Posiadam akcje Energii , dla mnie ich wartość cały czas rośnie. Żebractwo o akcje Energii odbywa się od dobrych 6 lat, a trzeba było nie wrzucać mi do koszyczka po 7 zeta, teraz możecie wziąć w promocji moje po 55 zeta, ale tylko przez najbliższe kilka miesięcy, później będzie drożej.
Napływy środków z UE (w ramach polityki spójności i Krajowy Plan Odbudowy - KPO) mogą sięgnąć nawet 40 mld euro w 2025 r., tj. dwukrotnie więcej niż w 2024 r., szacują ekonomiści PKO Banku Polskiego. Według nich środki te będą istotne ze względu na "konieczny wysiłek inwestycyjny" celem przyspieszenia transformacji gospodarki.
Podbijam. Bo to najważniejszy temat ostatnich miesięcy. Od czerwcowych zapowiedzi wiele miało się zmienić a nie zmieniło się nic. Kiedy publikacją wyceny? Czy wycena już jest? Czy będzie utajnionej? Czy to prawda że fąfara robi kolejną bo pierwsza była za wysoka? Ile jeszcze?
Kiedy publikacją wyceny? Ktoś ją widział? Na ile wyceniana? Jaki następny krok z akcjonariuszami?
Teraz to Orlen ma kontakt z akcjonariuszami na najwyższym poziomie. A może będzie konieczna nowa wycena bo przecież mamy nowy kredyt 7,5 mld więc wszystko od nowa
yoyo wiarygodny rynek jest wtedy gdy spółka której masz akcje jest płynna,jest notowana w przynależnych profilowi jej działania indeksach,itd-wtedy moża mówić rynek wycenił,w przypadku Energi rynek nic nie wycenił,bo nie mógł
Notowania Energa są zawieszone ????? Nic o tym nie wiem . Skoro nie to rynek wycenił ! Brak płynności wycenił także . Oko tobie to wytłumaczy jak go poprosisz bo ja już nie mam sił do takich inwestorów.
oko,yoyo(Ty) jesteście z jednego "gniazda",niepłynność notowań,brak Energi w indeksach gpw to pokłosie próby delistingu,która to próba została zmiażdżona przez SA,dlatego obecne notowania Energi nie są miarodajnym miernikiem by w przypadku chęci dokończenia przejęcia Energi przez Orlen móc zastosować 3-6 miesięczną średnią z notowań,to proste jak budowa cepa,jeżeli ktoś ma odrobinę dobrej woli by to zrozumieć.To tak jak argumentacja oko,że Esalins wszedł w Energę bo widocznie uznał,że jak w przypadku innych spólek które ma w portfelu, warto.Jest tylko jedna fundamentalna różnica,tylko Energa w tym portfelu jest wykreślona z indeksów,ma ff<10%,a bez konkretnego zadania,nikt instytucjonalny w takie spółki nie wchodzi.
I co z tym zrobisz panie mundry ? . Cała zabawa polega na tym że nic nie możesz zrobić . Otoczenie polityczne jest takie że Zarząd nie zrobi wezwania po cenie księgowej bo nie chce iść do pudła jak się zmieni władza . Dla tego te wasze achy i ochy są niewiele warte . Nic nikt oprócz Energi z tego niema :))))))))))
Wszyscy są opłacani reklamami i innymi formami współpracy więc wolą nie zaczynać z Orlenem I politykami bo dla takiego dziennikarza może się to skończyć utratą pracy
No niestety oponerem nic się nie zmieniło ale to było wiadomo ...... Tylko puste słowa. Ale wracając do wyceny co z nią? Czy dla Fąfary wycena to ten wykresie z konferencji ?
Trzeba też wystąpić do prezesa Energi aby w imieniu akcjonariuszy wystąpił do Orlenu o deklarację do kiedy I co zamierza względem Energi jako główny akcjonariusz
Wzorem Sasina, mają wycenę ale jej nie pokażą, tak jak w Kilerze.... Wiem ale nie powiem....kultowa scena z Markiem Kondratem w roli głównej, tu u nas z Fafara....
