"Aktualnie przeprowadzane są próby produkcyjne i technologiczne maszyn. Finalny odbiór całości inwestycji planowany jest na marzec 2025r" Rok po "otwarciu" fabryki. Bezie co najmniej jedna emisja i to nie na budowę kolejnego zakładu a na ratowanie obecnego.
kredyty i pożyczki - 138 317 010,00 Tu będzie co najmniej jedna emisja ratunkowa. Może ktoś mi napisze z czego spłacą odsetki od takiego kredytu gdy fabryka nie działa na 100%?
gotówka w kasie plus należności plus vat -> spokojne 3 kwartały, jeśli nie zwiększą sprzedaży, a że sprzedaż w 2025 będzie dużo większa, to możliwy w tym roku bep :)
Fabryka była otwierana prawie rok temu i do tej pory nie działa...Wiem, że pionierskie inwestycje nie są łatwe, ale poziom zadłużenia jest ogromny a sprzedaży w zasadzie nie ma.
Dnia 2025-02-14 o godz. 23:48 ~Fenomenolog napisał(a): > Fabryka była otwierana prawie rok temu i do tej pory nie działa...Wiem, że pionierskie inwestycje nie są łatwe, ale poziom zadłużenia jest ogromny a sprzedaży w zasadzie nie ma.
skoro sprzedaży nie ma to po co wymienili odbiorców? Obecnie odbiorcami towarów są podmioty między innymi z Niemiec, Czech, Litwy, Izraela, Japonii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Norwegii. ciekawe wygląda tez stan zapasów; 0,3mln pln pasze i 5,5 mln gotowe produkty, plus sprzedaż 1,7 mln
w sumie nie co się dziwić, fabryka do pierwszego półrocza 2024 nie produkował właściwie nic, ustawienie produkcji będzie trwało prawdopodobnie do marca, a pieniądze z akcje powinny dla nas pracować...to może warto zainwestować przez pól roku gdzie indziej i ewentualnie trochę drożej akcje odkupić za pól roku. jedyne ryzyko jest takie że może nie być literalnie chętnych do oddania akcji, co widać w tej chwili (90 akcji w przedziale 223-244 zł).
Przez ostatni kwartał spółka wyprodukowała towary za 5,5 mln i sprzedała za 1,7mln , razem 7,2 ml na kwartał, chwalą sie ze to jest dopiero 20% wydajności fabryki więc kwartalnie będą mogły wyprodukować 5 razy więcej tj ok 36 mln pln , koszty kwartalne to aktualnie 21 mln. Niestety nie ocenię ,czy warto w tym siedzieć każdy powinien sobie to przemyśleć. Dla mnie kluczowe jest to że powinni produkować ok 25 tyś ton białka i tłuszczu a tona mączki rybnej ( czyli produktu który jest referencyjny i może być zastępowany białkiem owadzim) to 9 tyś pln za tonę
Kilka miesięcy to czas na nowe badania, certyfikaty do sprzedaży jako pokarm w branży zwierzęcej . Aby sprzedać jako pokarm dla łososi czy dodatek w karmie dla psa, kota, kury itp potrzeba mnóstwo papierów opartych o badania itp a to wymaga czasu .. fabryka pomimo pracy już na trzy zmiany zacznie dopiero pokazywać zyski za pierwszy lub drugi kwartał 2025 r
A emisją oczywiście będzie na jesień, ale pod nową inwestycje co sygnalizowali już dawno temu .
Przykładów obecności składników HPM w gotowych produktach jest wiele, a osoby uczestniczące w WZA mogły zobaczyć gablotkę z produktami, w których zostały wykorzystane. Spółka aktywnie prowadzi sprzedaż i zwiększa kontraktację.
I teraz należy porównać to z osiągniętymi przychodami. Według informacji z raportu o "rozruchu fabrki w marcu" w I kwartał 2025 też będzie położony jeśli chodzi o sprzedaż.