Genomtec zawarł z akcjonariuszem spółki - 5HT Fundacja Rodzinna - umowę inwestycyjną, na podstawie której akcjonariusz zobowiązał się do przeprowadzenia oferty publicznej nie więcej niż ok. 1,3 mln istniejących akcji spółki - podał Genomtec w komunikacie. Celem spółki jest przeznaczenie środków na wsparcie procesu komercjalizacji projektów prowadzonych przez Genomtec.
Tak jak kiedyś pisałem - jeśli będzie coś typu emisja będą ją usprawiedliwiać poprawą sprawności procesu M&A. Zrobili "pożyczenie" akcji, a dodatkowe akcje dali jako "nagroda" dla tego podmiotu.
Ostatnia emisja to było 1067k akcji po 10 zł, teraz będzie "tylko" 457k nowych akcji. Tragedii nie ma, ale moim zdaniem mogliby się obyć bez tego, bo mają grant.
Sporo teraz zależy od akcjonariatu, jeśli będzie źle to mogą być to okolice 6 zł. Jeśli faktycznie M&A jest na rzeczy a akcjonariat jest mocny, to obstawiał bym 8 zł. Będzie ważny miesiąc dla spółki.
Zen, a to nie będzie 1,3 mln akcji plus 457k? Ta fundacja ma sprzedać do 1,3 mln akcji pożyczone od Tokarskiego, za uzyskane pieniądze kupić akcje z nowej emisji i zwrócić prezesowi. A te 457k będą mogli kupić w ramach premii. To by dawało blisko 2 mln akcji. Czy to inaczej ma się odbyć?
Musiała mi poranna kawa jeszcze nie wejść. Czyli dostaną akcje warte obecnie ponad 3 mln zł za to że przeprowadza emisję, a rozwodnienie wyniesie razem 1800000 nowych akcji... masakra
Gdybym miał dużo akcji i mi zależało poszedłbym to blokować. Policzek dla akcjonariuszy.
Widać było ostatnio że ciężko było zbierać akcje przez wsparcie na 7 zł, a do góry nikt nie chciał rwać bo i mało akcji tam stało. Ciekawe czy to ma coś z tym wspólnego i znajdzie się dużo chętnych na emisję, czy może będą i z tym problemy.
Zobaczymy jak się wszystko uspokoi co dalej z tą spółką. Powinien być spokój od emisji przez jakiś rok...
Dostaną - czyli będą mogli kupić. Tak to rozumiem. Jeżeli znajda się duzi chętni na zakup, to nie byłby taki zły sygnał. Jeśli chętnych nie będzie, to po spółce. A jeśli mają być to raczej pod bliskie M&A, inne opcji nie widzę. Kosztem drobnych, ale z ostatecznym sukcesem. Natomiast ja w to M&A już nie wierzę po prostu.
Też chyba będę grał tak jakby miało go nie być. Wezmę coś jak cena będzie bliska ceny emisji, a potem będę redukował jeśli przyjdą wzrosty. W złym przypadku możliwy trend boczny 4-10 zł...