Przestańcie forsować tę cenę księgową xD Jest explicite określone, że wyceny dokona "niezależny" ekspert w oparciu o obiektywne metody określania wartości aktywów
Masz w espi. Wyceny dokona niezależny podmiot niezainteresowany w tej sprawie. Nikt ci nie poda teraz dokładnej ceny. Jeżeli Nansen ją przedstawi to mniejszościowi mogą wnieść sprzeciw tej cenie. Jest jeszcze druga sprawa. Może również być tak że CSS Lux wstrzyma decyzję o wykupie przymusowym. Choć w to drugie praktycznie nie wierzę ale istnieje taka szansa
Jeżeli sad w Luxembugu nie anuluje emisji to będzie to precedens po którym całą giełdę w lux będzie można zamknąć, bo to oznacza że można tam wszystko i obowiązuje "prawo ukraińskie". Chyba Warewski ma świadomość anulowania emisji i dlatego to będzie przeciągał żeby maxymalnie długo robić dym i kupować akcje.
widac ze nie masz pojecia jak to dziala misiu XD tak to sobie moze kupowac ulica, jakiekolwiek wieksze zakupy nie maja zadnego sensu, kurs zaraz by poszybowal do ceny wezwania. zaden wzywajacy nie skupuje w ten sposob z rynku, to sie nie oplaca lol
uczciwości i odpowiedzialności. W przypadku Kernel Holding S.A., mniejszościowi akcjonariusze mają prawo walczyć o swoje interesy i dążyć do sprawiedliwego traktowania. Ważne jest, aby przestrzegać zasad ładu korporacyjnego i zapewnić, że wszyscy akcjonariusze, niezależnie od ich udziałów, są traktowani uczciwie.
Zalecam poczytać co to jest cena godziwa. Biegły określi cenę godziwą. Oczywiście tak jak wyżej kolega pisze wycena może zostać zaskarżona . Tym samym wydłuży się proces zdjęcia z giełdy.
Celuje w cenę 21pln co nie oznacza ,że uważam taką cenę za cenę godziwą . Zaczęło się dziać po zaprzysiężeniu Trumpa / wojna zaniża nam wycenę. W tej układance widzę to tak ,że cena z wezwania zostanie zaskarżona jeśli okaże się nie godziwą. Do zdjęcia z giełdy nie dojdzie , będziemy czekać na wyroki. Do tego czasu zakończy się wojna i góra nasza!
Ogólnie to coś mi nie gra :) nie to żebym się czepiał. Sprawa dalej się ciągnie i przez tak długi czas nie było zgody na squezze a nagle sędzia odchodzi w stan spoczynku i nagle ma być zgoda na squezze ? No sorry ale coś mi tu nie gra. Fakt że to jest sygnalizowanie możliwości squezzu. Doszliśmy do kuriozum takiego że sędzia przechodzący w stan spoczynku zmienił sytuację diametralnie. Sorry panowie mi coś tutaj nie gra
Panowie nie wydaje się wam to wszystko dziwne ? Dla mnie w tym momencie są dwie opcje.
Pierwsza: straszenie ale nie wiem już w jakim celu. Chodzi mi po głowie te wezwanie o którym była mowa w tych wywiadach. Może gra na jakiś czas.
Druga opcja bardzo prawdopodobna. Sprawy są już po rozstrzygnięciach lub zostały skasowane to już nie mi oceniać z jakiego powodu. Może ktoś wie dogadał i wycofał pozwy? Wygląda na to że Kernel jest pewny siebie. Myślicie że CSS lux byłby tak głupi i zezwolił na squezze mając rozpoczęte sprawy ? W tej chwili narracja jest kuriozalna, przez wymianę sędziego ma nastąpić squezze ? No naprawdę nie spina to się.
Jest jeszcze trzecia opcja w której CSS nie zezwala na squezze lub sądy wydają jakieś pośrednie wyroki strzelam tutaj np wycena pod kontrolą sądu. W tej chwili wygląda na to że będzie tylko i wyłącznie walka o kilka zł przy wycenie. Będziemy mydleni o walce o wyższą cenę. Szkoda że Pan Bosak nie zabiera zdania w tej wczorajszej kwestii.
Czy na ten moment cena z ostatniego wezwania stanowić może jakąś barierę ograniczającą dalsze wzrosty, czy jednak nie ma to żadnego merytorycznego związku poza psychologicznym?
Dnia 2025-01-30 o godz. 08:20 ~Realista napisał(a): > Czy na ten moment cena z ostatniego wezwania stanowić może jakąś barierę ograniczającą dalsze wzrosty, czy jednak nie ma to żadnego merytorycznego związku poza psychologicznym?
Bazując na doświadczeniu cena zaproponowana na wezwaniu stanowi psychologiczną barierę aczkolwiek zapowiadane kolejne wezwanie zakładam będzie po wyższej cenie. Sytuacja w firmie i otoczeniu uległa poprawie, co powinno zostać uwzględnione przez biegłego. Nie rekomenduje ale do 21 można bezpiecznie zbierać kto chce zaryzykować .
