• Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~ran [176.221.122.*]
    Kupiłem właśnie 1kx12,1 i chcę wierzyć, że po 17 wyrzucę.
  • Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~Bibi [46.112.114.*]
    Będziesz cieszył się jak oddasz po 14
  • Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~ran [176.221.122.*]
    Dnia 2025-01-30 o godz. 14:17 ~Bibi napisał(a):
    > Będziesz cieszył się jak oddasz po 14

Może i tak, kupiłem nic nie wiedząc o spółce, tylko po rekomendacji. Teraz poczytałem forum i rozumiem czemu tu nie wesoło.
  • Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~africanus [46.20.58.*]
    Ponieważ to nie pierwszy taki wystrzał kiedy następnie następuje powolny zjazd jeszcze niżej. Z drugiej strony pewnym światełkiem w tunelu jest dzisiejsza rekomendacja podnosząca cenę co prawda o drobne ale jednak. Do tej pory to rekomendacje były tylko w dół.
    Być może jest to moment odwrotu ale ileż takich już było -)
  • Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~Bibi [46.112.114.*]
    Africanus jesteś jednym z nielicznych trafnie od lat oceniających sytuacje w tej dziwnej spółce. Ktoś wiedział wczesniej więc było uwalnie na 11 a potem wiróweczka i dystrybucja z 20 % zyskiem a teraz leszcz zawisł i powisi do raportu aż zmęczony odda ze stratą.
  • Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~fox [31.60.51.*]
    Dokładnie na to wygląda.
    Zerwanie z rynku, jak najtaniej.
    Później info o umowie na 1,4 miliona zł netto, co daje 0,35 zł na akcje - gdzie zysk penie z 3-7 groszy.
    Pod to info wystrzał w górę i samo napędzający się wzrost.
    Po czym najpewniej zjazd do poprzednich poziomów, a może nawet znacznie poniżej 10 zł.

Spółka jest OK, ale znaczne przewartościowana.
    Cena akcji do zakupu na podstawie fundamentów na dziś, to poniżej 5 zł.
    Ale kółka kręcić można.
    A tak w ogóle, to "oddanie" po 11 zł niekoniecznie musi być błędem.
    Jak wyżej pisałem, spółka działa i jest OK.
    Ale jest przewartościowana.
    Na podstawie zysków nie jest warta nawet 3 zł.
    Na podstawie kapitału własnego teoretycznie 11,05 zł.
    Zatem wszystko co jest więcej niż 11,05 zł na dziś, to czysty zysk ze sprzedaży.
    Raczej nie ma możliwości, żeby spółka w roku przyszłym miała zysk większy niż 4 miliony, gdy za 3 kwartały 2024 ma 250 tys. strat.
    W analizie fundamentalnej zysk nie jest najważniejszym wskaźnikiem. Każdy zdolniejszy "księgowy" może wyczarować zysk z niczego jak i stratę również z niczego.
    Jednym z najważniejszych parametrów to przychód oraz jego zwiększanie z każdym kolejnym kwartałem i o to jest walka. Są moce produkcyjne, które trzeba zagospodarować i co pokazuje ostatni raport przy przychodach na obecnym poziomie to koszty utrzymania zakładu a zysk wychodzą na zero. Stąd prosty wniosek się nasuwa, tj. trzeba zwiększyć przychody i właśnie ta różnica będzie generowała największy zysk gdyż największe koszty są stałe na obecnym poziomie a zwiększenie produkcji nie będzie ich znacząco powiększać przez co marża bardzo mocno wzrasta.

• Re: Dlaczego tu tak smutno? Autor: ~ran [176.221.122.*]
    Dnia 2025-01-30 o godz. 14:55 ~Bibi napisał(a):
    > Africanus jesteś jednym z nielicznych trafnie od lat oceniających sytuacje w tej dziwnej spółce. Ktoś wiedział wczesniej więc było uwalnie na 11 a potem wiróweczka i dystrybucja z 20 % zyskiem a teraz leszcz zawisł i powisi do raportu aż zmęczony odda ze stratą.

Jeśli leszcz gra z jakimiś zasadami to nigdy nie wisi. Ja mam żelazne, jeśli po kupnie rośnie a potem spada o 3% od maksimum wyrzucam pkc. Tak i teraz, już nie mam i tym razem dniówka zadawala.
    Oczywiste.
    Ale nie pod takich to podbicie.
    Tak to właśnie wygląda jak piszesz kolego. Z rana szybka akcja ze zjazdem do 11 a później winda do 13 z chwilowym zawieszeniem notowań. Teraz zgodnie z granym wielokrotnie scenariuszem powolne spadki do bazy. Tak było do tej pory z tą tylko różnicą, że wcześniej żadnych nowych informacji nie było i grano to bez niczego a teraz pojawiła się pierwszy raz od kilku lat rekomendacja podwyższająca cenę docelową. Nadal śmiesznie niską ale jednak cena podniesiona. Co ważne rekomendacja nie wzięła się z niczego tylko z uwagi na kilka nowych kontraktów i to nie jednorazowych tylko generujących stały przychód.
    Analiza na podstawie, której wydawana jest rekomendacja jest rzetelna i w mojej ocenie jest bardzo zachowawcza tzn. jeżeli spółka ustabilizuje przychody i zacznie je zwiększać w kolejnych kwartałach to rekomendacje będą podnoszone i nie do śmiesznych 25-30PLN tylko wyżej.
    Zobaczcie alternatywny sposób wyceny w stosunku do podobnych spółek, gdzie cena wychodzi na poziomie 35PLN. Aby tak jednak było spółka musi wykazać zwiększone przychody o kwoty o jakich prezes mówił przy okazji rozbudowy zakładu.
    Niestety jest to spółka na długi termin czyli inwestycja w fundamenty.

[x]
BIOMAXIMA -0,74% 13,40 2025-09-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.