Jak ci to wyszło?średnia Orlenu za 6-miesięcy=54,7603 zł notowania Energi jak wykazano w wycenie są funta kłakow warte,więc bierzemy cenę z wyceny 46 zł+20% jeżeli ma być parytet=55,2 zł,wtedy wychodzi 1 akcja Energi za 1.01 akcji Orlenu-myśl pozytywnie;-)
szanuje zdanie p.Jana niemniej z konkluzją wyceny się nie zgadzam,z lata bez dywidendy,za lata "aresztu wydobywczego"na naszych akcjach od kwoty z wyceny powinno być jeszcze zadośćuczynienie +10-20% nie rabat-bo na tym polega sprawiedliwość,nie ofiara(akcjonariusz) ma dawać upusty,tylko sprawca(Orlen) krzywdy zadośćuczynić
chyba widzisz notowania?najbardziej prawdopodobny bieg zdarzeń,moim zdaniem to,wezwanie dobrowolne,następnie wykup przymusowy,a 55??? w sądze(ugodzie) dla najbardziej wytrwałych za kilka lat
Zgadzam się z poglądem Autor: ~darek [83.28.64.*]2025-02-21 13:28 ...Pan Jan przekazał to co powiedzieli fachowcy że za pakiet mniejszościowy to rabat ale nawet w doktrynie są też odmienne stanowiska więc trudno wnioskować czy to jego pogląd .Przy okazji to My decydujemy za ile sprzedamy i każdy członek GG czy niezrzeszony będzie podejmował decyzje indywidualnie ...ja nie sprzedam po cenie x a inni może sprzedadzą nawet po 20 zł .Bardzo chciałbym abyśmy solidarnie nie odpowiadali na wezwanie do wspólnie ustalonej ceny /wezwania też może nie być/ .Przy okazji poza argumentami za premią to My możemy być jak wrzód więc jeszcze mogą się prosić w przyszłości abyśmy odsprzedali nasze akcje z premią a nie z rabatem .Przy okazji z każdym rokiem kwota wyceny będzie większa dlatego cierpliwie czekam na rozwój sytuacji i ponadprzeciętne zyski
~en22 - "Pan Jan powiedział 10-20%, to my powiemy 10-20%, a co - w myśl powiedzenia"szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie ". Jako żywo to co tu się dzieje przypomina takie szlacheckie gardłowanie po pijaku i wymachiwanie szablą pod karczmą. Sekta wsiadła w rakietę kosmiczną pod nazwą"Energa" i już odlatuje :)
Szanowny Autor: ~Oko [5.173.157.*]2025-02-21 14:03 w innym wpisie dzisiaj wyraziłeś przekonanie że kurs spadnie więc jak wierzysz w swoje słowa to sprzedaj i odkupisz taniej będziesz miał dodatkowy zysk ...ale nie Ty byś chciał aby inni sprzedawali już nie wspomnę że w jednym z wpisów fundowałeś nagrodę jeśli kurs akcji ENERGA spadnie ...dziwne podejście do osoby niby posiadającej akcje ENERGA SA Pozdrawiam
bardzo dziwne,wręcz masochistyczne,oko cierpi mając akcje Energi,ale ich nie sprzedaje bo co się stanie, gdy sekta ma rację?oko wyjdzie na frajera,więc nadal cierpi i szuka współcierpiętników
~emeryt - w tym innym wpisie napisałem, że wg mnie kurs całkiem szybko wróci do 13:30-13:50. Co będzie dalej z kursem nie wiem. Tzn wiem, że nie będzie 1000% zysku. Gdybym był pewien albo zakładał, że spadnie o kilka złotych to bym sprzedał ale tego nie zakładam. Wcale nie chcę, żeby inni sprzedawali - nigdy tak nie napisałem, więc nie kłam. Owszem, napisałem, że zaproszę Leszczyka na weekend na żagle na Mazury, jeśli akcje spadną do 6 zł, bo Leszczyk tak napisał. Ja w to nie wierzę, ale niech Leszczyk ma. Naprawdę się zdziwię jak będzie 6 zł. W zasadzie mógłbym powiedzieć równie dobrze, że kaktus mi wyrośnie. Ale, że mam możliwość zaproszenia na łódkę na Mazury na weekend - all inclusive, więc bardzo proszę - niech się Leszczyk stara :)
Przyjmując wyjaśnienie mogę przeprosić jeśli źle interpretuję twoje wypowiedzi ale musisz zrozumieć że przekaz jest trudny w odbiorze i interpretacji Pozdrawiam wszystkich
Ok, przyjmuję przeprosiny. Nigdy nikogo nie namawiałem, ani do sprzedawania, ani do kupowania akcji. Kurs akcji wg mnie nie odpowiada wartości akcji, ale nie bez przyczyny. Na gpw akcje z reguły są niedowartościowane albo przewartościowane. W przypadku Energii są powody, że cena ich notowań jest jaka jest. I jeśli te powody nie znikną to niewiele się zmieni. Zmienić to oczywiście może Orlen ale musi chcieć. A Orlen nic nie musi, tylko może. A póki co nie widać, żeby chciał. I można się zachłystywać wyceną GG, tylko że póki Orlen nic nie chce robić to nie ma znaczenia czy wg tej wyceny akcje są warte 46 zł czy 460 zł. To przecież widać po kursie. Ale zawsze to miło wśród braci szlacheckiej napić się węgrzyna, złapać za szabelkę, pomachać nią, powykrzykiwać "vivat Energa" i poczuć się dumnym szlachcicem - zaściankowym ale zawsze szlachcicem. Bo bycie akcjonariuszem Energii nobilituje. I nie ważny cały świat dookoła - inne zaścianki, powiaty, ba województwa czy kraj - nasz zaścianek najlepszy, najpiękniejszy - taki pępek świata. Czyli Energa to najlepsza spółka na gpw i tylko cała reszta jest głupia, że tego nie widzi :) Każdy sam musi sobie odpowiedzieć czy rzeczywiście Energa to właśnie taką spółka, która da najwięcej zarobić...
Na gpw akcje z reguły są niedowartościowane albo przewartościowane. -wiesz oko,jednak Energa ma inteligentniejsze sieci,ile razy trzeba powtarzać,że nie chodzi o notowania innych spółek,bo Orlen przejmuje Energę, nie inne spółki,stąd wycena,stąd wygrany pozew delistingowy,stąd deklaracje prezesa szybko,najszybciej jak będziemy potrafili,wreszcze stąd wczorajsze nagranie w parkiecie z żądaniem,by się wreszcie Orlen okreslił,co zamierza zrobić z Energą?-czego Ty chłopie nie potrafisz ogarnąć,że porównywanie innych spółek do sytuacji w Energi to całkowite niezrozumienie tematu.
Guru - beton zawsze pozostanie betonem. Właśnie Orlen ma kluczową wpływ na notowania Energii. Ale ty tego nie rozumiesz. Wczorajsze nagranie niczego nie zmienia. Czy tobie coś wiadomo czego nie wiadomo wszystkim innym w kwestii tego czy Orlen zamierza coś zrobić. Nie. Cały czas oderwany jesteś od rzeczywistości. Karm się tą wyceną GG. I obiecuj sobie i innym złote góry. Leć w kosmos. Już ci pisałem - jesteś jak bohater Vabank 2 - Szyc, który liczył pieniądze wydane na podróż do Szwajcarii a obudził się pod Pułtuskiem. I warujesz tu od rana od wieczora. Tobie chyba za to płacą...