Dostałem dzisiaj list od GRENEVII z informacją o odbywającym się skupie akcji. Oczywiście po zaproponowanej cenie nie zamierzam sprzedawać, ale zastanawia mnie dlaczego zarząd grenevii marnuje pieniądze na rozsyłanie listów. Dlaczego nie robi tego TDJ Equity? Czy jak napiszę do Grenevii że chcę dokupić ich akcji to też zrobią mi kampanię na koszt firmy?
Zarząd informuje Cię że jest wezwanie możesz sprzedać akcje. Zgodnie z retoryka wezwania akcjonariuszą mogą się nie podobać zmiany w firmie , transformacja i pewne koszty i ryzyka . Więc jesteś informowany że masz możliwość wyjścia jeśli plany spółki Ci się nie podobają . Będą podejmowane różne decyzję i żeby nikt nie mógł zarzucić tego że nie zgadza się z tymi decyzjami . Po co sobie tym głowę zawracać to tylko propozycja . A tak swoją drogą co to za koszty e-maile czy nawet listy.
O wezwaniu powinien informować zainteresowany, moim zdaniem TDJ reklamuje swój skup za pieniądze firmy Grenevia. Odbieram to jako niegospodarność zarządu, nie ma znaczenia czy list jest drogi czy tani.
Mati ma rację. Choćby sekunda czasu pracownika Grenevii poświęcona na wysłanie maila dla tdj, to działanie nie w interesie spółki. Tdj to nie jest pracodawca Grenevii ani 100% właściciel. Grenevia nie ma nic w interesie tego wezwania, bo nie ona jest wzywającym.
To samo tyczy się kosztów zwołania walnego przez tdj. Ktokolwiek uda się na walne może głosować przeciw tej uchwałę i wnieść pozew do sądu o przeniesienie kosztów tego walnego na tdj. Sprawa 100% do wygrania
Ja mam w e-maili napisane że zarząd informuje na prośbę Tdj . Jeśli to jest działanie na szkodę to należy to zgłosić . Kto z was to zrobil? A mi się wydaje że oficjalnie tjd może nie ma dostępu albo nie ma prawa się kontaktować z akcjonariuszami a zarząd ze swoimi akcjonariuszami już może. To jest dla tych co nie śledzą mediów po prostu żeby wiedzieli , bo potem mogą mieć pretensje że nikt ich nie informowal. A tak po za tym to jak dla mnie dziś albo jutro przedluzenie wezwania będzie .
To weź poproś o coś zarząd Grenevii zobaczymy, czy w twoim imieniu dostane jakiegoś maila.
A tak poza tym cena 2,12zl pozostanie w wezwaniu do 28.02 i nie będzie żadnego przedłużenia. Cena do 28.02 spadnie do poziomów 2,12, a liczba akcji zgłoszonych do skupu będzie na poziomie max 1%
Jak już coś przewidujemy, to powyżej moje "jak dla mnie"
Dnia 2025-02-23 o godz. 11:06 ~henry napisał(a): > Też otrzymałem list. Skąd oni mają moje dane skoro konto mam w innym banku nie w santarderze. Myślałem że poniżej 5 % jesteśmy anonimowi.
każda spólka może uzyskać Twoje dane jak jesteś jej akcjonariuszem (publiczna, czy niepubliczna) i robi to za pośrednictwem kdpw
Dostaliście kolejnego maila? Że XTB nie obsługuje procesu i jakby co to należy "niezwłocznie" przenieść akcje do innego biura maklerskiego? Jeszcze z podaniem namiarów telefonicznych do Santandera?