• e-commerce i energetyk Autor: ~spek [5.173.240.*]
    Na rynku vod zakładam stabilizację i wzrost ceny w roku 2025
    Dlatego chciałbym się skupić na e-commerce i energetyku.

Jeżeli chodzi o energetyk to wiemy, że w poczekalni są 3 dodatkowe smaki razem 4. Wiemy też, że chcą wejść do sieci sklepów stacjonarnych co zostało potwierdzone w ostatnich dniach w komentarzach na kanale.
    pytanie jaka skala?

e-commerce na ten moment notuje bardzo dobre dynamiki- pytanie - czy będą poszerzać asortyment w ramach społeczności? i jednocześnie próbować powiększać społeczność czy poprzez wychodzenie z asortymentem szerzej?

• Re: e-commerce i energetyk Autor: ~Krzych0409 [193.106.103.*]
    Gdzie można znaleźć info o tych nowych smakach?
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [5.173.240.*]
    na stronie bomba kropka pl (od niedawna domena należy do cda)
    Nie chodzi wyłącznie o energetyk - chodzi o zbudowanie bazy pod kolejne produkty- już tak jest, że po pierwszym kroku jest robiony drugi.

Niezależnie od tego warto pamiętać, że bazą dochodową jest ok. 26-28 mln z vod. To daje duży komfort rozwoju e-commerce na wczesnym etapie rozwoju kiedy bardzo często jest przepalana gotówka a tutaj już dziś e-commerce cda jest dochodowy.
    PPK wzrost o 1.67 mld do 31.9 mld w styczniu.
    Z racji, że CDA jest w NC focus jest duże prawdopodobieństwo, że też coś kapie i tutaj.
    licząc 35% w akcjach polskich i z tego 10% w małych spółkach daje to ok. 1 mld - CDA jest spółką dywidendową, dynamiczną i w NC focus

CDA przez ostatnich 6 lat wypłacała dywidende na GPW powstał index dywidendowych spółek
    Ufam, że główni akcjonariusze nie zaprzepaszczą 6 lat budowania wizerunku na GPW (dodam, że aby spółkę nazywać dywidendową często stosowany mechanizm to 5 lat historii! i wystarczy tylko rok przerwy aby wykasować historię)
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [77.255.188.*]
    "W efekcie również fundusze akcji zanotowały dodatnie stopy zwrotu. Dla funduszy akcji polskich uniwersalnych był to najlepszy miesiąc od listopada 2022 r. Dopisali też klienci, którzy w styczniu do funduszy akcji wpłacili łącznie 0,2 mld zł. W rezultacie w styczniu aktywa funduszy akcyjnych wzrosły o niemal 2,3 mld zł (+5,9 proc. mdm)" - dodano.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Fundusze-inwestycyjne-bija-rekord-Aktywa-rosna-23-miesiac-z-rzedu-8890462.html

I my jesteśmy na to gotowi zarówno gdy chodzi o wskaźniki jak i perspektywy.
    Jeżeli do tego dojdzie dywidenda 5 zł łącznie w tym i przyszłym roku czyli w perspektywie 16 miesięcy to potencjalny fundusz ma 15% na samych dywidendach a dla ppk to jest giga stopa zwrotu, bo one mają założenia co najmniej 20-letnie
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~Artur17g [37.47.220.*]
    Cześć spek.
    Widzę Laskowski nie odpuszcza :)

Zauważyłem małe ruchy na kursie i postanowiłem zajrzeć.

Co do twoich wyliczeń to chyba pominąłeś tantiemy i nową ustawę. Państwo Ćwiek wspominali o skutkach i spadku marży o około 2.5%.
    Co do kary pieniężnej dla ZAiKS dalej jestem przekonany, że ugrają to i nie będą musieli niczego płacić.
    Chociaż sama część "wideo użytkowników" wydaje się teraz problematyczną częścią biznesu.

Najbliższy raport 11-03-2025?
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [94.254.154.*]
    Zerknij na mòj wpis w innym wątku. Laskowski raczej już wyprzedał, bo choć od poniedziałku ma 30 okno przed wynikami czyli nawet jeżeliby miał to by nie mògl sprzedawać, ale nie ma infa z piątku co by sugerowało, że nie ma lub już nie chce sprzedawać.

