Pozwoliłem sobie zestawic wyniki spółek za I półrocze 2009. Wypisałem wszytkie spółki których zysk przekroczył 100 tys. Wszytkie pozostałe albo wykazały nikły zysk albo dużą strate, nieliczni nie przedstawili jeszcze raportów. Wskaznik C/Z odnosi sie tylko do wyników za jedno półrocze 2009. Dane na kurs z 07.08.2009. Jeżeli poełniłem bład w danych lub przeliczeniu to prosze mnie poprawić.
Osobiście uważam, że w obecnych czasach inwestorzy starają sie jak najbardziej unikac ryzyka i inwestuja w spólki które pomimo kryzysu potrafia wypracowac zysk - szczególnie na tak ryzykownym rynku jak NewConnect.
Przedstawione spółki wykazały zysk ponieważ są dobrze kierowane i mają pomysł na biznes - to one gdy minie kryzys beda prezentowac najlepsze wyniki. Jestem pewnien że najwieksze wzrosty w nadchodzącym czasie zauważaymy własnie na tych spółkach. Oczywiscie sa to suche wyniki i do każdej spółki przy jej analizie nalezy podejść indywidualnie i bardziej kompleksowo.
A ja się z tymi porównywaniami C/Z nie mogę zgodzić. Na liscie nie ma np. digitala, który miał niewielką stratę, ale który posiada aktywa warte kilkakrotnie więcej niż wynosi jego kapitalizacja. Policzcie sobie ile warta może być medousa której włascicielem jest digital, skoro kurnik pl wyceniany jest przez fachowców powyżej 10 mln zł a bankier pl sprzedany został za prawie 90 mln zł.
no tak, c/z to nie wszystko, np. takie Artefe ma wysokie c/z ale przez najbliższy rok tylko 4 mln akcji w obrocie, więc rośnie
a Digital, jeśli sprzeda Medousę, lub chociaż da jakieś konkretne info, to też może wystrzelić, zresztą na wielu spółkach (mam takie wrażenie) są "strażnicy" którzy pilnują kursu i tylko od nich (bo mają dużo akcji i dużo gotówki) zależy czy jest kiszonka, czy zaczyna się coś dziać, my drobni inwestorzy głową muru nie przebijemy
artefe akcji jest 100 mln,dlaczego wybrali tą spółkę trudno powiedzieć ,jeśli chodzi o logikę na nc to jest tylko jedna czyli chuzia na Juzia na jeden papier i odlot w niebiosa.Macie wystawiony Xplus po dziesięć groszy na sprzedaży,jak rozbierzecie to może cos z tego będzie
Dnia 2009-08-08 o godz. 20:54 ~fan Karoliny napisał(a):
> artefe akcji jest 100 mln,dlaczego wybrali tą spółkę trudno
> powiedzieć ,jeśli chodzi o logikę na nc to jest tylko jedna
> czyli chuzia na Juzia na jeden papier i odlot w
> niebiosa.Macie wystawiony Xplus po dziesięć groszy na
> sprzedaży,jak rozbierzecie to może cos z tego będzie
fan Karoliny nie rozumie dlaczego wybrali Artefe, więc tłumaczę: akcji jest 100 mln, z tego wprowadzonych do obrotu 80 mln, z tego przez rok tylko 4,2 mln będzie "obracane"
Raport Bieżący
Spółka: ARTEFEnumer: 5/2009 data dodania: 2009-07-31 08:32:54
Umowy zakazu sprzedaży akcji spółki typu lock-up
Zarząd Artefe S.A. informuje, że w dniu 31.07.2009 r. otrzymał podpisane przez akcjonariuszy spółki podsiadających akcje serii B przed ich wprowadzeniem do obrotu na rynku NewConnect umowy zakazu sprzedaży akcji typu lock-up. Na mocy zawartych umów, akcjonariusze zobowiązali się do niezbywania posiadanych przez siebie akcji w transakcjach na rynku NewConnect w okresie 1 roku od daty zawarcia umów pod rygorem zapłaty na rzecz spółki kar umownych. Łącznie umowami typu lock-up objętych zostało 75.800.000 akcji serii B z łącznej liczby 80.000.000 akcji wprowadzonych do obrotu na rynku NewConnect. Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 1 do Uchwały Nr 322/2007 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 30 maja 2007 r. "Informacje Bieżące i Okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu".
Załączniki:
Osoby reprezentujące spółkę
Leszek Ruchwa Prezes Zarządu
teraz proszę sprawdzić, jak jest na Xplus, bo mnie akurat interesują inne spółki (Artefe miałem kupione po 12 gr i niestety za szybko sprzedałem po 15 gr, a teraz to już po ptakach:))
Dnia 2009-08-08 o godz. 21:08 ~Pawel napisał(a):
> ale nadal myslicie ze w poniedziałek w góre !! nie za duzo
> juz poszła lekka korekta ????
200% wzrostu w tydzień!!!!!!!!!!!! Dobrze radzę; rozejrzyjcie się nad czymś nowym z NC, co dopiero taki wystrzał ma przed sobą, no chyba że lubicie tracić kasę i pakować pieniądze do kieszeni tym co kupili urlopy na dołku:(
d.d dobrze piszesz, jak ktoś miał szczęście kupić Artefe czy Urlopy na początku wzrostów, to może spać spokojnie, ale jeśli ktoś dopiero się przymierza akurat do tych spółek, to dużo ryzykuje. Gwałtowne wzrosty po 30-50% dziennie nie będą trwać wiecznie.
200%
> wzrostu w tydzień!!!!!!!!!!!! Dobrze radzę; rozejrzyjcie
> się nad czymś nowym z NC, co dopiero taki wystrzał ma
> przed sobą, no chyba że lubicie tracić kasę i pakować
> pieniądze do kieszeni tym co kupili urlopy na dołku:(
Jest coś nowego. HURTIMEX - dopiero pierwszy dzień odpału przy rekordowym obrocie. FF=20% czyli 2mln akcji. cena emisyjna 3,19. cena ostatnia po wzroście o 33% 0,36gr. Przewidują emisję po 0,70 gr czyli musi być jakieś dyskonto dla inwestora a dyskonto na rynku nc musi być stosowne do ryzyka czyli 1-1,2 jeszcze w sierpniu
Z Artefe można zrobić wszystko dopóki jest Lock-up ,czy wzrosnie ,pewnie tak tylko narazie nie wiadomo nawet z grubsza pod co to rośnie.Urlopy wywalily pod split póżniej doszedł kontrakt Chemosa na 18 baniek ,są spodziewane dobre wyniki za drugi kwartał,jest pod co grać to grają i oczywiscie Patrowicz wyrasta na króla spekulacji.jaka giełda taki krol.