Pozwoliłem sobie zestawic wyniki spółek za I półrocze 2009. Wypisałem wszytkie spółki których zysk przekroczył 100 tys. Wszytkie pozostałe albo wykazały nikły zysk albo dużą strate, nieliczni nie przedstawili jeszcze raportów. Zaznaczam, że wskaźnik C/Z odnosi sie tylko do wyników za jedno półrocze 2009, wiec gdy spółki powtórza wyniki w drugim półroczu to powinien wynosić 2 razy mniej. Dane na kurs z 07.08.2009. Jeżeli popełniłem bład w danych lub przeliczeniu to prosze mnie poprawić..
Osobiście uważam, że w obecnych czasach inwestorzy starają sie jak najbardziej unikac ryzyka i inwestuja w spólki które pomimo kryzysu potrafia wypracowac zysk - szczególnie na tak ryzykownym rynku jak NewConnect.
Przedstawione spółki wykazały zysk ponieważ są dobrze kierowane i mają pomysł na biznes - to one gdy minie kryzys beda prezentowac najlepsze wyniki. Jestem pewnien że najwieksze wzrosty w nadchodzącym czasie zauważaymy własnie na tych spółkach. Oczywiscie sa to suche wyniki i do każdej spółki przy jej analizie nalezy podejść indywidualnie i bardziej kompleksowo.
nc to obecnie droga na skróty ,spółki o małej kapitalizacji są celem ,dlatego należy wspomnieć np. o hurtimexie dfp gppi i innych spólkach mało obecnie znanych i o niskiej kapitalizacji i emisjach rzędu:
5mln akcji ,10mln akcji wszystkie mogą mieć swój dzień co do, xpl- the decision rest with you