Dzisiaj wolumen ponad 170 tys, wczoraj ponad 120 tys, za dwa dni prawei 300 tys. co stanowi 4% akcji i wczoraj kurs wynosił 14,50, a dzisiaj 14,76 więc praktycznie bez zmian. Czy według ciebie przy takim obrocie tak powinien zachowywać się kurs, tym bardziej, że w krótkim czasie spadł z 50 na 14, a jeszcze wcześniej ze 120 na 50? Otóż nie, na spółkach na których kurs był celowo dołowany zawsze następowało gwałtowne odbicie po 20-30% dziennie i był kilkusesyjny powrót do poziomu z którego został zbity tu 50 zł. Tu widać, że sytuacja jest inna. Na moje doświadczenie jest wymiana pakietów między sobą i czekanie na innych w celu ubrania. Ta umowa nawet nie była puszczona przez espi, a więc mało znacząca w ocenie zarządu. Dziwny zbieg okoliczności teraz nastąpił umowa, reko ipopemy, zaraz coś jeszcze się pojawi by ktoś mógł się pozbyć akcji.
Dodam tylko, że przez ostatnie 10 sesji wolumen wynosił 17% wszystkich akcji i kurs stoi w miejscu. Najwidoczniej jest to poziom krytyczny jaki założył sobie ktoś kto pozbywa się akcji, najprawdopodobniej fundusz. Tyle akcji nie miały nawet wszystkie fundusze, więc musiałby wywalać albo Cyc albo Stanek, ale espi na ten temat nie było, więc przekładanie z wora do wora i ubieranie
co jeszcze ciekawe to te 17% z 10 dni stanowi 38% free float czyli wszystkich akcji poza akcjami Cyconia i Stanek więc jak to możliwe, że taka ilość nie ruszyła kursem? Natomiast z 3 ostatnich miesięcy wolumen stanowi 66% free float. Same te liczby dają do zrozumienia że akcje nie są zbierane tylko upychane, ale decyzja należy do was
Ile lat siedzisz na giełdzie co? Czy zbite zdołowane pułapy i poziomy według Ciebie to miejsce na wywalanie czy zbieranie? Papier ktos zbiera bez dwóch zdań popatrz na wykresy tam masz odpowiedz.
Wiele lat jestem na giełdzie. Twoim problemem jest to że nie dopuszczasz myśli, że sytuacja spółki może być dramatyczna. Tak jak pisałem dobre spółki które celowo były zbijane, bardzo szybko odbijały do bazy i dalej rosły. Tu jak widzisz tak nie ma. Według ciebie zdołowane pułapy takich spółek jak Kania, Ursus czy Rafako warto było kupować? Tu podobno poziom 40 złoty miał być nieosiągalny, a jest 14 więc jak się ma to do zapewnień naganiaczy? Sytuacja plityczna i gospodarcz jest nieprzyjazna oze i szybko się to nie zmieni. Ile dużych kontraktów MLS pozyskał w 2024? Tylko jeden!. Już koniec stycznia wszystkie produkty nowej ery są produkowane, włącznie z dachówką i o dużych zamówieniach cisza, więc pod co miałoby to rosnąć?
Żeby zbierać tanio, zbieranie odbywa się w czasie konsolidacji a kilka ostatnich dni to właśnie konsolidacja. I z czasem wyjdzie kto jest silniejszy byki czy niedzwiedzie. Po takim spadku można zagrać pod jakieś chociaż 30% odbicie
Według mnie jest dystrybucja. Ani jednego dobrego espi nie było w ostatnim czasie, więc nie wiem pod co miałoby to rosnąć. Jeszcze pod koniec 2024 jednyną nadzieją prezesa był rynek amerykański, a teraz już wiadomo że to nierealne.
Patrząc na ostatnie sesje z wielkimi obrotami to w większości z nich 80-90% transakcji było realizowane na dużych plusach 5-9%, a reszta po koniec sesji przy opdającym kursie. Czy to świadczy o dystrybucji?