Smutne, choć przy konsolidacji aktywów będę musiała Eli ja w końcu pokazać, poza tym mogła by wpłynąć na wycenę w bilansie akcji Energa, ale na tą chwilę chyba jest im z tym nie po drodze, zignorowanie GG i zaproszenia do rozmów również nie wpływa dobrze na wizerunek Orlen, ale widać to mają gdzieś...
Albo ta wycena to ten slajd z średnią kursu z ostatnich lat a na nim owe 14 złotych które szybko zamieniło się w ogromne spadki. Ale to też mi nie pasuje bo ona nie jest wiarygodna
rozumiem ciekawość-ludzka rzecz,ale oczekiwanie ujawnienia wyceny Energi przez Orlen,ewentualnego kupującego jest naiwnością,masz wycenę zleconą przez GG i tego się trzymaj,bo to Ty masz akcje,jesteś sprzedającym-poniał? Pokazując ten wykres i dopiski pod nim,prezes Orlenu przedstawił swój punkt widzenia,swoją narrację.My(akcjonariusze) mamy swoje argumenty w tym wyrok SA,jezeli będzie dobra wola,chęc kupna można dojść do kompromisu,ale nie oczekuj by na początku ewentualnych negocjacji Orlen ujawniał wycenę,przeciez nawet nie wiemy w jakim konkretnie celu ją zlecił,kupno naszych akcji to tylko jedna z ewentualności,może chce sprzedać część swoich akcji funduszom,może pod zastaw posiadanych akcji Energi chce uzyskać jakiś kredyt,finansowanie inwestycji itd.itd
jeżeli wycena została zlecona w celu podniesienia kapitału w/g owej wyceny,to nie ma możliwości,ze emisja będzie pod Orlen by uzyskał 95% glosów w celu wykupu przymusowego,wtedy raczej emisja pod fundusze,a stan posiadania Orlenu spadnie poniżej 90%
Robisz wycenę i potem wnioskujesz o emisję nowych akcji po cenie z tej wyceny. Do tego prawo poboru 1:1. Czy Orlen przekroczy 95% to zależy jak duże będzie podniesienie kapitału.
ok,ale to nie jest zła opcja dla Nas,nawet nie znając obecnej wyceny Orlenu możemy założyć,że jest ona znaaacznie wyższa o obecnych notowań, wyceny mogą być różne,ale jedno jest pewne,utajniona wycena Sasina 8,35 zł=1,7x ebitda,propozycja PGE z 10' za akcje Energi ok.20 zł=+-7x ówczesna ebitda Energi,IPO Energi z 13',17zł=4,6 X ebitda,wycena UG=6,5x ebitda,chyba wyrażnie widać która z wycen odbiega od "normy"i dlatego została utajniona,pozostałe pokazują godziwy przedział ceny między 4,6-7x ebitda,ebitda za 24'to 3,379 mld zł w/g szacunków więc można sobie obliczyć cenę za 1 akcję,jako ciekawostka,Panowie z UG już na 29' prognozują podwojenie ebitda z 24',coroczny jej wzrost o 500-600 mln zł
Myślę że niestety nie możemy sobie założyć że jest ona „znaaacznie wyższa” od obecnych notowań. Jeśli stosujesz mnożnik EBITDA to jeszcze skoryguj o gotówkę i dług
Dnia 2025-03-03 o godz. 09:16 ~Karo napisał(a): > Myślę że niestety nie możemy sobie założyć że jest ona „znaaacznie wyższa” od obecnych notowań. Jeśli stosujesz mnożnik EBITDA to jeszcze skoryguj o gotówkę i dług
zaraz,zaraz,nie upraszczaj,mnożnik/porównanie wycen do ebitda jest oparte na propozycjach wycen za Energe zamówionych w 10' przez PGE,wtedy PGE zaproponowało sp po ok. 20 zł z 13' SP sprzedaje po 17złteż w/g wyceny,w 20' SP sprzedaje po 8,35 zł i 25' wycena UG metodą DCF=46 zł,owe wyceny zawierają w sobie zadłużenie i inne wskażniki
prostując brednie "oko",prezes powiedział,wyrok został wykonany,nie będzie delistingu Energi,delisting to pozbawienie notowań spółki na gpw,tyle i tylko tyle powiedział,więc co będzie?nadal wszystkie opcje sa w grze zarówno wykup ff, jak i dalsze notwania Energi,nawet opercjonalizacja nic w tej kwesti nie zmienią,dla Nas jednak,dalsze notowania Energi muszą być połączone z dywidendą z Energi.
