• Obroty na BDX Autor: ~xyz [178.43.237.*]
    już ponad 72 mln, a na Mirbudzie tylko 2 mln. Czy to normalne ?
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~xyz [178.43.238.*]
    Dnia 2025-02-06 o godz. 16:05 ~xyz napisał(a):
    > już ponad 72 mln, a na Mirbudzie tylko 2 mln. Czy to normalne ?

obrót w tej chwili BDX - 4,8 mln, MRB - 140 tys. Znowu będzie rozjazd pomiędzy wycenami. BDX po 700 zł, MRB po 13 zł.
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Wh [5.173.214.*]
    A odróżniasz w gole cenę od wyceny?

A tak w ogóle to Budimex był max po 800 zł a jest po 500
    500/800=0,625
    Mirbud było po 15,5 jest po 12,8
    12,8/15,5=0,826
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~CR [185.235.206.*]
    Zloto prawie 3000%$ a srebro 32$ czy to normalne? Tak. Normalne. Bdx jest jak zloto a mrb jak srebro i nic tego nie zmieni
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Jajotsekator [91.194.198.*]
    Bdx to jednak ekstraklasa, wysokie dywidendy to i kurs wysoki.
    MRD to jednak liga b, dywidenda niska to i kurs niski.
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Tofi [31.0.127.*]
    Mirbud też będzie miał kontrakty na UKR. Mirbud będzie drugim Budimexem.
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Imowciecochcecie [31.0.60.*]
    Tylko rynek widzi potencjał bdx a nie mrb. Co widać po kursie, ale zaklinać można. Dopóki mirbud nie będzie płacił solidnych dywidend to tu będzie takie waflowanie. Ja bdx po prostu inwestycja bardziej pewna.
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~tomaslfc14 [188.33.12.*]
    Dnia 2025-02-07 o godz. 12:15 ~Imowciecochcecie napisał(a):
    > Tylko rynek widzi potencjał bdx a nie mrb. Co widać po kursie, ale zaklinać można. Dopóki mirbud nie będzie płacił solidnych dywidend to tu będzie takie waflowanie. Ja bdx po prostu inwestycja bardziej pewna.

Mirbud ostatnie 5 lat co roku rośnie. Wszystko wskazuje na to, że 2025 rok to będzie 6. rok z rzędu na plus. Jeszcze w 2020 roku akcje można było kupować po 50-60 gr. Ale jakiś bankierowy t r o l l napisze, że rynek potencjału nie widzi...

PS. Admin, tego posta też usuniesz, prawda?

• Re: Obroty na BDX Autor: ~Gosciu [37.30.6.*]
    Też mi wzrosty...phi...
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~BankierowyTROLL [146.70.232.*]
    Żeby coś rosło to trzeba kupować, co zresztą pięknie pokazuje bdx - polecam chociaż spojrzeć. Zaklinanie i wróżby tu nie pomogą.
    To że coś rosło 5lat(mrb) wcale nie znaczy że będzie dalej rosło. Ba ostatnio dywidenda była niższa sporo niż rok wcześniej.
    O to panowie z dywidendy zyją proszę proszę..
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~BankierowyTROLL [64.176.66.*]
    Twierdzenie godne Różowej Pantery lub Egona Olsena.
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Lelumpolelum [31.0.58.*]
    No i dobrze widać jak jest kupowanie to i kurs idzie w górę. Sprawdzę się zarówno na budimexie jak i na Mirku.
    Tymczasem Budimex już na plusie 7%.
    A tak w kwestii formalnej czy jest ktoś chętny by podpalić ląt? Czy sam muszę to uczynic?
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Co Ci rośnie ? Kurs... to się ciesz bo zyski spadły i na 25 też kolorowo w tym aspekcie nie będzie. Prawda tak jak niektórzy piszą. Budimex obecnie to inna liga.. jest wyżej wyceniony, ale i płaci godne dywidendy a mirbud ochłapy bo odkąd jest na giełdzie to niby ciągle się rozwija i prezes robi emesje akcji co rozwadnia zysk na akcję. Mało takich firm które ciągle robią emisję akcji.
    135mln zysku netto w 23 roku i 91mln akcji
    około 85 mln zysku netto w 24 i 110 mln akcji
    Widzisz różnicę ? Bo ja tak.. Było około 1.5 zł zysku na akcje a jest około 0.8 zł. faktycznie rozwój. kilka dni temu natrafiłem na artykuł mówiący o tym, że sprzedaż mieszkań nie ruszy w pierwszym półroczu 25.. zatem JHM za chwilę nie będzie maił komu sprzedawać jak i inne firmy..
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~jcf [80.54.213.*]
    Dnia 2025-02-07 o godz. 15:14 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > Co Ci rośnie ? Kurs... to się ciesz bo zyski spadły i na 25 też kolorowo w tym aspekcie nie będzie. Prawda tak jak niektórzy piszą. Budimex obecnie to inna liga.. jest wyżej wyceniony, ale i płaci godne dywidendy a mirbud ochłapy bo odkąd jest na giełdzie to niby ciągle się rozwija i prezes robi emesje akcji co rozwadnia zysk na akcję. Mało takich firm które ciągle robią emisję akcji.
    > 135mln zysku netto w 23 roku i 91mln akcji
    > około 85 mln zysku netto w 24 i 110 mln akcji
    > Widzisz różnicę ? Bo ja tak.. Było około 1.5 zł zysku na akcje a jest około 0.8 zł. faktycznie rozwój. kilka dni temu natrafiłem na artykuł mówiący o tym, że sprzedaż mieszkań nie ruszy w pierwszym półroczu 25.. zatem JHM za chwilę nie będzie maił komu sprzedawać jak i inne firmy..

