Bedzie sie działo W imieniu Zarządu KSG AGRO SA _Luksemburg_, jesteśmy miło nam poinformować, że Zarząd podjął decyzję o dywersyfikacji i rozbudowie naszą działalność inwestycyjną na rynki UE. Dodatkowo jesteśmy eksploracja nowych segmentów rynku, ze szczególnym uwzględnieniem bionawozy. W ramach naszej długoterminowej strategii poprawy finansów stabilność, jesteśmy również otwarci na inwestycje w nieruchomości. Jak stanowi pierwszy krok w realizacji tej strategii, Spółka ma wzmocniła swoją pozycję finansową i płynność poprzez zakupy 1.500.000 akcji własnych od głównego akcjonariusza Olbisu Inwestycje spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Następny transakcję tę na dzień 19 lutego 2025 roku posiada obecnie KSG AGRO SA 1.500.000 akcji, co stanowi 10,00% ogółu Spółki udziały.
As
the first step in implementing this strategy, the Company has
strengthened its financial position and liquidity by purchasing
1,500,000 of its own shares from its major shareholder, Olbis
Chodzi o pieniądze. Dlaczego nie podano ceny za którą spółka kupiła swoje akcje od olbis?
Przypuszczam że dlatego że to cena nie rynkowa - sam sobie odpowiadam. Dobra wiadomością byłby wykup akcji na rynku. Wyobraź sobie co by było gdyby spółka realizowała ten gigantyczny proces odkupu akcji na GPW? Od nas nie od Kasjanienki? 10 zł za akcję. W konsekwencji i Kasjanienko i spółka lepiej by na tym wyszła. Szkoda.
Powiedzmy że spółka wykupi wszystkie akcje od Olbis(jeszcze 55%) po ? zł(nie wiem tak jak HommoH) następnie skupuje z rynku i ogłasza wykup akcji po powiedzmy 10 zł...pasuje....? mnie tak .... pozdrawiam.... :-)
Słuchaj na pewno kupili by taniej niż zapłacili Srerhiejowi Kasianow Skup na runku w celu umorzenia podniósłby kurs. Jeśli wydali kasę spółki publicznej (zamiast spłacać zobowiązania lub inwestować) po to by dominujący właściciel miał gotówkę to to jest SKANDAL, Powiedzmy że zapłacili po 20 zł za 1,5 mln akcji= 30 mln złotych wyszło z kazy spólki publicznej do kasy olbis. Co do tekstu że za dużo iz e by nie skupili na rynku - przypominam że KSG AGRO ma free float 42,05%
Zgadzam się w 100% co napisałeś, kolejny raz właściciel wyprowadził kasę że spółki, jedyna pociecha to fakt że zleciało się lub zleci się zachodnich i innych fundow które liczą na zrobienie wałków spekulacyjnych na firmach ukraińskich. Zauważcie że ten rynek jest w fazie zbierania pełna ława. Obserwować obroty i wywalić papier przy ich dużym wzroście (obecnie na ksg obroty od 0.5 do 2 mln, gdy obroty będą 10 razy większe to czas spadać) taka jest moja filozofia.
Nawet jak dali po 20 zł za akcje w co nie wierzę to jakby skupili z rynku te 1,5 mln akcji to do jakiego poziomu by wywindowali kurs? 30 zł? Pierwsze chcą odkupić od Olbis ((być może całość) a potem nie podnosząc zbytnio kursu skupować z rynku, ogłosić wezwanie i ściągnąć spółkę z giełdy.... ale to moje zdanie....
Nie to nie jest super.
Jedyny konkret to te 1,5 mln akcji które spółka (czytaj my akcjonariusze) kupiliśmy od Olbis (czytaj Sergiej Kasjanienko)
O cenę Dede nie zapytasz?
Dla nieświadomych inwestorów co kupują - ksgagro posiada 24 tysiace ha ziemii w uprawie, i hoduje jednoczesnie 60 tyś świn - nie wiem ile potrzeba na to sprzętu i ile budynków. Wycena na giełdzie na dzien 20.02.2025 to 65mln złotych co daje wycenę za 1 ha = 2700 zł Po wojnie nie wiem ile będzie kosztowała ziemia na Ukrainie ale na Litwie jest 15 razy droższa To ile powinno kosztować ksgagro napewno nie 4,3 zł za kacje Nic dziwnego, że przed wojną z 2014 ksg chodziło po 24 zł a ziemia od tamtej pory podrozala kilka razy w całej Europie Wyciągnijcie wnioski sami
Póki jest wojna to ziemia jest wzglednie tania. Jak sie wojna skonczy wiadomo ze ziemia pojdzie do gory. Dlatego tetaz juz kupuja bo jest duza szansa ze niebawem w jakis sposob sie zakonczy i w jakikolwiek sposob sie skonczy to bedzie to dobre dla KSG i innych spolek ukraniskich ktore posiadaja ziemie. Dobry kasek dla spekulantow.
Dokładnie, choćby przedsiębiorstwo fatalnie funkcjonowało to będzie łakomym kąskiem dla zachodnich inwestorów ze wzg na majątek własny. Dokładnie tak u nas robili w latach 90 .
To espi jest powiązane z tym espi Zarząd KSG Agro S.A. informuje, że w celu
zwiększenia atrakcyjności działalności spółki dla zewnętrznych
inwestorów, podjęto decyzję o przeniesieniu pakietu akcji z
DEMALINE HOLDING LIMITED Cypr, poprzedniego beneficjenta rzeczywistego Olbis
Investment S.A. Panama. UBO jest Siergiej Kasjanow. Działanie to jest
wewnętrzną restrukturyzacją na poziomie spółki holdingowej, z której
poświęcony jest beneficjent rzeczywisty KSG Agro S.A. w celu posiadania swoich akcji.
Niestety tak to wygląda.
Ten skok na wypłatę ze wspólnej kasy zrobili w najgorszym dla spółki momencie.
Chyba nie tylko ja tak uważam, skoro KSG Agro odstaje ni minus od innych Ukrainek.
A nie licząc coal i miło ksg liderowało.. na wig-ukr.
Szkoda. Zachłanność jest gorszą wadą od głupoty.
Hommoh proszę Cię.....tu będzie dobrze...nie chcę wchodzić w polemikę bo uważam Cię za gościa który ma a wiedzę o giełdzie ale....... do zobaczenia na 6.44