.... okazuje się, że jest wysyp wróżbitów wieszczących dywidendę i jakieś 20, 30 zł za akcję. Chyba się trochę dzieciaków zleciało na forum. Jak ja to lubię :)))
Dealer, ja akcje mam i mieć będę. Robię tutaj kółka, bo inaczej się na Tauronie nie da. Za długo tu siedzę żeby się nie śmiać z takich wpisów, 20, 30, 50 zł :)))) a no i jeszcze sowita dywidenda ;) Ok, może nowe kolesiostwo co teraz rządzi przyzna sobie dywidendę (w co bardzo wątpię) ale nie będzie to jakiś szał. Będę cię pamiętał i wywołam do tablicy w odpowiedniej chwili ;)
Coś ci powiem chłopcze. Odnoszenie się słowami Warrena Buffetta do polskiej giełdy jest delikatnie mówiąc naiwne, to raz. A dwa załóżmy, że kupiłeś akcje TPE, panie cierpliwy w 2015 roku za dobrą cenę 3 zł, teraz możesz je sprzedać z zyskiem 1 zł, lub cierpliwie czekać na 30 zł. Ja w tym czasie obróciłem akcjami wiele razy i już zdążyłem zarobić na Tauronie (nawet biorąc pod uwagę zysk na poziomie 1 zł). Ty dalej z kapitałem czekaj, jak to tutaj mówicie na "wyszczał" :)))) Problem w tym, że jak ci nie wystrzeli, to wrócisz do 3 zł z zerowym zyskiem lub poniżej tego zaczniesz zaliczać stratę. Oczywiście możesz uśredniać jak Kmiot, tylko że on z tym swoim gadaniem, to powinien mieć z 80% wszystkich akcji :)))) I takie pytanie na koniec. Ile razy tutaj było przebicie ceny debiutu?
Dnia 2025-01-23 o godz. 12:57 ~Jurek napisał(a): > Coś ci powiem chłopcze. Odnoszenie się słowami Warrena Buffetta do polskiej giełdy jest delikatnie mówiąc naiwne, to raz. A dwa załóżmy, że kupiłeś akcje TPE, panie cierpliwy w 2015 roku za dobrą cenę 3 zł, teraz możesz je sprzedać z zyskiem 1 zł, lub cierpliwie czekać na 30 zł. Ja w tym czasie obróciłem akcjami wiele razy i już zdążyłem zarobić na Tauronie (nawet biorąc pod uwagę zysk na poziomie 1 zł). Ty dalej z kapitałem czekaj, jak to tutaj mówicie na "wyszczał" :)))) Problem w tym, że jak ci nie wystrzeli, to wrócisz do 3 zł z zerowym zyskiem lub poniżej tego zaczniesz zaliczać stratę. Oczywiście możesz uśredniać jak Kmiot, tylko że on z tym swoim gadaniem, to powinien mieć z 80% wszystkich akcji :)))) > I takie pytanie na koniec. Ile razy tutaj było przebicie ceny debiutu?
A ja mam średnia 1.21 :))) I co powiesz ?
Ja zacząłem wtedy swoja przygodę z giełda :) A co do Kmiota , on pisał żeby kupować jak było 90 gr :>
Dealer, podobnie jak mnie nie interesuje gdzie ty mrozisz swój kapitał. Myślę, że znikniesz z tego forum tak szybko jak się pojawiłeś. Wielu takich jak ty już się tutaj przewinęło.
Tomi, skoro twoja średnia to 1,21 to zakupów musiałeś dokonać na przełomie 2020 roku. I od tego czasu kisisz pieniądze na tej spółce (czytaj: nie zarobiłeś nic). To właśnie ci powiem :)) A jeżeli Kmiot jest dla ciebie autorytetem, to naprawdę gratuluję ;))))
Zdawaj na bieżąco relacje kiedy kupujesz kiedy sprzedajesz. Zobaczymy czy jesteś taki efektywny jak się przedstawiasz. A póki na żywo nie komentujesz swoich ruchów jesteś dla mnie wyłącznie mitomanem.
Dealer, kupowałem na różnych poziomach, miałem akcje po 1 zł, 2 zł, rzadko w okolicach 3 zł, ale zawsze sprzedaję jak już dojdą i przekroczą 4 zł. Taką do tej pory mam zasadę i dobrze na tym wychodzę. Czy pójdą akcje teraz powyżej 4 zł, może, ale jakieś wasze 20, 30 zł to można między bajki wsadzić. Owszem, życzyłbym sobie tego, bo jeszcze trochę akcji mi zostało, a jak spadnie do 3-3,5 zł to znowu dokupię, ale szczerze wątpię żeby akcje TPE poszybowały na takie poziomy jak tu opisujecie. Już ci mówię, przerobiłem tu takich wielu i nie ja jestem mitomanem tylko wy wróżbici piszący o 20-30 zł za akcję.
Ja podzielam opinie Kmiota.
