• Pit z PKO bp Autor: ~Swissmedo [77.222.236.*]
    Czy ktoś w tym roku otrzymał pit 8c z banku PKO bp? Z rozliczeniem za akcje Swissmedu?
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~obserwator [85.128.12.*]
    Dnia 2025-02-16 o godz. 08:14 ~Swissmedo napisał(a):
    > Czy ktoś w tym roku otrzymał pit 8c z banku PKO bp? Z rozliczeniem za akcje Swissmedu?

Myślę że wszyscy dostali, albo Swissmed nie miał prawa wysyłać pitów, albo w pkobp nowa jakość.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Paweł [91.237.85.*]
    Witam, ja otrzymałem PIT-8C z PKO BP za rok 2024 z rozliczeniem wykupu akcji Swissmed, które miało miejsce w 2023r., co już rozliczyłem na podstawie PIT-8C otrzymanego z firmy Swissmed za rok 2023. Niezłe jaja. Jak zadzwoniłem do BM PKO BP, żeby sprawę wyjaśnić, to pani na infolinii lakonicznie zaczęła się tłumaczyć, że taką mieli informację i musieli się dostosować. Kilka moich pytań w sprawie szczegółów, pani skapitulowała i podała mi maila, na który mogę złożyć reklamację - totalna farsa. Sam muszę wyjaśniać to, że ktoś z PKO BP wpisał sobie do PIT-8C rok 2024 zamiast 2023.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Qaz [37.31.130.*]
    Mi też kazał a pisać reklamację na adres bm@pkobp.pl, tydzień mija jak nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.
    A w US kobieta, zrozumiała o co chodzi, ale nie była w stanie odpowiedzieć, co zrobić
  • Re: Pit z PKO bp hanna doPawła Autor: ~Hanna [83.31.99.*]
    Czy otrzymałeś odpowiedź na reklamacje.Ja będę dopiero wysyłać.Jeżeli tak ,to proszę napisz.
  • Re: Pit z PKO bp hanna doPawła Autor: ~Paweł [91.237.85.*]
    Witam
    Otrzymałem odpowiedź listowną na mój mail reklamacyjny. Oprócz tego ja i moja żona dostaliśmy pisma z BM PKO BP z wyjaśnieniem, dlaczego wystawili PIT-8C za 2024 rok, oczywiście powołują się na przepisy, że tak musieli zrobić, ponieważ wykreślenie akcjonariuszy z ich rejestru po transakcji wykupu akcji odbyło się 12 01.2024r. Po rozmowie z nimi oraz analizując te pisma i odpowiedź na moją reklamację (odpowiedź w tonie merytorycznym taka sama jak w w/w pismach) stwierdzam, że korekty
    PIT-u nie będzie. Przypuszczam, że te pisma wyjaśniające BM PKO BP wysyłało do wszystkich akcjonariuszy, którzy sprzedali akcje.
    Ja osobiście zabiorę te pisma, pojadę do US niech sobie poczytają i będę oczekiwał od nich odpowiedzi, jak załatwić ten temat, zobaczymy, co tym razem wymyśli Pani ze skarbówki.
    A kiedy dostaliście pieniądze?
    Dostawaliście je na konto czy przekazem?
    Bo ja przekazem, a za cholere nie mogę sobie przypomnieć czy to był już 24 czy jeszcze 23
    Ja miałem zaksięgowaną kasę na koncie 22.12.2023r., czyli przychód był w 2023r., a PKO BP mi napisało PIT 8C jako bym miał przychód z tych akcji w 2024r. Nieźle namieszali w PKO i teraz trzeba to odkręcać. Nie byłem jeszcze w skarbówce zapytać, co z tym fantem zrobić? Ciekawe, co mi odpowiedzą.
    W US pytałem się Pani o korektę zeszłoroczne go Pita, bo tak mi doradź ono w czasie wydzwaniania w sprawie tego PITu z PKO, powiedziała że jest taka opcjia gdyby pieniądze przekazali w 2024, ale jeśli przekazali w 2023 to powinno się to rozliczyć w 2024, tak jak zrobiłem. W Bm PKO kazali mi pisać reklamację, jak powiedziałem że ponad tydzień mija jak napisałem i odpowiedzi nie mam, to koleś po chamsku stwierdził że mają 30 dni na odpowiedź. Pomijając fakt że jakiś to generalnie chyba burak byl
    W PKO BP dobrze wiedzą, że mocno namieszali. Ale przyznać się do błędu jest ciężko, ponieważ trzeba by było odkręcać całość, co jest czasochłonne no i rzutuje na rzetelność BM banku PKO BP. Żałosne, bo czas leci, do końca rozliczeń za 2024r. coraz bliżej, a specjaliści z BM banku PKO BP celowo przeciągają temat nie chcąc wyjaśnić nieścisłości. Przykre, ale niestety jakże prawdziwe. A ty podatniku zostajesz sam z problemem, chodzisz, dzwonisz, piszesz maile i nic, sam musisz wyjaśnić temat z US.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Hanna [83.5.143.*]
    Pit za 2023r
    Witam
    PIT za 2023r.??? O co chodzi?
    A tak przy okazji, żona dostała pismo z BM PKO BP z wyjaśnieniami (zapisana strona A4), dlaczego wysłali nam te PITY.
    Po analizie pisemka mam nadzieję, że w skarbówce jak zobaczą odpowiedź z BM na moją reklamację, to określą się jednoznacznie, jak to wszystko u nich rozwiązać i zamknąć temat.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Hanna [83.5.143.*]
    Byłam z PIT 8c w skarbówce.Jest PIT wystawiony trzeba płacić. Musi być korekta ì koło się zamyka .PKO BP powołuje się na przepisy.Masz to w tym pisemku.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Obserwator [88.156.142.*]
    Transakcja nastąpiła w 2023 i w rozliczeniu za ten rok musi być uwzględniona transakcja w rozliczeniu, pity wystawione przez Pkobp za 2024 rok są bezpodstawne.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Hanna [83.31.99.*]
    PIT jest I owszem bezpodstawny ale nie dla US.Musi być korekta z PKObp , inaczej wygeneruje go system do zapłaty. Tak usłyszałam od kierownika US.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~lacha [178.214.8.*]
    Dokładnie tak jak napisałeś U.S. ma tego pita w systemie do zapłaty na 2024 r. jeśli PKO nie zrobi korekty to będzie kiepsko.
  • Re: Pit z PKO bp Autor: ~Hanna [83.31.99.*]
    PKObp 12 stycznia wykreśliła nasz - zlisty akcjonariuszy mniejszościowych i myślę że ta operacja spowodowała wystawienie pitu 8c.
    Dnia 2025-03-18 o godz. 10:20 ~Hanna napisał(a):
    > PKObp 12 stycznia wykreśliła nasz - zlisty akcjonariuszy mniejszościowych i myślę że ta operacja spowodowała wystawienie pitu 8c.

