Ja bardzo cenię Budimex i żałuję, że z 20 lat temu go nie kupiłem Ale nie przesadzajmy W ciągu ostatniego roku: Mirbud wzrósł o 58,73% Budimex spadł o 19,38% (dane wg pozycji Podsumowanie z bankiera) W ciągu ostatnich 5 lat Budimex wzrósł 200%, a Mirbud 1200%. Więc nie bardzo Budimex nas "odstawia".
Ciekawe jak to będzie wyglądało za 5-10 lat. Budimex i tak się dywersyfikuje na rynki zagraniczne, więc pewnie tam się będzie rozrastać. Czy Mirbud przejmie hegemonię na naszym podwórku?
No tak. Budimex jest o krok do przodu. Kolej załatwił jakiś czas temu, a teraz rynki zagraniczne. Nie sądzę, żeby sobie odpuścili budowy w Polsce. I nie zakładam, że coś przejmiemy czy ich dogonimy czy wręcz przegonimy. A zresztą po co? Mirbud jest krańcowo niedowartościowany w tej branży. Taki, znacznie słabszy Erbud jest pełen OFE itp. Cieszę się niesamowicie, że Budimex generuje sygnały kupna i rośnie. Ta spółka decyduje o kursach całego sektora. Jakiś tam analityk zagraniczny nie będzie patrzył indywidualnie na jakiś tam Mirbud. Dla niego ważny jest Wig budownictwo. Rośnie to można kupić spółki w tej branży. Spada - nie warto. A WIG budownictwo to Budimex
W ciągu dwóch lat się dużo wyjaśni, teraz dopiero ruszą przetargi na hajs z KPP i trudno mi wyobrazić sobie w tej sytuacji jakiś kryzys w branży, szczególnie w firmach o ugrubtowanej pozycji. Osobiście obok Mirka stawiam trochę na Mostostal Zabrze, oba w zeszłym roku oddały, nawet jakby w tym miały iść boczniakiem to perspektywy są dobre na długofalowo zarobek.
Budimex budimex, juz dajcie spokój.. nie ma po co porównywać, nie wierze ze Mirbud jest w stanie wyciągnąć takie ATH na 400PLN ze względu na ilości akcji na rynku bo jest x4 Mirbudu.
Jestem w stanie uwierzyć ze Mirek osiągnie 50-80 PLN w pare lat co bedzie mega super wynikiem.
Na to czekam, tego nam życzę. Jeszcze jest czas na kupowanie i obserwacje
Zakładając że kurs miałby wynieść 80zl to i przy 70 warto wejść. Gdzieś w odległych marzeniach widzę za parę ładnych lat kurs 145zl. Ale i tak to dalej gdybanie. Niemniej obecny poziom dalej jest zbyt niski jak na realia.