Styczeń ku końcowi się zbliża a informacji o skupie jak nie było tak nie ma….
Ciekawe na co czeka zarząd? Boją się że znowu Gerega zaskarży? I sprawa trafi do sądu? Czy może coś innego jest na rzeczy?
Dobry jesteś.... firma zyski co roku na poziomie 30mln zatrzymane zyski z lat ubiegłych na poziomie ponad 200mln
W planie budowa nowej linii a Ty pie....lisz o upadku? Chyba się w głowę lekko uderzyłeś.....
Skup ma być po 12,5 zł więc spokojnie. Zapnij pasy bo jak podadzą datę to wzrośnie na 9zl
Wtedy trzeba wywalić wszystko bo później znowu będą kisić kurs
Jak kto? PlastBox. Bo jeśli odpowie na skup to zejdzie poniżej 20% i wywala mu człowieka z RN… Sobik może też chcieć kupić. W końcu ma złoty biznes. Odpowiada po 12,5 a kupuje po 7-8zl…. 50% w rok na lokacie nie dostanie….
Mnie tylko zastanawia jedno. Spółka ma mały free float. Wyniki spoko. Zyski zatrzymane w wysokości 70% wartości spółki. Posiada aktywa innych spółek w duże wartości Gamrat 27% warte jakieś 100mln nie wspominając o innych.
Czemu żaden fundusz nie chce zainwestować. Nawet spekulacyjnie by mógł kurs wyciągnąć. Przecież ani Sobik ani Gerega nie oddadzą bo stracą kontrolę…
Sam sobie zaprzeczasz pisząc mały free float i jednocześnie zadajesz pytanie dlaczego żaden fundusz nie chce zainwestować? Zastanów się jak ma zainwestować przy takim free float?
Tylko przy małym free float można łatwo kursem sterować….
W LPP też jest duży pakiet w jednych rękach. 60%
Resztę fundusze wzięły….
W Lentexie 67% maja 3 osoby…. Więc jeszcze w obrocie jest prawie 30% spółki.
Ciekawe. Osobiście zakladałem że koniec lutego czyli teoretycznie jet jeszcze czas na jego ogłoszenie. Zazwyczaj Zarzad ogłaszał go w miare sprawnie po decyzji NWZA a teraz cos sie przedłuża
Najwyraźniej człowiek Geregi w RN coś blokuje…. Oni byli przeciwni skupowi akcji (bynajmniej tak głosowali na WZA)
Jak będzie skup to mają dylemat. Odpowiedzieć i stracić 3-4% i zejdą poniżej 20 % udziałów co będzie wiązało się z wyrzuceniem człowieka Geregi z RN…. Wówczas będzie musiał dokupić jakieś 240-320tys szt a pytanie wtedy jaki kurs będzie? Wcześniej NN oddało i wzięli. Teraz zbytnio nie ma od kogo taka ilość wziąć. Co może wywindować kurs powyżej ceny skupu …. A scenariusz że Sobik i Moska nie odpowiedzą jest też spory wtedy PlastBox (Gerega) sprzedadzą więcej i wtedy to już wogóle będzie się działo….
Ogólnie Panowie jak w pokerze zachowują twarz twardego pokerzysty….
Chyba że my czegoś nie wiemy ? Co też jest możliwe.
Ważne że spółka co roku wykazuje zysk
Czekamy na duże inwestycje i może inne ciekawe info
Chyba coś pomyliłeś. Piszesz, że jak sprzedadzą 3-4% akcji to Piast-Boks SA spadnie poniżej 20%. Owszem, może tak wydarzyć się ale tylko jak Sobik nic nie sprzeda. Jeżeli wszyscy wezmą udział w sprzedaży, to układ procentowy nic nie zmieni się. No pomyśl.
Żeby zgłosić człowieka do rady to musieli głosować grupami. Żeby to przeszło to PlastBox musi mieć 20% udziałów.
Jeśli odpowie to nie będzie miał 20% i wtedy nie będzie głosowania grupami i Sobik z Moska przegłosują swoich tylko. Ty mówisz że nic się nie zmieni? Dużo się zmieni. Sytuacja byłaby inna gdyby akcje zostały umorzone. Ale na tę chwilę nic się nie zmienia.
Co ty gadasz chłopie !!!!!!! Do przedszkola i matematyki się uczyć!!!!!!! Gadasz brednie. Jak Plastbox odda w skupie to nie będzie miał 20% a będzie miał 19,30% przy założeniu że odda 3,5%.. Lentex będzie miał 6 mln czyli 15% kapitału. Udział Plastboxu będzie powyżej 20% tylko i wyłącznie gdy zarząd Lentexu złoży wniosek o umorzenie akcji do sądu. Nie sądze aby obecnie ktoś z Lentexu poszedł na rękę Plastboxowi.