Brak umowy z Zaiksem powoduje mòj niepokòj odnośnie tantiem a nie roszczenia). Mocno wierzę w e-commerce i w końcu podniesienie ceny za usługę choćby o 2 zł.
    CDA ma duży zapas gotòwki dzięki temu ma duży zapas do ew. błędnych kierunkòw.
    Ze swej strony chcę teraz skupić się na tym z czego zarabiam na chleb - 8 tys akcji zostaje
    Odnośnie kosztòw tantiem dużym wskazaniem powinna być rezerwa (pytanie czy będzie ona na poziomie oczekiwań OZZ czy na bazie wyliczeń CDA)

Niezależnie od tego w średnim terminie nikt ani Laskowski ani ja ani ktokowliek inny poza Ćwiekami nie ma tylu akcji aby dociskać kurs i to jest fundament, filar - Ćwiekowie dziś zaròwno.jezeli chodzi o przeszłe dywidendy jak i przyszłe perspektywy trzymają akcjęe

Nie wiem co zrobią Ćwiekowie, ale uważam, że na pewno nie przerwie 6 lat dywidendy (może będzie niższa, ale nie po to budowali wizerunek przez 6 lat aby to skasować w jeden rok)
    Warto wiedzieć, że na ruchy Cwiekòw odnośnie ciągłości dywidendy patrzą zarządzający PPK i TFI nawet jeżeli dziś jeszcze nie posiadają akcji CDA.

Dziś (w sensie czerwiec 2024 WZA) Ćwiekowie nie rozwazaja zejścia, ale na pewno warto im to uwzględniać choćby w perspektywie roku 2026-2027 kiedy PPK będą już.dosc.mocno.wypchane
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~Artur17g [37.47.220.*]
    W kwestii TFI i PPK chciałem na początku się z Tobą nie zgodzić, bo CDA jest na rynku NC a nie głównym GPW.
    Ale znalazłem w sieci, że z reguły ograniczenie dla funduszy to kapitalizacja (100mln), którą CDA spełnia także argument mi wypadł z rąk :).
    Pozostaje problem z akcjonariatem i dywidendą
    Także jeżeli ja wypłacą to CDA ma dużą szansę na wzrosty.
    Ale mi bardziej zaimponował ich biznes. Szkoda, że nie podjęli dotąd współpracy z kimkolwiek, żeby przyspieszyć rozwój.
    Uważam, że gdyby tą gotówkę zaczęli mocniej inwestować w rozwój, a wzrost dywidendy delikatnie by obniżyli to osiągnęli by lepsze rezultaty.
    Co do ppk to z roku na rok jest coraz lepiej, przekroczyło teraz 50% z możliwych uczestników także masz rację, tutaj się kryje olbrzymi potencjał
    CDA idzie droga budowania ekosystemu. Ma to swoje plusy,(jest to.dpowiedź na coraz droższe usługi globalnych graczy) ale w ktòryms.momencie tak jak napisałeś większą wartością dodaną jest wspòlpraca (wymiana kompetencji.i synergie).
    I tutaj widziałbym pole jeżeli chodzi o rozwòj energetykòw i całego.rynku.zywnosvi.funkcjonslnej.

CDA jest w NC Focus a ppk są.mocnymi rękami i nie chodzi o wykupienie całego.ff, bo często jest to nawet bardziej psychologiczne i stabilizacyjne działanie.

Dla przykładu gdyby kupiły tylko.za.1.mln.to byłoby mocne oddziaływanie. (choć na tym etapie dużym wsparciem.jest.dywidemda)

Odnośnie dywidendy dziś przy generowaniu 26-28.mln gotòwki jest. miejsce i na inwestycje i na dywidendę.
    Co jeszcze istotne dywidenda w CDa jest wypłacana w okolicach czerwca a wtedy zarząd już wie na czym stoi a do tego najczęściej już jest wygenerowane kolejne 12-14 mln z bieżącego roku obrotowego. Co realnie przy np. dywidendzie na poziomie 2-2.4 i tak oznacza, że zostaje 14-18 mln na inwestycje plus napływ z każdego kolejnego miesiąca.