I to może być trop do zanegowania błędnej interpretacji przepisów przez PKOBP. Obowiązek rozliczenia się z podatku następuje tylko i wyłącznie w momencie transakcji która miała miejsce 2022.
    Dnia 2025-03-17 o godz. 23:42 ~lacha napisał(a):
    > Dokładnie tak jak napisałeś U.S. ma tego pita w systemie do zapłaty na 2024 r. jeśli PKO nie zrobi korekty to będzie kiepsko.

Tego samego pita US miała w systemie za 2023 kiedy nastąpiła transakcja.

• Re: Pit z PKO bp Autor: stachsgh [31.61.249.*]
    bez rozliczeń, to będzie później
    https://www.youtube.com/watch?v=khjImwsxFHQ
  • Re: Pit z PKO bp Autor: pablo2901 [212.160.172.*]
    Dnia 2025-03-25 o godz. 20:43 stachsgh napisał(a):
    > bez rozliczeń, to będzie później
    > https://www.youtube.com/watch?v=khjImwsxFHQ

Nie macie racji. Obowiązek rozliczenia się z US powstaje w momencie zmiany właściciela akcji. "Ważne: Przychód powstaje w momencie przeniesienia własności akcji na kupującego. Oznacza to, że jeżeli sprzedałeś akcje (przeniosłeś ich własność), to masz obowiązek złożenia i rozliczenia się z tej sprzedaży, nawet jeśli jeszcze nie otrzymałeś zapłaty." Strona państwowych podatków https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-akcji/.

Dlatego to Luxmed powinien wystawić korektę PIT 8C za 2023 z wyzerowanym przychodem. My musimy do końca kwietnia wyzerować przychód w rozliczeniu 2024 i przepisać go do rozliczenia 2025.

Dnia 2025-03-26 o godz. 11:36 pablo2901 napisał(a):
    > Dnia 2025-03-25 o godz. 20:43 stachsgh napisał(a):
    > > bez rozliczeń, to będzie później
    > > https://www.youtube.com/watch?v=khjImwsxFHQ
    >
    > Nie macie racji. Obowiązek rozliczenia się z US powstaje w momencie zmiany właściciela akcji. "Ważne: Przychód powstaje w momencie przeniesienia własności akcji na kupującego. Oznacza to, że jeżeli sprzedałeś akcje (przeniosłeś ich własność), to masz obowiązek złożenia i rozliczenia się z tej sprzedaży, nawet jeśli jeszcze nie otrzymałeś zapłaty." Strona państwowych podatków https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-akcji/.
    >
    > Dlatego to Luxmed powinien wystawić korektę PIT 8C za 2023 z wyzerowanym przychodem. My musimy do końca kwietnia wyzerować przychód w rozliczeniu 2024 i przepisać go do rozliczenia 2025.

