Czy w ramach jedności EU kraje zachodnie zrezygnują z chipów czy jednak ochoczo będą korzystać z oferty USA pozostawiając RP jako kraj drugiej kategorii.
Polski rząd jest wściekły z powodu decyzji Waszyngtonu o ograniczeniu eksportu chipów sztucznej inteligencji z USA - napisał brukselski portal Politico. Blokada wprowadzona przez administrację Joe Bidena, może negatywnie wpłynąć na ambicje Warszawy dot. rozwoju sztucznej inteligencji - dodał.
Solidarność w przyjmowaniu uchodźców, solidarność dotycząca zielonego ładu, prawo pod dyktando UE ale jak chodzi o najnowsze technologie to już solidarności brak.
Ale co ma wspólnego unia, że rządzący teraz w Polsce wzięli do służb ludzi umoczonych w kontakty z fsb? Decyzja zapadła merytoryczna, to unia ma robić roszady na stanowiskach? Chciałem zamieścić inny post, ale zablokowali, czy ten chociaż pójdzie?
Przecież sytuacja jest prosta, to że Biden tak postąpił to wynika że rządzący utrzymują w służbach ludzi utrzymujący kontakty że służbami Rosji, znacie zresztą sprawę umowy podpisana kiedyś przez rządzących teraz współpracy z fsb. A najśmieszniejsze w tym to że oni zarzucali PiS współpracę z Rosją, ale najlepsze że są Polacy którzy w to wierzą. Gdyby decyzję podaj Trump rządzący by głosili Polakom że to polityczna decyzja.
Jedno i drugie. Jeżeli mamy rząd z którym nikt się nie liczy to jesteśmy w bardzo złej sytuacji. Rola obecnego rządu polega na wykonywaniu poleceń a nie pilnowaniu interesów RP.
A czy Polacy chcą jeszcze Polski? Bo ja od roku nie mam złudzeń że nie. Nie wszyscy zdają sobie sprawy z konsekwencji decyzji Bidena na rozwój gospodarki Polski, a już pisałem także na PGE, ale nie będę wyjaśniał, trzeba poczytać. Juz nie rozwijaj tego tematu, najważniejsze żeby cena pge szybko poszła w górę, żebyśmy zarobili, a co nas może obchodzić może Polska