• Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Ikarum [95.175.20.*]
    Cześć.
    Gdzie mogę sprawdzić jakie faktycznie ma zadłużenie Sfinksa i ewentualnie gdzie oraz na jakich zasadach je spłaca.
    Szukałem w Internecie ( widocznie nieporadnie) i wyskoczyło mi jakieś sprawozdanie spółki za 2023 r , ale tam wykazane jest zadłużenie w jakiejś śmiesznej kwocie, coś koło 300 tys co nie powinno być problemem w jej spłacie.
    Podejrzewam , że jest znacznie większe, jednak nie mogę na to trafić.
    Pozdrawiam i dziękuję.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~SfinkS [87.205.163.*]
    Jeśli spłacili do końca roku to co mieli spłacić to już nie zostało tego przytłaczająco wiele.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Ikarum [5.173.172.*]
    Dziękuję za odpowiedź, ale nie o taką mi chodziło :)
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Misiu [31.0.95.*]
    Powinno byc w raportach finansowych, jak znajdę chwilę to poszukam i podeślę ci informacje gdzie dokładnie.

Ogólnie na dzisiaj będzie tego pewnie około 80mln z czego 90% to kredyt w Boś banku.
    Jak jest spłacany to trudno nadążyć za tym bo generalnie spółka aneksowała z bankiem to już wiele razy tak aby odroczyć spłatę jak najdalej w czasie i spłacać jak najniższe raty (same odsetki) bo jej nie stać na spłacanie kapitału. Wydaje mi się że od tego roku właśnie muszą zacząć spłacać dużo większe raty coś około 1mln miesięcznie także jeżeli ponownie nie dogadają się z bankiem to będzie początek końca bo nie mają takich pieniędzy żeby to spłacać.
    Dziękuję
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: 7777777777777 [37.31.54.*]
    Jest info o spłatach 2025 boś czy dobre ? Będą spłacać mniej w pierwszym półroczu i więcej w drugim ogólnie tyle samo 12 mln
    Tak widziałem.
    Ciekawe.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Misiu [31.0.72.*]
    Czyli bank postanowił że nie odłączy jeszcze respiratora pomimo że pacjent nie daje żadnych oznak życia.

Do czerwca będą podtrzymywać przy życiu a w czerwcu albo kolejny aneks albo wypowiedzenie umówy przez bank i lawina upadłościowa.

Także z punktu widzenia akcjonariuszy przez kolejne miesiące raczej nie spadnie poniżej 40gr a co potem to zadecyduje bank.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Kunowaty [83.7.241.*]
    Do czerwca to tu będzie ponad 5 PLN!
    Bank idzie na rękę bo widzi efekty i realne działania na rzecz spłaty.
    Misiu twoje ględzenie nic a nic nie wnosi.
    BOŚ uważa że sfinks daje rade a to jest najważniejsze nie ty mło cie.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Ikarum [95.175.20.*]
    Ciężkie będą trzy ostatnie miesiące.
    o ile zakład że będą płacili do lipca a od lipca albo kolejny aneks albo początek końca?

Nie ma najmniejszej szansy na to aby miesięcznie spłacali 1,8 mln :-) no chyba że w Zalesiu na wilczków odkryją złoża ropy naftowej
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~kicikici [87.206.104.*]
    Dnia 2025-01-31 o godz. 20:08 ~Misiu napisał(a):
    > o ile zakład że będą płacili do lipca a od lipca albo kolejny aneks albo początek końca?
    > >
    > > Nie ma najmniejszej szansy na to aby miesięcznie spłacali 1,8 mln :-) no chyba że w Zalesiu na wilczków odkryją złoża ropy naftowej

Nie tak dawno pisałeś, że się z BOSiem nie dogadali...
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Alibaba [89.64.49.*]
    Tak on pisze ze lokali ubuwa a z koncem 2024 jest wiecej niz w 2023 ale taka rola Naganiacza
    Dokładnie i bank nic nie zyska wypowiadając umowę. Sa w stnaie spłacać a jak wypowiedzą to dlug do kasacji z racji tego, ze działają w oparciu o franczyze a nie sa właścicielami,wiec z majątku trwałego nie pokryli by dlugu. Inna kweatia jest to, ze w kosztach zarządu jest 20 mln, wiec po stronie Sfinksa jest przekierowanie tej kasy na spłatę ale produkuj sie dalej Misiu
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~malyjoe [83.7.154.*]
    Kroplówka, mają jeszcze rok. Zobaczymy czy coś się zmieni. Za kadencji tej ekipy - moim zdaniem NIC
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Jerry [176.221.121.*]
    A pisalem z miesiąc temu że pewnie będą sprzedawać papier żeby mieć na raty,zejdą na groszówki to przejęcie będzie łatwe,tylko czy znajdzie się chetny
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~malyjoe [83.7.154.*]
    ooo i zobaczcie skład akcjonariatu - pomniejszył się, część rodziny już odeszła :)
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Robert [78.30.64.*]
    Może zrobią emisję np.po 10 groszy,bo jak ktoś miałby zapłacić złotówkę
    ogólnie to współczuję tym co ich tutaj ubierali przez ostatnie 2 lata opowiadając te bajki o 30 nowych restauracjach, o sieci hoteli i o Egipcie…ja ostrzegałem że to wszystko to zwykle farmazony.
    Misiu a jak cacek zrobi sobie sam emisje np 25mln akcji dla siebie?
    Co myślisz że go niestać?
    Zerwałeś się z łańcucha czy co?
    Firma jest ustabilizowana.
    To zadłużenie nie położy firmy która jest na giełdzie.
    Czekam na wzrosty.
  • Re: Zadłużenie Sfinksa Autor: ~Jerry [176.221.126.*]
    A co z nowym członkiem rady?od miesiąca nie ma nikogo,pytanie kto zgasi swiatlo
    no tak tego się można było spodziewać. Było 30 nowych restauracji, była sieć hoteli, była ekspansja zagraniczna i restauracje w Egipcie, no to teraz emisja akcji i 25 mln :-) spółka ledwo żyje, ledwo co miesiąc dopina koniec z końcem żeby rachunki płacić a ten o 25 milionach. :-) To jest właśnie Sfinks i jego ludzie :-)

A tak w ogóle to wszystko już było :-) pamiętasz jak Prezes odmówił wpłaty jako akcjonariusz a jako zarząd sam siebie wzywał do obcięcia akcji i zapłaty :-) przecież to kabaret jest i to kabaret sponsorowany przez bank :-)

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Sylwester-Cacek-nie-objal-6-mln-akcji-Sfinksa-ale-nie-wycofuje-sie-z-umowy-7650407.html
    Ja współczuję ludziom, ktorze tracą swoje zycie na siedzenie na forum i produkowanie sie a akcji nie maja ani "zadnego w tym interesu" ha ha
[x]
SFINKS -2,12% 0,41 2025-09-19 15:01:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.