Dywidenda będzie 20-30gr. Podejrzewam że jakby zyskali jakiś ciekawy kontrakt kolejowy + coś z pierwotnego rynku to może by przebili 30. Ale to bardziej na zachętę.
Okej to powiedzcie mi w takim razie jakim cudem marzycie ocenie 50 zł?
Spółki które najwięcej inwestują fundusze a więc mogą mieć największe wzrosty to spółki dywidendowe. Więc odpowiedzcie sobie sami czy 0.6% dywidendy to zachęta?
Tu marzycieli nie brakuje.. są spółki które generują sowite zyski na akcję, wypłacają sowitą dywidendę i nie mają 50zł, a tutaj ani wyników ani dywidendy. I poza pozytywnymi informacjami z rynku w którym działa Mirbud to już sam Mirbud się nie broni, ale tego nie chcą zauważyć. Grunt, że kurs rośnie, ale prędzej czy później giełda powie sprawdzam i kurs sie urealni.. bo teraz jest naprawdę wysoki.
Odpowiedz mi merytorycznie.. dlaczego Mirbud powiększając portfel dwukrotnie nie powiększył zysku netto ? Po 3 latach mniej więcej stałego wyniku teraz za 24 rok będzie wyraźnie gorszy przy większej ilości akcji ? To, że będzie wydane dużo kasy na kolej nie oznacza a ) Że istotną część z tego dostanie Mirbud
b) że efektywnie to wykorzysta czyli podpisze z głową kontrakty, a nie na zasadzie jak z drogami byle tylko dostać kontakt i nic na nim nie zarobić. Także pierwsze ochłoń i nie licz tego czego nie ma. Póki co nie ma żadnego kontraktu, a tak jak pisałem idąc tropem ich podejścia to miło wielu kontraktów na drogi nie ma żadnego przełożenia na zyski.. a JHM już nie pociągnie tego taboru bo sam nie będzie miał komu mieszkania sprzedawać. Merytorycznie ? Wyniki żenujące, dywidenda tak samo... Grunt, że prezes wie jak robić emisję akcji
Krzanu1988 - odpowiem Ci Twoim ulubionym Budimexem na to pytanie na początku. Przeczytaj dokładnie załączony link, w którym masz informacje o tym, że może ruszyć budowa. A dopiero jak ruszy budowa to zaczynają się przychody i w konsekwencji wzrost zysku. Gdybyś miał problem z doczytaniem to Budimex podpisał tę umowę w sierpniu 2023. A zacznie budować i zarabiać w 2025. Myślisz, że umowy, które podpisał Mirbud rządzą się innymi prawami? A potencjał dochodów na przyszłe lata właśnie uwzględniają ci inwestorzy, którzy się na tym znają.
Krzanu, na początku było mi cię żal, ale teraz myślę, że masz za swoje. Jesteś gorszy niż Marian Paździoch. Do kabaretu się zapisz :). Ludziska uważajcie na krzana - wyleszczonego peroniarza.
180mld na kolej może być dobrym zapalnikiem na wzrost kursu, jeśli mirbud chce się rozwijac w tym kierunku. Nie ma co patrzeć przez pryzmat dywidendy, dino nie wypłacą dywidendy a kurs zrobił z 40zl ponad 400zl. Oczywiście potrzeba dużo cierpliwości i czasu czego wszystkim akcjonariuszom życzę.
Start IV 2017 Dino - 1140,00% MRB - 917,91% Czego to dowodzi? Zapewne jeszcze coś urośnie, ale by grubiej było trzeba grubszych niż ulica. A fundusze lubią dywidendy i w takie sp chętniej inwestują.