• Giełda bywa okruta Autor: ~Zwyklyleszc-krytyk [37.31.36.*]
    Pamiętam jak ktoś tu kiedyś pisał - puszczam wszystko po 70 i wchodzę na maxa w SDS Optic- wtedy powyżej 30zl był...
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~Kafar [77.45.38.*]
    W ubiegłym roku bardzo mnie korciło żeby wejść w SDS, ale się powstrzymałem. Nie skreślałbym jednak tej spółki ...
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~Zwyklyleszcz-krytyk [37.31.47.*]
    Nie skreślam,nie w tym rzecz,zwracam uwagę ile może nas kosztować, jedna błędna decyzja inwestycyjna
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~Tamara [79.184.203.*]
    Dobry moment by kupować
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~Zwyklyleszcz-krytyk [37.31.47.*]
    Jest jeszcze drugie dno takiej sytuacji, zakładam ,że Synektik został do sprzedany w 2023r po 70zl z zyskiem i od tego zysku w 2024 został zapłacony podatek a inwestycja z tego zysku (SDS) spadła o 90% ...dlatego system odroczonej płatności podatkowej może okazać się pułapką... załóżmy,że sprzedajemy spółkę z zyskiem z początkiem 2024r i przenosimy kapitał na taki np SDS,który traci w ciągu roku 90% swojej wartosci...a wtedy może okazać się ,że mamy w 2025 do zapłacenia podatek wyższy od kapitału tej spółki w która zainwestowaliśmy i która spadła o 90%...moim zdaniem podatek od zysku powinien być odprowadzany od razu po sprzedazy by uniknąć takich potencjalnych pułapek.Potem ewentualnie jakieś odliczenia z tego zysku w PITcie np straty z innych walorów...
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~xxx [81.15.130.*]
    A ja dodam, że powinien on wynosić 8,5 %. To tyle ile jest podatku od uprzywilejowanych od wielu lat w polsce nieruchów.
  • Re: Giełda bywa okruta Autor: ~doradca [78.154.85.*]
    xxx napisał: A ja dodam, że powinien on wynosić 8,5 %. To tyle ile jest podatku od uprzywilejowanych od wielu lat w polsce nieruchów.

Popieram. Maksymalnie powinien wynosić 12 procent, tyle co w pierwszej skali podatkowej z PIT. Tak kiedyś było. Teraz to typowy skok na kasę akcjonariuszy.
[x]
SYNEKTIK 2,26% 253,00 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.