Dlaczego emisja? Chętny np. z USA nie chce realizować projektu ze środków UE, bo do to mało elastyczna forma tj. grubasy mają siano i mogą nie chcieć brać projektu z Urzędowa papierologia i spółka emisją zapewni płynna kontynuację + przejęcie spółki celowej z Onco już przez powiązania będzie duży podmiot z USA, który nie kwalifikowałby się na finansowanie
Dużo by się wyjaśniło, gdyby było wiadomo, kto kupi akcje z ABB. Albo jest to rozwodnienie, żeby umożliwić zarobek konkretnemu podmiotowi albo faktycznie potrzebują nagle pieniędzy. Fakt, że działają bardzo szybko. Może to oznaczać, że komercjalizacja nadchodzi wielkimi krokami bez względu na to czy faktycznie potrzebują gotówki czy nie.
Po sprzedaży przez 5HT będziemy znali cenę emisji i po ile odbiorą akcje plus bonusowy zakup. Jak to się zadzieje puszcza kurs. Muszą niski trzymac aby 5ht taniej kupiło. Przecież 5ht to swoje ziomki
Do możliwego 30 kwietnia jest sporo czasu. Dobrego czasu mogą dać kurs w górę, a dopiero potem zejść, aby objąć tanio nowa emisję. Teraz sprzedaż odbędzie się w pakietach.
a co jest 30 kwietnia? przecież abb jest do 24.02, a sprzedaż tych akcji pożyczonych do 26.02. UI jasno mówi o emisji dla 5ht w cenie po jakiej sprzedadzą akcje w abb. cena emisji = cena z abb
Przegapiłem info. Było faktycznie już wczoraj. 30? Zapis §3 na NWZA: "Umowa objęcia akcji serii P może zostać zawarta przez spółkę do 30 kwietnia 2025".
Dziwne jest to, że nie robią normalnie tj. walne, emisja przez spółkę, a robią jakąś kombinacje norweską z pożyczką od prezesa do fundacji… co im się tak spieszy?
Gdyż tutaj chodzi o czas (NWZA jest 12 marca 2025 - dotyczy min. emisji serii P). Tyle, że wobec tych faktów to tak, jakby NZWA odbywało się już po transakcji ... dotyczy tylko klepnięcia emisji. Mnie zastanawia szybkość budowy "przyspieszonej" księgi popytu ABB, i sprzedaży istniejących (pożyczonych) akcji. Raptem 2 dni je dzieli, tj. 24 a 26 luty. I ta szybkość jest zastanawiająca. Chodzi o nakłady większe, niż to zapewniała gotówka do tej pory na prace związane z podpisanymi listami intencyjnymi? ... czy dokapitalizowanie tuż przed M&A, gdyż tak sugeruje doradca? To moja spekulacje ( nie mam doświadczenia w tej materii). Jakby nie było, to przecież prezes ryzykuje. A gdyby tąpło w USA na giełdzie, czyli na świecie - tak na rynkach jak w 2008/2009? I zostałby bez akcji?
Jak sama nazwa wskazuje ABB robi się w kilka godzin, max dwa dni, więc szybkość samej budowy księgi popytu jest normalna/rynkowa. Najważniejsze pytanie, po co ta emisja i czy faktycznie przyspieszy proces M&A. Stawiam, że są duże szanse na to.