Sprawy raczej sie nie zamknely bo spolka musialaby o tym poinformowac. to jest informacja cenotworcza i maja obowiazek ja opublikowac.
co do sqeeze outu - nic sie nie dzieje. Poki co namsem tylko "przekroczyl" prog 95% i formalnie nie rozpoczal jeszcz prodecury, na ktora i tak bedzie patrzyl CSSF, bo taki ma obowiązek. Moze sie okazac ze namsen zlozy wniosek, i zaraz dostana taka sama odpowiedz jak od KNF - nie bedzie zadnych dalszych ruchów bez zamknięcia spraw w sądzie
kluczowe są sprawy o emisję akcji ale chyba nie idzie jak planował stąd nagle to wezwamie. Jakby liczył na pozytywny werdykt to wezwanie by bylo po wyroku a tak stara się namieszać żeby było cięzko z tego wybrnąć. Kupił akcje po 16zł od tego kogoś mimo że wcześniej ich nie chciał za 7zł. teraz będzie pewnie podnosił że nie można anulować emisji bo akcje zmieniły właściciela a jak nie to sam sobie wypłaci odszkodowanie właśnie te 16zł za te akcje które kupił bo zakładam że to ktoś podstawiony objął te akcje. Zawsze coś na tym zamieszaniu zarobi.
Część akcji skupi delisting będzie zablokowany on będzie twierdził że spółka zaraz zniknie z giłedy i tak zamiesza że pewnie liczy że nawet po anulowaniu emisji będzie miał 90%
Druga możliwośc to wykup przymusowy wykupi zdejmie zadebiutuje gdzie indziej a my będziemy walczyć o odszkodowania to w sumie nie taki zły wariant, przymusowo wykup teraz np. po 25zł i po ew. wyroku odszkodowanie do ceny godziwej bez emisji.
Robi nerwowe ruchy coś nie idzie po jego myśli chce szybko ew. chodzi o zawiesznie wojny bo to co teraz robi mógl zrobic rok temu i nawet by było bardziej logiczne.
Po głowie mi chodzi zapowiadane te wezwanie. Był wywiad w parkiecie i było jasno opisane że rozważa wezwanie z wycena tej wielkiej czwórki. Czy to jest straszenie pod te wezwanie ? Kluczowe było w espi właśnie tylko sygnalizowanie squezze outu.
Squezze jest zablokowany! GPW nie zmieniło stanowiska i nie zmieni. Dobrze wie co się dzieje ,to rzutuje na naszą giełdę. Jeżeli puszcza taki przekręt to info pójdzie w świat. Straszy nas Andriej aby jak najtaniej nas wykupić i to wszystko. Hehe
Z tego co pamiętam to GPW miało się kontaktować z CSS było takie info. Nie klepną bo jedna i druga strona wie , że sprawy w sądzie wymagają wyjaśnienia. Narazili by się na pozwy!! Hehe
Tak to 2 różne rzeczy.Tylko kto zezwoli na squezze?Walne? Jeżeli emisja akcji dająca 95% została zaskarżona?
Nikt na siłę nie wyrwie akcji z rąk akcjonariuszy takim wezwaniem!
delisting jest zablokowany przez KNF, decyzje podjela rada dyrektorow zamiast WZA co jest przedmiotem sporu squeeze jeszcze sie nie zaczal, zgode lub nie moze wydac CSSF, squeeze oglasza akcjonariusz glowny
Rozumie różnicę, problem w tym , że nie rozumie jak można ogłosić Squezze jeżeli akcje które pozwoliły przekroczyć próg 95% pochodziły z zaskarżonej emisji?? Jak działa Squezze doskonale wiem. Delisting jest zablokowany przez GPW .
Dobrze mowisz , nie bedzie squuza dopoki sprawy lewej emisji sie nie wyjasni ......To teraz espi nie jest o tym ze bedzie squeeze tylko ze moze byc - najpierw zrobia wycene spolki ( firma zewnetrzna na szczescie ) i pod ta wycene oglosza ZAPROSZENIE na sprzedanie akcji - nie squueza! Wtedy troche zbiora zeby miec wiecej po decyzji sadu Wycena bedzie robiona teraz szybko zanim sie skonczy wojna ( a wiedza wszyscy ze sie skonczy ) i zanim sad wyda decyzje o lewej emisji ( tu moze byc roznie ale raczej Luxemburg jak chce dalej miec spolki rejestrowane u siebie to nie da du...z klepnieciem takiego walka - pamietajmy ze Luxemburg to srodek zachodniej ! Europy za nie wschodniej :P )
Te słowa to zapewne był blef. Myślę że za 26 PLN wziął by ten deal z pocalowaniem reki. Tak jak pisze ten wywiad w parkiecie nie był przypadkowy. I wcale się nie zdziwię jak będzie wezwanie ale to zapewne na dniach jak coś się będzie dzialo