• Wyniki za styczeń Autor: ~Zenon [193.25.251.*]
    Re we lac ja.

Ktoś chyba miał przeciek od wczoraj...
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Eah [195.128.228.*]
    Wyniki na plus ruszamy systematycznie do góry Esotiq & Henderson S.A. informuje, że skonsolidowane przychody ze sprzedaży osiągnięte w styczniu 2025 r. przez Grupę Kapitałową wyniosły ponad 26 mln zł i były wyższe o 9 proc. od przychodów uzyskanych w styczniu 2024 r.

Przychody Grupy Kapitałowej ze sprzedaży internetowej w styczniu 2025 r. wyniosły ok. 10,7 mln zł i były wyższe o 73 proc. rok do roku.

Szacunkowa marża brutto na sprzedaży Grupy Kapitałowej wyniosła 62 proc. i była niższa o 1,3 p.p. w porównaniu z marżą zrealizowaną w styczniu roku poprzedniego.

Powierzchnia handlowa Grupy Kapitałowej w styczniu 2025 r. wynosiła 18 374 m kw. i była większa o 2 proc. niż rok wcześniej.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 MAR – informacje poufne.
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~inwestor [163.116.189.*]
    Przyznam że się nie spodziewałem wzrostu rdr po bardzo wysokiej bazie zeszłorocznej. Celowałem w 24 mln. Nie wiem jak wyliczyli 9% bo to podchodziłoby pod 26,5 mln ale może i tak jest. Nie wiemy ile będzie zwrotów z internetu ale tam to już robią wyniki jak kilka lat temu ze stacjonarnych...
    Jedno jest pewne , baza za luty była ekstremalnie niska i jeśli nawet będą mieli 20% gorszy luty to będzie o 20% lepszy niż rok temu więc jedynym pytaniem są koszty.
    Jeśli uporządkowali koszty to będzie super zysk a jeśli będa meili takie jak w III kw to moze być i strata mimo rekordowej sprzedaży bo potrzebowaliby właśnie styczniowej sprzedaży aby wyjść na plus..

Dzisiaj żegnamy 35zł.
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~ciekawy [89.64.58.*]
    Wynik słaby - marża kwotowo wzrosła lekko powyżej inflacji. Spadek sprzedaży z metra a rośnie powierzchnia. Ok kurs EUR niższy r/r ale nie wiemy jaką część czynszów mają w EUR a jaką w PLN. Nie wiemy jaka indeksacja czynszów - czy wg inflacji w EUR czy PLN.

Jeżeli koszty wynagordzeń wzrosły tyle co średnia w Polsce > 10% r/r oraz na 100% wzrosły im koszty finansowe to wynik stycznia r/r będzie gorszy.
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Trader [185.67.70.*]
    wszystkim nie dogodzi.

dwa lata temu było 20mln w styczniu teraz 26mln to 30% więcej przy marży tylko 1% niższej
    rok temu styczeń był bardzo dobry i szczerze obawiałem się tego roku że trudno będzie pobić go po bardzo dobrym grudniu
    baza była wysoka a i tak została przebita

poczekajmy co zrobi nowa kadra menedżerska- za pewne bedą chcieli się wykazać i będą próbowali zbijać ceny w Chinach.
    Dodam że dolar jest troszkę niżej niż w q4 a frachty w tym roku spadły już o 30% względem listopada ub.r więc z marżami powinno być OK.

Najbardziej cieszy sprzedaż online- jakby nie było to najmniej kosztowny rodzaj handlu (nawet jak się weźmie pod uwagę zwroty itp)
    generalnie raport wiele nie zmienia -może jedynie odsuwa niepewność co do rozwoju

coś tam podpowie raport lutowy i marcowy ale nawet jak będą Ok to i tak będziemy czekali na

kwiecień/maj bo w tych dwóch miesiacach będzie raport roczny i za q1 a one dadzą odpowiedź odnośnie dywidendy
    Dnia 2025-02-07 o godz. 10:46 ~Trader napisał(a):
    > generalnie raport wiele nie zmienia -może jedynie odsuwa niepewność co do rozwoju

Jak dla mnie raport jednak udowadnia że się rozwijają. Poza lutym i sierpniem zeszłego roku cały czas mamy przyrosty.
    Obiecali polepszenie w internecie po zakupie baselinkera i jest.
    Obiecali efekty zmian w Ikw i na to czekamy
    Obiecali wzrost rentowności w tym roku i też na to czekamy.

