MAM PYTANIE -CZY NALEZY ODPROWADZIC BADZ WYKAZAC PODATEK OD DYWIDENDY W ZEZNANIU
ROCZNYM . OTRZYMALEM DYWIDENDE I NIE MA TAM UJETEGO PODATKU -TAK JAK BYŁO TO W PRZYPADKU NP KGHM.KWOTA DYWIDENDY KTORA OTRZYMALEM JEST KWOTA NETTO CZYLI PODATEK POBRALI W KRAJU GDZIE JEST SIEDZIBA CZYLI CZECHY.WEDLUG PRAWA NALEZY WPISAC W PIT-CIE ROCZNYM PIT38/PIT36
PODSTAWA PRAWNA ART 30 A UST.9 .WYCZYTALEM TO W GAZECIE PRAWNEJ O TAKIM OBOWIAZKU!!! CO WY NA TO?
Możesz podać więcej szczegółów? Czy PL-Cz nie mają umowy o braku podwójnego opodatkowania? Miałem 120 akcji z prawem do dywidendy, jak mam teraz bawić się w taką biurokrację to lipton.
Mam dywidendę na rachunku w mbanku i w historii finansowej wyraźnie widać, że podatek nie został pobrany wcale. Więc sprawa jest jasna do rozliczenia w PIT.
odpowiedz m-bank w sprawie podatku od dywidendy za rok 2008 rozliczany w pit w roku 2009
09-02-10 09:47, 10.30.15.---
Witam.
Oto odpowiedź z DI BRE.
Podatek od dywidendy CEZ był w wysokości 15% - tylko kwota ta jako potrącana u źródła nie jest uwidaczniana na rachunku.
Wartość dywidendy brutto (wypłacana w zeszłym roku) CEZ na jedną akcję to 50 CZK , a netto 50*0,85=42,5 CZK
Po przewalutowaniu w Kredyt Banku 42,5*0,1558 daje to kwotę przypadającą do wypłaty 6,6215 PLN na jedną akcję
Różnicę pomiędzy należnymi w Polsce 19% a zapłaconymi 15% Klient powinien rozliczyć sam w zeznaniu rocznym.
Trzeba obliczyć cały 19%-centowy podatek i odjąć to co już zostało zapłacone.
Jednak w kwestii metodologii obliczania kwoty dopłaty, czyli np. jaki kurs CZK przyjąć, zdecydowanie sugeruję kontakt fachowcami od podatków lub z urzędem skarbowym.