piotr za wyczerpujący wykład może ktoś więcej to zrozumie. Natomiast mnie nie interesuje kilka złoty zarobku teraz i już, jak już wcześniej pisałem tutaj w mojej ocenie nie da się stracić w związku z tym jak są wolne środki chętnie tutaj inwestuję. Patrząc na arkusz zleceń niestety mało jest inwestorów i to jest problem bo większość chce zarobić parę stówek tu i teraz nie patrząc na przyszłość.
@Polak groszowa cena akcji nie służy tej Spółce. Norges Bank jako profesjonalny inwestor dobrze wie, że obecna kapitalizacja nie odzwierciedla zdolności Spółki do generowania zysku w długim terminie (inwestycja w Płocku + uniwersalny zakład produkcyjny w Brzegu Dolnym). Tymczasem wielu woli grę jaka wczoraj odbyła się na Grenevi ale to ich pieniądze i ich decyzje.
~Piotr wiem ja to rozumiem i tak jak napisałem wcześniej mało jest inwestorów którzy wiedzą co to jest inwestycja i zarobek. Tak właśnie postępują Norwegowie i niektórzy tutaj tylko jest za mało osób inwestujących i spokojnie czkających na swoje za to bardzo dużo osób które zarabiając 100 zł już są szczęśliwi.