Energa uratowana! Spółka,w której swoje porządki próbował zaprowadzić Obajtek,a później jego księgowa Paryła, zostaje na giełdzie! Tym samym Orlenowi nie udało się skutecznie przejąć Energii. Teraz czas na odbudowanie spółki po politycznych aparatczykach ....Pani Agnieszka Pomaska wie co mówi ...posłanka z Gdańska, Przewodnicząca Komisji ds.UE, Wiceprzewodnicząca Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy
Więc nie będą podejmowane działania które miałyby spowodować że nie będzie notowana spółka na GPW więc przewidując dalsze scenariusze musicie wziąć pod uwagę aspekt polityczny.Przypominam dalsze notowania spółki ENERGA na GPW są drogą do ponadprzeciętnych zysków
sam Prezes Orlenu Pan Ireneusz Fąfara mówi Wam cytując - będziemy się wspólnie radować z przyszłego wzrostu kursu akcji ENERGA SA na GPW ...nie chcecie uczestniczyć w radowaniu to nie mój problem
https://www.youtube.com/watch?v=cagDG3tH9kU
jeszcze raz przeanalizujcie wypowiedzi od 40 minuty poniżej dla leniwych zacytowałem wypowiedź prezesa Orlenu ...
Nasza troska o spółkę ENERGA SA przyniosła widoczne skutki .Pan Prezes Fąfara odnosi się do wzrostu kursu akcji spółki ENERGA na GPW ze szczególnym uwzględnieniem okresu od kiedy pojawił się w zarządzie Orlenu i mówi ...i bardzo się ciesze że wspólnie możemy się z tego wzrostu kursu akcji spółki ENERGA SA cieszyć ...że rosną akcje spółki ENERGA SA ...że rośnie ich wartość ...że rośnie też rola firmy ENERGA SA w strategi i w działaniach bieżących Orlenu
,Jak już mówiłem w omówieniu wyników wspólnie z ENERGA OPERATOR / spółka z grupy ENERGA /udało nam się pozyskać 7,5 miliarda pożyczki z KPO preferencyjne oprocentowanie 0,5 % w skali roku z przeznaczeniem na inwestycje w grupie ENERGA /ENERGA -OPERATOR/
Co istotnie wpłynie na wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości
Dbamy o wzrost wartości spółki ENERGA SA Mogę powiedzieć to co przygotowujemy dla całej Grupy w tym dla ENERGA SA to trudne takie słowo OPERACJONALIZACJA naszej strategii Orlenu czyli przygotowywania strategii cząstkowych dla poszczególnych firm w tym dla ENERGA SA i będziemy to w tym roku publicznie prezentować dla tych większych i istotniejszych spółek z grupy a szczególnie zaprezentujemy to publicznie dla ENERGA SA bo jest spółką giełdową
Mam nadzieje że wówczas Państwa / akcjonariuszy ENERGA SA / apele spotkają się z takim odzewem z naszej strony który uznacie za właściwy
przykro mi że nie wierzycie w ponadprzeciętne zyski w horyzoncie długoterminowym lub chcielibyście na już ...ja czekam cierpliwie i jeszcze raz zacytuję zdanie które wypowiedział prezes Orlenu cytując Co istotnie wpłynie na wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości
ok,ale chyba się zgodzisz,że notowania niepłynnej spółki tylko wtedy mają sens gdy Orlen w taki czy inny sposób zejdzie poniżej poniżej 90%,a Energa wróci do indeksów gpw,z kolei,gdyby obecny stan miał trwać to tylko dywidenda lub np.skup akcji gwarantuje wzrost notowań
mówi że w trakcie lub po operacjonalizacji /nowej strategi grupy ENERGA cytując
Mam nadzieje że wówczas Państwa / akcjonariuszy ENERGA SA / apele spotkają się z takim odzewem z naszej strony który uznacie za właściwy
