W ostatnim kwartale wykonano w Polsce 4,1 tys. zabiegów w asyście daVinci, a w Czechach i na Słowacji łącznie 2,8 tys. Jeżeli to odniesiemy do populacji poszczególnych krajów to widać, że mamy jeszcze dużo do nadrobienia. W Polsce mamy 36,75 mln osób. W Czechach i na Słowacji jest łącznie 16,19 mln osób (10,76 mln + 5,43 mln), a więc 2,27 razy mniej. To oznacza, że aby być w tym miejscu rozwoju, w którym Czesi i Słowacy są dziś, musimy wykonywać 9,31 tys. zabiegów na kwartał. A to oznacza w przybliżeniu ponad dwukrotny zwrot przychodów powtarzalnych.
A moim zdaniem to wyglada tak: ilosc mieszkancow PL dzielona przez mieszkancow w chech i slowacji razy ilosc zabiegow w czech i sliwacji, wynik jest iloscia zabiegow jakie pL musialaby robic aby byc porownywalna z nimi a zatem 36,7/16,2*2,8=6,3 -> czyli nieco ponad 50% wiecej niz dzis...a nie ponad dwukrotnie wiecej?
Nierealne
W tzw. Polsce czyli na terenie przez nas Wami zasiedlonym, mniej jest chorób bo daliśmy Wam do picia pochodne spirytusu
My czyli bogowie, Wasi Panowie
Ps. Sprzedajcie akcje, w sierpniu kataklizm światowy, kupujcie jedzenie na zapas
nie chce mi się sprawdzać i podawać linków ale z bierzącej lektury raportów wydaje mi się że wynika iż w czechach i słowacji jest większe wysycenie robotów na ilość mieszkańców niż w PL - mam nadzieję że KPO pozwoli nam tęlukę domknąć w ciągu 1-2 lat a potem tylko trzeba będzie zrobić obłożenie tych robotów i za jakieś 2-3 lata powinniśmy mieć tyle zabiegów co nasi sąsiedzi... nie jest to wariant optymistyczny ale myślę że nieco bardzej realny... ale bez dwóch zdań nasz rynek wolumenowo ma wielokrotnie większy potencjał niż sąsiadów bo jest nas duuuuzo więcej :) natomiast odnoszę wrażenie że w i wogóle werbalnie duży nacisk kładzie sę na onkologię a ZAP-X idealnie się w takową wpasowuje - nowotwory miejsc w których ciężko zrobić operację wycięcia nowotworu z wymaganymi marginesami są idealne pod ZAPX z tego co rozumiem...
Na mocy umowy z Hologic spółka przejęła do obsługi okresowej mammografy, które już funkcjonowały w polskich szpitalach - te przychody na stałe w raportowanych przychodach powtarzalnych ...