Ale według mnie mogliby zaryzykować grubszy budżet na wejście energetyka 2-3 mln.
    Oczywistym jest, że mi jest łatwiej oddać 30 gr/akcja na rozwòj energetyka niż Ćwiekom, bo w ich przypadku to 3 mln.

Ale odnośnie tego rynku jest bardzo ciekawy i szczegòlowy raport gdzie są podane budżety graczy.

Opròcz tego warto poobserwować jak wchodzili z marką dzik (bardz dbali o komunikację w tym show ze skepòw gdy wchodzili do kolejnych sieci). To wymaga zasobòw. Praktycznie 24 godzinna komunikacja na kanałach kosztuje, ale tak trzeba.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~Artur17g [37.47.210.*]
    Nie na darmo istnieje powiedzenie
    "reklama dźwignią handlu"

Można gdzieś znaleźć raport który szczegółowo podaje rozpiskę z dochodów e-commerce?
    Bo oprócz energetyków mają trochę innych produktów i jestem ciekaw jak radzi sobie reszta
    Nie, nigdy nie widziałem aż tak dokładnych rozłozen (myślę, że to już w kategoriach tajemnicy handlowej)
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [94.254.152.*]
    Dla mnie kluczowe jest pytanie czy rozumiemy nastroje głòwnych akcjonariuszy po wejściu ustawy?

Dobrze by było zorganizować spotkanie inwestorskie choćby na czacie po wynikach rocznych.

Z racji, że ostanie WZA odbyło się w innych uwarunkowaniach ważne jest abyśmy poznali retorykę i nastroje głòwnych akcjonariuszy.

Duża wartością CDA jest to, że zarabia zaròwno.w nocy jak i w dzień w dzień pracy jak i w święto gdy na giełdzie jest marsz jak i ruch - problemem na dziś jest zrozumienie kierunkòw w odniesieniu do nowej sytuacji (ustawa)
    Zrozumienie wizji głòwnych akcjonariuszy i kierunkòw rozwoju CDA w odniesieniu do obecnej sytuacji to jest taki punkt wyjścia. W innym przypadku jest wielce prawdopodobne, że zaczęlibyśmy mòwić innymi językami - dlatego zachęcam do wzięcia udziału na WZA choćby po to aby się wzajemnie rozumieć w tym nastroje.
    I jeszcze jedno. Wyniki firmy finansowe CDA są faktem. Subskrypcje są faktem.
    Głòwnychy dochòd to VOD a budowana noga e-commerce już dziś narastająco dodaje 3 i więcej mln rocznie.

Przełomem będzie umowa z zaiksem i to jest nawis, ktòry wiecznie trwał nie będzie.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [94.254.158.*]
    Do wynikòw ok 14 sesji. Mòj pakiet bez zmian (nie dokonywałem transakcji) dzisiaj i na kilku ostatnich sesjach
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [46.112.68.*]
    Legimi wezwanie i tak o to kolejna z nielicznych spòlek.zdejmowana z tych, ktòre cokolwiek zarabiają w internecie i nie są spòlkami globalnymi

CDA tak realnie też jest praktycznie niedostępne
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [46.112.112.*]
    Inwestor branżowy wycenił znacznie wyżej niż rynek NC.

Zakładam kontynuację wynikòw a pòźniej (do końca marca) info o dywidendzie a w międzyczasie info o wejściu z energetykami.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [46.112.108.*]
    Udział sprzedaży przez internet wzrost do 9.1% - odzież z 27 do 29%.

Trend jest trendem a zarząd CDA z pewnością patrzy na to co będzie za 3-5 lat.
    W takiej perspektywie będzie to już druga noga.
    Pamiętajmy, że mamy koniec lutego a wyniki będą z końca grudnia a to oznacza, że realnie do raportu trzeba dodać 5-6 mln zysku za styczeń i luty
    Jakie produkty mogę sobie wyobrazić opròcz tych, ktòre są?

żywność funkcjonalna, alkohol, gastronomia franczyza (pizza), ale też jakiś coin.