Wiec mówi że zaproponuje sam Orlen lub w negocjacji z GG takie rozwiązania że akcjonariusze uznają je za właściwe i zapewne będzie to ujmowało wariant w którym Orlen zejdzie do 89,99 % a może mniej % /chyba żeby załatwili zmiana regulaminu GPW ,znalezienie kompromisu z dystrybucją części zysku dla akcjonariuszy też jest realne /dlatego nalegałem o presje negocjacyjną ...zaproszenie maja więc co można było to zrobiono ..czy będą chcieli metoda negocjacji wspólnie szukać kompromisu czy sami zaproponują rozwiązanie zobaczymy niedługo
prostując brednie "oko",prezes powiedział,wyrok został wykonany,nie będzie delistingu Energi,delisting to pozbawienie notowań spółki na gpw,tyle i tylko tyle powiedział,więc co będzie?nadal wszystkie opcje sa w grze zarówno wykup ff, jak i dalsze notwania Energi,nawet opercjonalizacja nic w tej kwesti nie zmienią,dla Nas jednak,dalsze notowania Energi muszą być połączone z dywidendą z Energi.
Nie 1,5% a 100% beton
oczko,ale tak powiedział,czy nie,nie bedzie delistingu Energi,będzie opercjonalizacja,bedziemy komunikować głowne etapy opercjonalizacji,użył paru trudniejszych wyrazów a Ty znowu nic nie zrozumiałeś;-)
Jakiś drobny akcjonariusz na konferencji zapytał pana prezesa o wykonanie wyroku - kiedy będzie wykonany bo drobni (pokrzywdzeni) czekają. Dla ciebie - o czym wielokrotnie tu pisałeś przez ostatni rok - wykonanie wyroku to właśnie naprawienie krzywdy poprzez albo wezwanie po cenie z wyceny albo wymianę - najlepiej 1:1. Ewentualnie sprzedaż części akcji przez Orlen tak, żeby zwiększyć ff. A pan prezes jednoznacznie powiedział - wyrok został w CAŁOŚCI WYKONANY. Koniec, kropka. Czyli nie będzie, ani wezwania, ani wymiany. A czy będzie zwiększenie ff? Nic tego nie zapowiada. Pan prezes też nie. I całe twoje pisanie tutaj między bajki można włożyć - takie opowieści z mchu i paproci...
no dobrze,to narracja prezesa Fąfary,a jak jest Twoja,akcjonariusza Energi?bo moja, również akcjonariusza Energi mniej więcej jest taka jak piszesz,jaka jest Twoja?
Jeszcze raz ...mając na myśli punkt wyjścia kiedy Pan Fąfara został prezesem Orlenu mówi On cytując
bardzo się ciesze że wspólnie możemy się z tego przeszłego wzrostu kursu akcji spółki ENERGA SA cieszyć ...że rosną akcje spółki ENERGA SA ...że rośnie ich wartość ...że rośnie też rola firmy ENERGA SA w strategi i w działaniach bieżących Orlenu
a mając na uwadze przeprowadzane inwestycje w grupie ENERGA mówi że istotnie wpłynie to na przyszły wzrost wartość akcji spółki ENERGA SA na GPW oraz wzrost wartość firmy ENERGA SA .Mogę powiedzieć że będziemy mieć wspólnie powody do radości dodaje
Dbamy o wzrost wartości spółki ENERGA SA Mogę powiedzieć to co przygotowujemy dla całej Grupy w tym dla ENERGA SA to trudne takie słowo OPERACJONALIZACJA naszej strategii Orlenu czyli przygotowywania strategii cząstkowych dla poszczególnych firm w tym dla ENERGA SA i będziemy to w tym roku publicznie prezentować dla tych większych i istotniejszych spółek z grupy a szczególnie zaprezentujemy to publicznie dla ENERGA SA bo jest spółką giełdową
Mam nadzieje że wówczas Państwa / akcjonariuszy ENERGA SA / apele spotkają się z takim odzewem z naszej ORLENu strony który uznacie za właściwy
A co miał obiecać że będzie gnoic kurs jak teraz jest od 9 miesięcy!! Zarząd energa też obiecał wzrost wartości dla akcjonariuszy i co mamy 11 groszy zysku w 4 kwartale !!!
