Wszystkie spółki odnośnie których KNF złożył zawiadomienie do prokuratury podejrzewając manipulacje akcji. Wszystkie te spółki ciągle lecą w dół. Myślę że te spółki już nigdy nie wzrosną ze względu na to że nie mogą ich podbić bo są na oku KNF i prokuratury. Sądzę że dlatego szukają innego sposobu żeby ściągnąć te spółki z giełdy, co oczywiście nie będzie korzystne dla akcjonariuszy.
Aleś gościu wymyślił. Gdyby na bieżąco podawali informacje o zawieranych umowach to kurs byłby gdzie indziej. Nikt by im tego nie zarzucił. A tak publikują tylko raporty kwartalne i inne negatywne informacje. Zależy im na niskim kursie i kilka osób tego pilnuje. Co zrobią? Myślę że dowiemy się o tym w tym roku z walnego i uchwał. Stawiam na umorzenie akcji które nie zostały dopuszczone do obrotu....
Myślę że teoria Marka może być słuszna. Przecież te wszystkie spółki o których pisze są powiązane z tą samą spółdzielnią. Kiedyś na tych wszystkich spółkach zdarzały się jakieś chociaż spekulacyjne ruchy w górę, a teraz wszystkie lecą w dół nawet bez odbicia zdechłego kota.
Widzę, że jednak panie Balu IP dalej nie zmieniasz, ale nick jak najbardziej. Jeśli już kłamiesz to chociaż zrób, to w miarę sprytnie, a nie tak bezczelnie. Kurs tej spółki spadł, i to każdy wie, ale w ciągu dwóch lat były 3 odbicia mogą być zdechłego kota, jeśli lubisz. W dwóch pierwszych można było zarobić spokojnie z 30-50 procent, a w ostatni z 0,21 do 0,40 to sobie sam policz. Naprawdę piszecie takie bzdury, które absolutnie nie mają przełożenia na obecną sytuację, a stanowią tylko jakoś alternatywną rzeczywistość. Nie ma informacji ze spółki, i to jest wykorzystywane do pisania jakichś teorii spiskowych. Można tylko liczyć, że ktoś, kto to czyta ma ubaw z tych bzdur.
Panowie dodam, tylko że moim zdaniem te odbicia były spowodowane zakupami akcji przez pana Bogusza. Szczerze wątpię, żeby ban Bogusz robił to sam albo siedział na forum i naganiał na spadki. Dodruk spowodował, że my już raczej się nie dowiemy, kto, ewentualnie akcje kupuje, bo ciężko jest przekroczyć próg przy tej ilość. Jak pan Bogusz kupował to na forum też byli ci sami ludzie piszący te same bzdety co teraz.
Umorzyć to można akcje, które należą do spółki { np. zostały skupione z rynku ) a nie akcje należące do akcjonariuszy. Na dzień dzisiejszy spółka takich akcji nie ma
Art. 359. [Przesłanki umorzenia akcji]
§ 1. Akcje mogą być umorzone w przypadku, gdy statut tak stanowi. Akcja może być umorzona albo za zgodą akcjonariusza w drodze jej nabycia przez spółkę (umorzenie dobrowolne), albo bez zgody akcjonariusza (umorzenie przymusowe). Umorzenie dobrowolne nie może być dokonane częściej niż raz w roku obrotowym. Przesłanki i tryb przymusowego umorzenia określa statut.
§ 2. Umorzenie akcji wymaga uchwały walnego zgromadzenia. Uchwała powinna określać w szczególności podstawę prawną umorzenia, wysokość wynagrodzenia przysługującego akcjonariuszowi akcji umorzonych bądź uzasadnienie umorzenia akcji bez wynagrodzenia oraz sposób obniżenia kapitału zakładowego. Umorzenie przymusowe następuje za wynagrodzeniem, które nie może być niższe od wartości przypadających na akcję aktywów netto, wykazanych w sprawozdaniu finansowym za ostatni rok obrotowy, pomniejszonych o kwotę przeznaczoną do podziału między akcjonariuszy. Podaj proszę przepis, że nie mogą umorzyć akcji? Jak takiego nie zjadłem, ale może jest.
Jak na razie to wynika, że chcieli mieć większość archiwum, niskim kosztem. Osiągnęli.
Podobne pytanie wcześniej zadawałem, bo jaki mają z tego interes? Albo inwestować u rozwijać, mając te akcje co mają, albo chcieć posiadać więcej akcji...
Może też będą chcieli sprzedać jako dochodowy biznes.
Może scalą akcje...
Pożyjemy, zobaczymy. :)
Mnie zawsze zastanawiało tylko jedno, kto lub komu tak zależy, żeby ten kurs tak trzymać albo spychać coraz niżej. Przecież każdy chce zarabiać, tu można było sprzedać akcje powyżej 0,30, a dziś wygląda jak by ktoś usilnie chciał sprzedać jak najniżej. Ciekawe, ile z tego jest przerzucane z wora do wora, a ile udaje się, ewentualnie zebrać.
No właśnie. Już to padało, że w tym czasie dokupił akcji ten co je Już ma, a drugie to przy tak niskim kursie, to zrobiono emisję.... tanio, Więc taki niskinkurs dla wielu jest atrakcyjny. Można tanio przejąć spółkę.
A teraz też może wiele osób skupować, gdyż przy tej ilości akcji to można progu nie przekroczyć.