Najbardziej namacalny na już to żywności funkcjonalna budowana od energetyka poprzez dodawanie kolejnych.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [5.173.91.*]
    Zostało 6 sesji do wynikòw. Przypomina., ze do rocznego warto dodać 6-7 mln, bo mamy marzec
    Czas między wynikami 11.03 a WZA będzie dla mnie kluczowy.

1. Wyniki
    2. Info odnośnie wejścia do sieciòwki z energetykami.
    3. Wyklarowanie decyzji o dywidendzie

4. Na samym walnym kierunki i spojrzenie na obecną sytuację przez głòwnych akcjonariuszy.

Kròtkoterminowo znaczenie będzie miał posiadany pakiet przez Laskowskiego od 500 do 36 tys. max ( dotychczas sprzedaż 39 tys akcji zajęła mu ok. 6 miesięcy - myślę, że przy każdej ntynuacji wynikòw będzie to znacznie kròcej)

Średnio i długoterminowo umowa z zaiksem.
    Zmiana terminu raportu na 18.03 - raporty roczne wymagają więcej pracy, ale to tylko potwierdza jak bardzo potrzebne są wyniki szacunkowe po roku obrotowym.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [5.173.225.*]
    Jutro dośc kluczowy dzień. W zależności czy będą uwzględnione rezerwy na tantiemy wynik 29-30 z rezerwami i odpowiednio 31-32 bez rezerw.?

Zobaczymy co w tym oknie zrobi Laskowski. Jeżeli wyniki będą dobre dziś rynek jest dużo bardziej przygotowany niż 6 miesięcy temu.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~AA [104.28.129.*]
    Jakie ma znaczenie co zrobi Laskowski? Pytam serio, bo jakby nie rozumiem czemu to jest ważne? On sprzedaje już od dawna, ale chyba nie ma tego wiele, więc jaki to ma wpływ na kurs, tego nie łapie?
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [83.7.54.*]
    Kròtkoteminowo na przykładzie 5 poprzednich miesięcy (przed oknem) Laskowski realnie kształtował kurs.
    Teraz jeżeli ma do 16 tys to myślę, że przy pozytywnych wynikach rynek wchłonie szybko. Jeżeli ma od 16-36 tys to myslę, że przez jakiś czas będzie to miało wpływ (np. do infa o dywidendzie).
    Długofalowo a nawet w średnim terminie ta ilość znaczenia nie ma.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [5.173.225.*]
    Na ten moment możemy prognozować min. 20 mln z e- commercw w roku 2025 a to może być od 4-6 mln ebit czyli ok 4-6 zł na akcję

Zobaczymy co z zapowiedzią wejścia z energetykami do sieci stacjonarnych.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [83.7.54.*]
    Energetyk w dino :-) mam trochę sprzeczne interesy żeby naganiać na wzrosty, bo czekam na wydłużone wezwanie do 28 marca Legimi i stąd korzystniej jest mi aby jeszcze się ulezalo, ale z drugiej strony zwykła przyzwoitość nie pozwala mi o tym nie wspomnieć.
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [89.64.15.*]
    Nowy smak energetyka - sugeruje, że inwestują w ten segment i robią kolejny krok
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [89.64.15.*]
    Jest raport w sieci nr. w ergetykòw i mowa w nim o budżetach od 3-10 mln w zależnosci od skali.

Niezależnie od kierunku jakby nie patrzeć są już dwa produkty a patrząc na firmy funkcjonujące na szeroko rozumianym rynku żywności funkcjonalnej jest przestrzeń na 10 i więcej.
    Rok po roku...
    e-commerce dziś można szacować na 12 mln i ok 3.5 mln marzy co przekłada się na 3-4 zł na akcję.
    Gotòwka drugie 4 zl
  • Re: e-commerce i energetyk Autor: ~spek [109.243.192.*]
    Są sygnały, że nowy smak się przyjął.
    Rynek energetykòw i żywności funkcjonalnej jest duży i dynamiczny pozostaje ufać, że pòjdzie za tym budżet na promocję i kolejne produkty.
[x]
CDA -0,83% 17,95 2025-10-30 16:38:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.