Aha a jak sprzedam w tym momencie to też nie zarobi nic xD?
Mało brakuje mi do 4 zeta na akcje i jak bym sprzedał to cie bije na głowę xD
Tomi, po twoim wpisie wnioskuję, że nie zrozumiałeś co napisałem. Po co tu jesteś na giełdzie? Żeby tanio kupić i drogo sprzedać, czy może po to, żeby kupić i trzymać i nie sprzedawać? No rozumiem, gdyby to była spółka dywidendowa to ok. jest w tym sens, ale powrót dywidendy na TPE jest raczej nierealny. Więc nie, nie bije mi na głowę myśląc, że sprzedasz przy 4 zł, bo to jest zależne od twojej średnie i potencjalnego zarobku. Ja tu zarabiam, a ty sobie zrobiłeś schowek na kasę. Spoko, też tak kiedyś miałem tutaj ale zmądrzałem i teraz zarabiam w przeciwieństwie do ciebie. Ale żeby nie było, życzę i tobie i sobie drugiego Będzina tutaj :)))))
Dnia 2025-01-27 o godz. 11:49 ~Jurek napisał(a): > Tomi, po twoim wpisie wnioskuję, że nie zrozumiałeś co napisałem. Po co tu jesteś na giełdzie? Żeby tanio kupić i drogo sprzedać, czy może po to, żeby kupić i trzymać i nie sprzedawać? No rozumiem, gdyby to była spółka dywidendowa to ok. jest w tym sens, ale powrót dywidendy na TPE jest raczej nierealny. Więc nie, nie bije mi na głowę myśląc, że sprzedasz przy 4 zł, bo to jest zależne od twojej średnie i potencjalnego zarobku. Ja tu zarabiam, a ty sobie zrobiłeś schowek na kasę. Spoko, też tak kiedyś miałem tutaj ale zmądrzałem i teraz zarabiam w przeciwieństwie do ciebie. > Ale żeby nie było, życzę i tobie i sobie drugiego Będzina tutaj :)))))
Nie dla zarobku a bardziej czy moje Analizy się sprawdzają, a jak się sprawdzą to mam zarobek.
taka kolejność.
Przykład Tauron: Powołanie NABE = 5 zł i to by się sprawdziło ale zawalili temat na finiszu( było 4.60 ) I to był mój cel, moje założenia nie wzięły jednak pod uwagę że zmieni się nastrój do giełdy po zmianie władzy ( z anty giełdowych na pro giełdowi) A też oburzyło mnie nazwanie modelem inwestowania Warenna Buffeta naiwnym bo to dla mnie mistrz.
Dziękuje i życzę samego ale nie widzę powtórki Będzina, tam był mały freeflot i ogólnie spółka miała mało akcji. Wiec mozna było zrobić kosmiczne wzrosty, tu bardziej widzę 5-6 pln krótkoterminowo :)
Dnia 2025-01-27 o godz. 13:38 ~Tomi88 napisał(a): > Dnia 2025-01-27 o godz. 11:49 ~Jurek napisał(a): > > Tomi, po twoim wpisie wnioskuję, że nie zrozumiałeś co napisałem. Po co tu jesteś na giełdzie? Żeby tanio kupić i drogo sprzedać, czy może po to, żeby kupić i trzymać i nie sprzedawać? No rozumiem, gdyby to była spółka dywidendowa to ok. jest w tym sens, ale powrót dywidendy na TPE jest raczej nierealny. Więc nie, nie bije mi na głowę myśląc, że sprzedasz przy 4 zł, bo to jest zależne od twojej średnie i potencjalnego zarobku. Ja tu zarabiam, a ty sobie zrobiłeś schowek na kasę. Spoko, też tak kiedyś miałem tutaj ale zmądrzałem i teraz zarabiam w przeciwieństwie do ciebie. > > Ale żeby nie było, życzę i tobie i sobie drugiego Będzina tutaj :))))) > > Nie dla zarobku a bardziej czy moje Analizy się sprawdzają, a jak się sprawdzą to mam zarobek. > > taka kolejność. > > > > Przykład Tauron: > Powołanie NABE = 5 zł i to by się sprawdziło ale zawalili temat na finiszu( było 4.60 ) > I to był mój cel, moje założenia nie wzięły jednak pod uwagę że zmieni się nastrój do giełdy po zmianie władzy ( z anty giełdowych na pro giełdowi) > A też oburzyło mnie nazwanie modelem inwestowania Warenna Buffeta naiwnym bo to dla mnie mistrz. > > > > > > Dziękuje i życzę samego ale nie widzę powtórki Będzina, tam był mały freeflot i ogólnie spółka miała mało akcji. Wiec mozna było zrobić kosmiczne wzrosty, tu bardziej widzę 5-6 pln krótkoterminowo :) > > >
mam też inne spółki, dywidendowe również i PEO od 2020 mi wynagradza TPE ;)