• Przychody Q1 r/r Autor: ~Xyz [147.161.130.*]
    Proszę o wyjaśnienie skąd u forumowych znawców optymistycznie odebrany spadek przychodów w Q1 rok do roku o 30%. Czy rok temu miało miejsce jakieś jednorazowe wydarzenie, o którym zapomniałem, a które stworzyło trudną do pobicia bazę dla tego roku? Przychody powtarzalne mocno rosną, pozostałe segmenty też, więc skąd wynika ten spadek? Czyżby liczba sprzedanych robotów jest na tyle mniejsza, że pomimo wzrostu przychodu z pozostałych segmentów mam finalnie mniejsze przychody niż rok temu?
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Majk [5.173.70.*]
    Sam sobie odpowiedziałeś, gratulacje. Try harder.
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Xyz [147.161.130.*]
    To są tylko moje przypuszczenia.
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Maciek [31.183.178.*]
    Rok temu był to okres bardzo wzmożonej sprzedaży robotów i z góry było wiadomo, że będzie to kwartał niemożliwy do powtórzenia rok do roku. Przewiduję, że spółka nadrobi ten kwartał kolejnymi z uwagi na zamówienia z KPO (znów szykuje się nagły skok liczby zamówień), ale też otwarcie się na nowy rynek, nowy sprzęt w ofercie, a także wzrost przychodów powtarzalnych (czym więcej robotów, tym więcej materiałów zużywalnych i serwis) oraz wzrost w segmentach radiofarmaceutyków i IT.

Tak więc trudno porównywać i liczyć na powtórkę Q1/2023 (kalendarzowo Q4/2023) z Q1/2024 (kalendarzowo Q4/2024) bo wtedy był nagły skok liczby sprzedanych robotów. Było chyba z 16 espi w tamtym kwartale. Natomiast myślę, że wyniki z kolejnych kwartałów spokojnie nadrobią "zaległości".
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Iks [37.248.218.*]
    To była mega kumulacja - chyba 12 systemów daVinci i jeden ZAP-X
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Xxx [37.31.60.*]
    Koleś bez akcji
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Joka [87.228.228.*]
    Było kilka sprzedaży robotów z serwisem i częściami na kilka lat. Ta sprzedaż częściowo zostanie rozliczona przez międzyokresowe rozliczenie przychodów przyszłych okresów w kolejnych kwartałach. W bilansie powinniśmy zobaczyć ją w pasywach, w zobowiązaniach przyszłych okresów. Trochę to pokręcone, ale tak działa rachunkowość.
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Iks [37.248.218.*]
    Z choinki się urwałeś? Przecież wiceprezes Korecki mówi na każdej wideokonferencji wynikowej o tym co się złożyło na tamten wynik
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Xyz [147.161.130.*]
    Przepraszam, że nie pamiętam wszystkich danych z wideokonferencji jak również nie wyryłem na pamięć wszystkich sprawozdań. Dziękuję normalnym, za rzeczowe wyjaśnienie, teraz wszystko jasne, pozdrawiam.
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Fazi [5.173.188.*]
    Przychody dużo wyższe niż średnia za ostatnie kwartały
  • Re: Przychody Q1 r/r Autor: ~Majk [5.173.70.*]
    Najpierw sprawdzaj, potem pytaj.
[x]
SYNEKTIK -0,47% 253,80 2025-10-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.