###

Przeczytaj swoja wypowiedź ze zrozumieniem i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Przeniesienie praw nastąpiło w momencie sprzedaży akcji czyli listopad 2023 i w momencie transakcji powstaje zobowiązanie skarbowe czytaj podatek, wysyłając pit za 23 w 24 luxmed wykonał prawidłowo.

pkobp chce być świętsze od papieża a i puszcza jeszcze raz w obieg te same transakcje podpierając się wykreśleniem z listy akcjonariuszy. pkobp dał po całości albo spóźnił się z czynnością o rok (wykreśleniem z listy) albo przejął transakcje po kimś w spadku i nie wie jak rozwiązać problem więc wysyła jeszcze raz pit.

Myślę że ty dostałęś zlecenie od pryncypała mieszać na forum i wybielać głównego winowajcę czyli pkobp

• Re: Pit z PKO bp Autor: pablo2901 [212.160.172.*]
    Dnia 2025-03-26 o godz. 13:53 ~obserwator napisał(a):
    >
    > Dnia 2025-03-26 o godz. 11:36 pablo2901 napisał(a):
    > > Dnia 2025-03-25 o godz. 20:43 stachsgh napisał(a):
    > > > bez rozliczeń, to będzie później
    > > > https://www.youtube.com/watch?v=khjImwsxFHQ
    > >
    > > Nie macie racji. Obowiązek rozliczenia się z US powstaje w momencie zmiany właściciela akcji. "Ważne: Przychód powstaje w momencie przeniesienia własności akcji na kupującego. Oznacza to, że jeżeli sprzedałeś akcje (przeniosłeś ich własność), to masz obowiązek złożenia i rozliczenia się z tej sprzedaży, nawet jeśli jeszcze nie otrzymałeś zapłaty." Strona państwowych podatków https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-akcji/.
    > >
    > > Dlatego to Luxmed powinien wystawić korektę PIT 8C za 2023 z wyzerowanym przychodem. My musimy do końca kwietnia wyzerować przychód w rozliczeniu 2024 i przepisać go do rozliczenia 2025.
    >
    > ###
    >
    > Przeczytaj swoja wypowiedź ze zrozumieniem i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Przeniesienie praw nastąpiło w momencie sprzedaży akcji czyli listopad 2023 i w momencie transakcji powstaje zobowiązanie skarbowe czytaj podatek, wysyłając pit za 23 w 24 luxmed wykonał prawidłowo.
    >
    > pkobp chce być świętsze od papieża a i puszcza jeszcze raz w obieg te same transakcje podpierając się wykreśleniem z listy akcjonariuszy. pkobp dał po całości albo spóźnił się z czynnością o rok (wykreśleniem z listy) albo przejął transakcje po kimś w spadku i nie wie jak rozwiązać problem więc wysyła jeszcze raz pit.
    >
    > Myślę że ty dostałęś zlecenie od pryncypała mieszać na forum i wybielać głównego winowajcę czyli pkobp
    >

Nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!!!!!!!!!!!!!

To Ty chyba masz jakieś zlecenie od biura maklerskiego na sianie fermentu. Informacje które tu zamieszczam pochodzą z infolinii podatkowej urzędów skarbowych i mają potwierdzenie w obowiązującym w Polsce prawie.

W myśl art. 17 ust. 1 pkt 6 ustawy o PIT obowiązek podatkowy wyznacza data wymagalności przychodu, a nie data jego faktycznego uzyskania. Z dodanego do art. 17 ustawy o PIT ust. 1ab pkt 1 wynika, że przychód określony w ust. 1 pkt 6 z odpłatnego zbycia udziałów (akcji) oraz papierów wartościowych powstaje w momencie przeniesienia na nabywcę własności udziałów (akcji) oraz papierów wartościowych.

Możecie oczywiście zignorować te przepisy i nie brać pod uwagę faktu wpisania Luxmedu jako akcjonariusza w styczniu 2024 - wasza decyzja.

Witam
    Jestem po drugiej wizycie w US. Tym razem rozmawiałem z bardziej kompetentną osobą. Pani kierownik US przeanalizowała pismo wyjaśniające z BM PKO BP i powiedziała mi, co z tym naszym fantem zrobić. A mianowicie: wypełnić PIT 38 za 2024, gdzie przychody będą wyzerowane. Do tego trzeba napisać wyjaśnienie, opisując całą sprawę, zrobić skan tego wyjaśnienia plus pisma wyjaśniającego, które dostałem z BM PKO BP oraz odpowiedzi z BM PKO BP na moją reklamację, załączyć skany do PIT 38 za 2024 i wszystko wysłać. Ja tak zrobię, mam nadzieję, że będzie ok, w końcu kierownik US powiedział mi, jak załatwić sprawę.
    Nie każdy to ogarnie we właściwy sposób . Czy mógłbyś takie wyjaśnienie nam tutaj udostępnić ,myślę że wiele osób by Ci podziękowało .
    Mógłbyś wstawić tą odpowiedz jaką otrzymałeś z BM PKO BP na swoją reklamację .
    Mnie odesłali z biura maklerskiego PKO BP pod numer 22 521 90 90 ,tylko tam nie odbierają telefonu .
[x]
SWISSMED 0,00% 10,90 2022-06-13 15:20:20
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.