Polsko amerykański fundusz inwestycyjny z siedzibą w usa. Myślę że będzie m.in. pozyskiwał środki na budowę farmy. Chyba koniec promocyjnej ceny akcji.
Czy to jest ten fundusz, który założyła Blanka Rosenstiel?
"Pod koniec lutego Blanka Rosenstiel reprezentująca Polish American Investment Fund LCC objęła 795 tys. akcji Idei stanowiących 5 proc. w akcjonariacie TFI po średniej cenie 1,44"
Nie ma co się jarać, ten fundusz to polskie nazwisko i coś że spolka Satis i nic konkretnego. A tu wiemy że bras sprzedał akcje 19mln tzn będzie potrzebować pieniędzy a czy wystarczy? Jeśli nie to emisja irachunek się nie zmieni.
Także płonne nadzieje chociaż kto wie wiosna idzie!
Gdyby zebrał przy okazji z rynku kilka milionów sztuk aby uwiarygodnic siebie i spółkę że tanie akcje się skończyły to tak a ja tu nie widzę nic poza kołowaniem drobnych o czym przekonamy się już w poniedziałek tj sprzedażą faktów czytaj czerwone.
Powie mi ktoś po ile kupił te akcje czy mam się domyślać?
Niestety nie wiemy po ile kupiła. Ale sprzedała tylko połowę swojego pakietu, więc mogła nawet sprzedać ze stratą jeśli na pozostałej połówce miała by dobrze zarobić.
Byłem wtedy na tej spółce i pamiętam że odkupiła firmę od Bonifacego. Spółkę z przekrętami klomfasa i Cypryjczykami. Dlatego też w księgowości były niejasności i zawieszenie spółki, ale to już za nami.
Dokładnie to już nie pamiętam, ale teraz i tak to nie ma znaczenia. Fundusz wyłożył właśnie prawie 2 mln więc można przypuszczać że na wiosnę wbiją pierwsze łopaty.
Nie muszą rozliczać pod stołem. To jest umowa cywilnoprawna i można tam wpisać nie tylko cenę. Na przykład można wpisać, że nabywca zobowiązuje się do udzielenia spółce pożyczki na realizację inwestycji albo do żyrowania kredytu i dlatego kupuje taniej. Coś podobnego stosuje się w państwowych kontraktach na wielkie sumy i jest to tzw offset.
To teraz jestem w miarę spokojny ze Bras nie sprzeda gotowego projektu bo fundusz jako instytucja finansową jest nastawiona na zyski . Tu mają czystą kalkulację z dywidendy. Coś czuję że tu jak za dawnych czasów na BIOTONIE znowu będzie szampan i parę mieszkań nowych za te skromne akcie. HIHI.
O widzę że hakowcy już pieją z zachwytu. A tak poza konkursem to witam na forum kierowcę. Mogłem cię posłuchać 4lata temu. Ale cóż człowiek uczy się na błędach