Szanowny Autor: ~Pepe [37.31.12.*]2025-03-03 17:42 z wieloma twoimi poglądami się zgadzam ale tłumaczyłem wielokrotnie co było główną przyczyną takich a nie innych wyników za 3 i 4 kw 2024 r ...więc teraz może w skrócie jeszcze raz był układ z URE spółki mają w 3 i 4 kw 24 roku sprzedać wcześniej kupiony prąd ze stratą i stąd strata w ENERGA -OBRÓT ale spółki miały nakupić nowego prądu po kursie giełdowym wtedy był w przedziale od 400 do chyba 450 zł i URE pozwolił ten prąd kupiony po 400 -450 zł sprzedać Kowalskiemu po 623 zł w całym 2025 roku i w ten sposób zrekompensować straty z 3 i 4 kw 2024 roku na sprzedaży tego prądu czyli matematycznie na sprzedaży w 2 półroczy 2024 r wykazuje spółka stratę a w całym 2025 roku zysk marża nawet 50 % ...jednak tą zasadę złamał rząd Tuska i nakazał złożyć wniosek o zmianę taryf i nie będzie ta cena 623 zł na cały 2025 rok tylko na 1 półrocze a później zobaczymy jaką cenę da URE
- Ponieważ obecne ceny na giełdzie energii sięgają około 400 zł za MWh, a taryfa mówi o 622 zł, to można założyć, że w przyszłym roku na dostarczaniu energii odbiorcom indywidualnym spółki będą wypracowywały całkiem przyzwoite zyski – przewiduje Maj.
wiceprezes R. Szyszko prognozuje wzrostu wartości rynkowej Grupy Energa
Nawet Roman Szyszko, Wiceprezes Zarządu Energi SA w komentarzu podsumowującym wyniki po 9 miesiącach 2024 roku zatytułowanym ...Konsekwentna budowa wartości Grupy Energa w oparciu o OZE i inwestycje
mówi Nam cytując ....
Profil działalności oparty o odnawialne źródła energii i infrastrukturalne usługi w zakresie dystrybucji energii elektrycznej wydaje się uzasadniać pozytywne prognozy w odniesieniu do przyszłego wzrostu wartości rynkowej Grupy Energa.
cytując też Pawła Puchalskiego, analityka z Santander Biura Maklerskiego....spółki działające w segmentach dystrybucji i odnawialnym są notowane ze znacząco wyższymi wskaźnikami EV/EBITDA, a potencjalne dorównanie wskaźników polskich spółek do europejskich wskaźników mogłoby spowodować duży wzrost ich kursów
Czekając cierpliwie na ponadprzeciętne zyski z inwestycji w akcje spółki ENERGA SA
(...)kupiony po 400 -450 zł sprzedać Kowalskiemu po 623 zł w całym 2025 roku i w ten sposób zrekompensować straty z 3 i 4 kw 2024 roku na sprzedaży tego prądu czyli matematycznie na sprzedaży w 2 półroczy 2024 r wykazuje spółka stratę a w całym 2025 roku zysk marża nawet 50 %(...)
-vat zawsze należy do państwa,licz netto do netto więc nie 50% zysku tylko okolice 10-20%
dziękuje za wyjaśnienie,enea pokazała szacunki i pominąłwszy odpisy są one znacznie lepsze od naszych,dlaczego?przyznaje,ze nie rozumiem,czy to kwestia przekazana hurtowego handlu prądem do Orlenu,gdybyś mógł wyjaśnić byłoby super.