O cześć, nie zauważyłem cię, wybacz. Wymyśliłbyś coś nowego, bo jak widzisz, ta stara śpiewka nie działa. Kombinuj :)

Przypomne się gdy kurs zanurkuje na wyniki 4kw i kolejne wyniki w tym roku i gdy ludziom otworzą się oczy, że JHM przestanie ratować sytuację...
    Dnia 2025-02-07 o godz. 15:22 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > Przypomne się gdy kurs zanurkuje na wyniki 4kw i kolejne wyniki w tym roku i gdy ludziom otworzą się oczy, że JHM przestanie ratować sytuację...

Dobra, umowa stoi. Zanurkuje pewnie z 22 na 21 :). Przypomnę się po tym nurkowaniu. Tak jak dzisiaj się przypominam. Sprzedałeś po 10,50 i pisałeś, że idzie w przedział 7-8. Przypomnę, że to było jakieś 24% temu. Chłopie daj już spokój. Miej trochę honoru.

Mirbud nie jedyny na giełdzie. Nadal nie rozumiesz, że ta firma nie dowozi wyników.. chciałbyś 22zł... pytam dlaczego taki miałby być jej kurs ? Tylko merytorycznie proszę. Uzasadnij jak firma osiągnie odpowiednie wyniki, aby miec taką wycenę.. merytorycznie. już jest wysoko wyceniona... dużo wyżej niż wiele firm
    Dnia 2025-02-07 o godz. 15:56 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > Mirbud nie jedyny na giełdzie. Nadal nie rozumiesz, że ta firma nie dowozi wyników.. chciałbyś 22zł... pytam dlaczego taki miałby być jej kurs ? Tylko merytorycznie proszę. Uzasadnij jak firma osiągnie odpowiednie wyniki, aby miec taką wycenę.. merytorycznie. już jest wysoko wyceniona... dużo wyżej niż wiele firm

Kolego, wiedza kosztuje. Nie stać cię na takie merytoryczne uzasadnienie. Jednakże, żebyś nie został na weekend w takiej rozpaczy, trochę cię naprowadzę. Poszukaj sobie swoich wpisów z okresu zanim ci nerwy puściły i sprzedałeś w dołku. Tam znajdziesz sporo dobrych argumentów. Zdrowia :).

• Re: Obroty na BDX Autor: ~FFT [89.161.48.*]
    Dnia 2025-02-07 o godz. 16:03 ~jcf napisał(a):
    > Dnia 2025-02-07 o godz. 15:56 ~Krzanu1988 napisał(a):
    > > Mirbud nie jedyny na giełdzie. Nadal nie rozumiesz, że ta firma nie dowozi wyników.. chciałbyś 22zł... pytam dlaczego taki miałby być jej kurs ? Tylko merytorycznie proszę. Uzasadnij jak firma osiągnie odpowiednie wyniki, aby miec taką wycenę.. merytorycznie. już jest wysoko wyceniona... dużo wyżej niż wiele firm
    >
    > Kolego, wiedza kosztuje. Nie stać cię na takie merytoryczne uzasadnienie. Jednakże, żebyś nie został na weekend w takiej rozpaczy, trochę cię naprowadzę. Poszukaj sobie swoich wpisów z okresu zanim ci nerwy puściły i sprzedałeś w dołku. Tam znajdziesz sporo dobrych argumentów. Zdrowia :).
    >

https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=13320109&strona=1
    https://www.bankier.pl/forum/pokaz-tresc?thread_id=13361449&strona=1

daj mu spokój :) to jest mistrz wysiadania z Mirbudu i późniejszych płaczy, zawsze z tą samą narracją, że "są lepsze okazje" a później wywala po 7zł, wróży zjazd na 4, obserwuje jak spółka rośnie na 15, kupuje pewnie po 12, sprzedaje po 11 na korekcie więc co ma robić, naturalne że będzie na forum wylewał żale, taki los :)
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~Oxfordczyk [83.6.177.*]
    Budimex płaci solidne dywidendy tylko i wyłącznie na skutek nadpłynności powstałeś po sprzedaży Budimexu Nieruchomości. Wcześniej takich dywidend nie płacili .
    Rozpoczynamy wyścigi Wielka Pardubicka a malkontentom mówimy stanowcze NIE
    Niestety post usunięty. Kolejna próba. Zarzut, że Mirbud płaci małą dywidendę jest o tyle wątpliwy, że dzięki stosunkowo małej dywidendzie może zyski inwestować w przyszłą wartość firmy. Pieniądz pracuje. Jeśli kogoś interesuje dłuższa perspektywa, to oczywiście lepiej, żeby pieniądze zostawały w firmie, pod warunkiem, że jesteśmy przekonani, że są dobrze inwestowane. Ja takie przekonanie mam i dlatego tu jestem. Jeśli ktoś uważa inaczej, to przecież jest bardzo wiele innych, ciekawych spółek :).
  • Re: Obroty na BDX Autor: ~shap [89.250.206.*]
    oczywiście, że lepiej żeby inwestowali w firmę i wygrywali kolejne przetargi.. nie wiem po co w ogóle odpowiadać na takie komentarze mirków z kapitałem 3,5k
[x]
MIRBUD -0,89% 10,06 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.