Tu masz racje. Zmiany nie będzie jak umorzą. A nawet jak umorzą to wszyscy będą mieli więcej niż maja….!także ruch w stronę umorzenia nie realny i tak jak napisałeś nie na rękę Sobikowi
Dnia 2025-01-30 o godz. 16:53 ~Hans napisał(a): > Najwyraźniej człowiek Geregi w RN coś blokuje…. Oni byli przeciwni skupowi akcji (bynajmniej tak głosowali na WZA) > > Jak będzie skup to mają dylemat. Odpowiedzieć i stracić 3-4% i zejdą poniżej 20 % udziałów co będzie wiązało się z wyrzuceniem człowieka Geregi z RN…. Wówczas będzie musiał dokupić jakieś 240-320tys szt a pytanie wtedy jaki kurs będzie? Wcześniej NN oddało i wzięli. Teraz zbytnio nie ma od kogo taka ilość wziąć. Co może wywindować kurs powyżej ceny skupu …. A scenariusz że Sobik i Moska nie odpowiedzą jest też spory wtedy PlastBox (Gerega) sprzedadzą więcej i wtedy to już wogóle będzie się działo…. > > Ogólnie Panowie jak w pokerze zachowują twarz twardego pokerzysty…. > > Chyba że my czegoś nie wiemy ? Co też jest możliwe. > > Ważne że spółka co roku wykazuje zysk > > Czekamy na duże inwestycje i może inne ciekawe info
Dnia 2025-01-30 o godz. 16:53 ~Hans napisał(a): > Najwyraźniej człowiek Geregi w RN coś blokuje…. Oni byli przeciwni skupowi akcji (bynajmniej tak głosowali na WZA) > > Jak będzie skup to mają dylemat. Odpowiedzieć i stracić 3-4% i zejdą poniżej 20 % udziałów co będzie wiązało się z wyrzuceniem człowieka Geregi z RN…. Wówczas będzie musiał dokupić jakieś 240-320tys szt a pytanie wtedy jaki kurs będzie? Wcześniej NN oddało i wzięli. Teraz zbytnio nie ma od kogo taka ilość wziąć. Co może wywindować kurs powyżej ceny skupu …. A scenariusz że Sobik i Moska nie odpowiedzą jest też spory wtedy PlastBox (Gerega) sprzedadzą więcej i wtedy to już wogóle będzie się działo…. > > Ogólnie Panowie jak w pokerze zachowują twarz twardego pokerzysty…. > > Chyba że my czegoś nie wiemy ? Co też jest możliwe. > > Ważne że spółka co roku wykazuje zysk > > Czekamy na duże inwestycje i może inne ciekawe info
Od kiedy to po decyzji Walnego jakiś 1 człowieczek w RN może blokować ? Do przedszkola Hans poczytać kodeks spółek handlowych. Teraz wszystko w rękach Zarządu chyba że Walne coś zmienii
Wcześniejszy skup też miał być ale w styczeń-luty ale suma sumarum odbył się jakoś kwiecień. Czemu? Bo Panowie z PlastBox wnieśli zaskarżeni do sądu. I żeby nie było że coś nie tak to odwlekli skup do momentu postanowienia że wszystko było ok.
Pamiętasz jak RN się odwołała 1 dzień przed walnym a później powołała ta sama na WZA….
Chłopie mam pytanie Ty na walne to jeździsz? Bo gdybyś był to myślę że więcej byś wiedzial
Stek bzdur. RN się nie odwołała. Gdy dochodzi do wyboru grupami to z automatu RN ( kodeks spółek) jest rozwiązana i następuje ponowny wybór na Walnym. Decyzja Zarządu nie ma nic wspólnego z zaskarżaniem uchwał przez akcjonariuszy - zainwestuj i idź do nawet podrzędnego prawnika to ci to wytłumaczy
To poczytaj.
30 stycznia podali takimkomunikat a WZA odbyło się 31
https://www.bankier.pl/wiadomosc/LENTEX-Otrzymanie-oswiadczen-o-rezygnacji-z-czlonkostwa-w-Radzie-Nadzorczej-Spolki-8687026.html
Wysyłacie mnie do przedszkola abym matematykę powtórzył bo napisałem, że jak wszyscy wielcy sprzedadzą podczas zapisu 3,5% akcji, to proporcje nie zmienią się i Piast-Box SA będzie miał nadal 20%. Owszem Lenteks ma 4 817 267 akcji ale Bankier i inne strony tych akcji nie biorą pod uwagę. Wszyscy odnoszą się do 40 000 000 akcji a skoro tak, to proporcje na pewno nie zmienią się.
Zmienia się proporcje.
Każdemu spadnie o 3,5% a Lentexowi przynęcie te 3,5
Piszesz że odnosimy się do 40mln szt. A do czego mamy się odnosić? W skupie nie będą brały udziału akcje które ma Lentex.
Więc do redukcji przyjmujesz 35,1mln szt.
Sytuacja diametralnie się zmieni kiedy Lentex umorzy te akcje. Tylko pamiętaj info o skupie zawiera takie stwierdzenie „celem umorzenia lub odsprzedaży….”
Więc jak ktoś da dobre cena to sam Lentex może sprzedać. Więc na pewno cena będzie większa niż 12,5PLN za sztukę.