Oprócz zakupu nieruchomości która na pewno nie jest dobra krótkoterminowo dla akcjonariuszy to nie ma złych informacji ze spółki.
    Ja zeszły rok szacuje na ponad 10 mln i jeśli ten nie będzie gorszy to na pewno kurs jest niedowartościowany...

ja też tak uważam że kurs niedoszacowany.

spółka kupuje za 30baniek nieruchomość a jej kapitalizacja 70mln bo te ponad 200tyś akcji własnych które mają obniżają ogólną liczbę akcji i wartość księgowa rośnie o 10%

ja z optymizmem patrzę na kolejne kwartały i jeżeli nie będzie jakiś negatywów po wynikach za q1 i q2 to będę jeszcze dobierał
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~ciekawy [89.64.58.*]
    to niech sprzedadzą te 200 tys. na rynku - będzie poniżej 20 zł do kupienia;

• Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Fan_baselinkera [77.222.245.*]
    Przestańcie już z tym baselinkerem xd przecież to jest zwykła aplikacja do integracji, której używają nawet laleczki sprzedające głównie "z ręki" na vinted.
    Szokujące jest, że ktokolwiek z zarządu itp. wspomina o tym na poważnych spotkaniach, jak z tej aplikacji korzystają zwykli Janusze biznesu...
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    jak dla mnie to mogą sprzedawać nawet na OLX byle było w każdym miesiącu ponad 10mln z tego kanału sprzedaży.
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Franszyzobiorca [89.64.27.*]
    Jak źle muszą sobie radzić sklepy lub inne kanały skoro internet przy 73% wzroście z udziałem 41% daje TYLKO 9%wzrostu (inflacja 4.3%).
  • Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Anal_iza [37.248.169.*]
    A to oznacza wzrost zapasów, Wyprzedaz tj dalszy spadek marzy(grudzień i styczeń25) która wg deklaracji "dyrekcji" z listopada24 miała wzrastać XD
    nie ma to jak mieszać fakty z własnymi wymysłami . Fakty są takie:
    wrzesień 23-->24 19,7->23,5
    pażdziernik 23-->24 19,5->22  
    listopad 23-->24 19,8->25  
    grudzień 23-->24 30,9->32  
    styczeń 24-->25 24,3->26  
    W kazdym miesiącu jest wzrost i tak prawda , generalnie stacjonanie jest spadek ale czy z tego wynika wzrost zapasów ???
    ok 13 mln większa sprzedaż w 5 miesięcy i pewnie w lutym dalszy wzrost. Tak - nie rośnie im marża mimo zapowiedzi ale też nie ma wpadek jak poniżej 60% w 2022. Nie rośnie im sprzedaż w sklepach stacjonarnych mimo wzrostu powierzchni ale czy to jest najważniejsze ? Gdyby wszystko było tak jak być powinno to kurs powinien być 3 cyfrowy a jest dwucyfrowy z 3 na poczatku. Więc ja uważam że jest niedowartościowany i z potencjałem do wzrostu....

• Re: Wyniki za styczeń Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    tak samo uważam, gdyby było tak pieknie jak na CCC to i kurs byłby trzycyfrowy

ale perspektywy poprawy nadal są bo:

dolar tanieje
    fracht mocno tanieje (odblokowanie kanału sueskiego i większa podaż wolnych ładunków -jest obecnie najtaniej od 15miesięcy)
    zwiększa się sprzedaż internetowa -częściowo kosztem sprzedaży stacjonarnej (idziemy w kierunku koreańskim gdzie sprzedaż internetowa w tym sektorze gospodarki znacznie przewyższa stacjonarną)
    nowa kadra menedżerska -wierzę że skokowo zwiększą sprzedaż

z oceną ostatnich ruchów (zakup nieruchomości powinniśmy poczekać do raportu za q1 -zobaczymy jak zmienią się koszty Sg&A

[x]
ESOTIQ 1,08% 37,30 2025-10-31 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.