• Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Qwerty [94.172.22.*]
    Czy jest ryzyko, że zostaniemy z 10% przychodów?

Czytałem uchwały na Walne, ale wszystko jest tak sprytnie spreparowane, że nikt nic nie wie...
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~obserwer [89.64.27.*]
    Oczywiście, że jest i to bardzo duża. Żuczki z free float zostaną na lodzie. Tak jak pisał w raporcie Bank Pekao rekomendację "sprzedaj". Wiedzą co piszą. Dobra analiza. Skok na kasę dużych i wylot - tak to subiektywnie widzę. W jednym się nie zgadzam nie będzie żadne 24,50 tylko jak 10 zostanie to będzie sukces. (Chyba, że 4,50) : )))))))
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~wujekdobrarada [172.225.188.*]
    bardzo się cieszę, że tutaj znowu jesteś; jesteś bardzo zdeterminowany by zniechęcić drobnicę do trzymania / kupienia :-)))
    masz jakąś obsesję na punkcie mercora? niestety wiarygodność Twoja = 0

poniżej Twój wpis z przed prawie 5 lat:

Autor: ~obserwer [89.64.91.*] 2020-03-12 11:04
    Opublikowano przy kursie:  6,50 zł , zmiana od tamtej pory: 301,54%
    Uciekać !
    Po dzisiejszej propagandzie rodem z PRL-u tylko uciekać. Zatrważająca ślepota ekonomiczna. Wiać daleko, jak najdalej .......

Trafiłeś w sam dołek notowań - brawo Ty ;-)

co do przychodów, które pozostaną w firmie po sprzedaży szacuję je na 30 - 35%; ale jeszcze raz powtarzam, tu nie chodzi tylko o to ile zostanie po, bo podobnie juz było przy poprzedniej transakcji sektora oddzieleń PP, tylko o dalszą strategię firmy i co będą rozwijali; tutaj klucz do sukcesu leży w dużej kompetencji zarządu, ich wyczuciu biznesu oraz bardzo dobrym dziale R&D; aż dziw, że w raporcie Pekao i ich wycenie zostało to pominięte; według mnie analityk przygotowujący rekomendację albo zrobił słaby research spółki, albo zrobił to specjalnie - podobnie jak ty mój Ty "wnikliwy" obserwerze; trochę przesadzasz z swoja niechęcią do spółki i zarządu a Twój intencjonalizm jest zbyt rażący dla postronnego czytelnika; róbta co chceta; ja dam Spółce szansę i poczekam do wypłacenia dywidendy, ogłoszenia nowej strategii oraz kolejnego skupu...

• Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Trik [77.222.238.*]
    No i wszystko jasne. Zostanie około 30%. A że pokazali, że potrafią odbudowywać biznes, to mam nadzieję, że za parę lat zrobią trzeci dobry interes.
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Młody [178.37.212.*]
    To się zdziwisz.
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Qwerty [94.172.22.*]
    Po dzisiejszym raporcie zarządu szacuję, że po sprzedaży wydzielonej części i wypłacie dywidendy 13-15 zł, nowa cena będzie kształtować się na poziomie 5,00-8,00 zł. A więc wcale nie taki dramat.
    Dużo zależy od możliwości i chęci redukcji kosztów zarządu - przecież prezes nie obniży swojego wynagrodzenia? Inni członkowie kierownictwa też nie...
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~wujekdobrarada [140.248.36.*]
    wszystko co do tej pory napisałem jak widać na załączonym obrazku (vide: ostatni raport) się sprawdziło - zarząd potwierdził moje wyliczenia i kierunek rozwoju; free float z każdym dniem coraz niższy - spółka jest systematycznie skupowana, po cichu i spokojnie akumulowana przez inwestorów długoterminowych;

p.s. koszty zarządu nie są tu żadnym problemem bo wcale nie ciążą jakoś specjalnie na wyniku; jest mało spółek z tak kompetentnym zarządem jak w MCR; sprzedają segmenty dojrzałe, których marże sprzedażowe osiągnęły swoje peaki i ich utrzymanie wymagałoby coraz większych nakładów finansowych; dzięki wysoko wykwalifikowanej kadrze pracowniczej + R&D wprowadzają na rynek nowe rozwiązania technologiczne stając się dość szybko liderem w swojej branży; w ciagu paru lat odbudowują przychody, które osiągali przed sprzedażą zorganizowanej części swojego przedsiębiorstwa generując wyższe marże na nowo wprowadzanych produktach; skupują swoje akcje; sami są akcjonariuszami swojej firmy; dzielą się solidarnie zyskami ze wszystkimi akcjonariuszami; jeżeli mam być szczery to nie znam innej takiej spółki na GPW jak MCR a siedzę w tym biznesie (inwestowanie i trading) od 1994 r.

• Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Qwerty [94.172.22.*]
    Do: Wujekdobrarada
    Nie chciałbym Cię urazić, ale mam nieodparte wrażenie, jakbym słuchał rzecznika zarządu spółki Tylu ciepłych słów nie usłyszałem jeszcze pod adresem żadnego z zarządów na GPW.
    Czy piszesz swoje wątki także na innych spółkach? np. jakich?
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~Zibi [37.248.253.*]
    Chyba przesadziłeś. 30% biznesu zostaje, to chyba daje jakieś 7pln jeśli uznać cenę 25 za dobrą cenę rynkową całości. Do tego jednak powinieneś doliczyć kasę która zostaje w spółce na inwestycje i założyć że raczej będą przemyślane, więc "7 plus x" to właściwsza prognoza.
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~fsf [37.47.115.*]
    Prezes w wywiadzie mówił, że są w stanie odrobić brakujące 50% przychodów, więc zakładam że ubytek będzie mniejszy niż 70%?
  • Re: Jaka część dochodów będzie sprzedana? Autor: ~fsf [37.47.115.*]
    https://stooq.pl/n/?f=1658012

Żeby nie być gołosłownym
[x]
MCR -1,30% 15,20 2026-05-26 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.