Hans, zgoda, każdemu zmniejszy się o 3,5% liczba akcji ale proporcje zostaną zachowane i jeżeli ktoś ma 20%, to nadal będzie miał 29%. Oczywiście nie liczę akcji przeznaczonych do umorzenia.
PlastBox ma 8000052 szt jak odpowie to będzie miał 7720050szt czyli 19,3%
Bo nadal jest 40mln szt.
Więc nie będą mieli 20% udziałów w spółce i człowiek z RN wylatuje
Panie Hans. Jest w obrocie 40 000 000 akcji. Pan ma 32 000 000 a ja 8 000 000 akcji. Jak skupią po 3,5% od nas, Pan będzie miał 30 880 000, ja 7 720 000. Razem w obrocie zostanie 38 600 000. 38 600 000 x 20% =7 720 000 - to moje. Pańskie 38 600 000 x 80% = 30 880 000. ZGADZA SIĘ?
Plastbox zachowa proporcje przy założeniu, że wszyscy sprzedają. Ale Lentex własnych akcji nie może sprzedać, czyli siłą rzeczy plastbox zejdzie poniżej 20% czyż nie?
Ale jest 40 mln akcji w obrocie. O czym Ty piszesz? Chłopie.co z tego że skupia. Oni by musieli je umorzyć.
Czego od kilku lat nie robią. Weź Ty daj se lepiej spokój z inwestycjami w akcje….
Bez umorzenia to drobnym akcjonariuszom ten skup nic nie daje. To niech oddadzą akcjonariuszom te akcje w formie dywidendy. W jednym roku skupują w drugim oddają. I akcjonariusze są do przodu. A tak to te skupione akcje to tylko w celu ograniczenia ryzyka wrogiego przejęcia.
Hans, nie masz racji. Nieumorzone akcje należą do wszystkich akcjonariuszy, którzy mają akcje lenteksu. Po drugie, gdyby strony bankowe tak liczyły, jak Pan liczy, to Piast-Box już obecnie nie posiadałby 20%.
Jak? Chłopie 20% z 40mln szt = 8mln a właśnie tyle ma PlastBox
Nie chce być nie miły ale to Ty nie masz racji. To że akcje należą do Nas to nie znaczy że nie są w obrocie! Jak już wcześniej wspomniałem z kwaterach KDPW jest 40mln akcji. A Lentex w uchwale i skupie podał że są one kupowane celem umorzenia lub odsprzedaży. Jedynie umorzenie akcji spowoduje zmiany. Tobie też to zmieni gdyż jak posiadasz 400tys szt to masz 1% a tak po umorzeniu będziesz miał więcej. Sytuacja się nie zmieni dla Ciebie w jednym przypadku.
Lentex skupuje. Ty nie odpowiadasz. Lentex z tymi akcjami nic nie robi jak to ma miejsce od lat. W takim wypadku Ty zachowujesz % taki jak miałeś czyli 1%. Sytuacja się zmieni w momencie gdy odpowiesz to wtedy będziesz miał mniejszy udział. Zmieni się nawet jak nie odpowiesz a oni umorzą. To wtedy będziesz miał więcej % bo w obrocie będzie np 36mln szt a ty masz 400tys = 1,11%
Powiem Ci że za bardzo nie wiem jak Ci to inaczej wytłumaczyć…. Bo to co piszesz to nie jest tak.
Ty się lepiej w niedzielę pomódl żeby znalazł się duży inwestor . Jakiś fundusz albo branżowy co da Chłopakom 30zl za akcję…. Może po tej oddadzą. Wtedy kurs pojedzie. W innym przypadku będzie kiszenie akcji jak do tej pory.
Myślałem że PlastBox będzie zwiększał i może to wywoła reakcję obronną i zaczną się wzrosty
Ale jak widac nic z tego nie wychodzi a oni w szachy grają.
Sobik blokuje dywidendę. Woli skup robić.
Pytanie jaki chłop ma plan na Lentex
Panie Hans, nie Pan jak mi swoją rację wytłumaczyć, to ja Panu spróbuję wytłumaczyć, że jak wszyscy sprzedamy po 3,5%, to układ proporcji nie zmieni się i Piast-Box SA będzie nadal miał 20%. Proszę, liczmy: Sobik 15 024 898 (37,56%) + Piast-Boks 8 000 001 (20%) = 23 024 899 (57,56%) + Moska 3 878 180 (6,69%) = 26 903 079 (64,25%) + FRE FLOAT 13 O96 000 (32,75%) = 39 999 079 (97%). Rachunek nieco wychodzi krzywy bo brakuje 921 akcji i 3%, taki wyliczenie wyszło z danych Bankiera, może to jakieś zaokrąglenia. Trzeba jeszcze pamiętać, że lenteks, posiada 4 817 267 akcji (12,04%), one w głosowaniach udziału nie biorą, to jest rodzaj kapitału. Tak czy inaczej, gdybyśmy to dodali, wyszłoby 44 816 346 akcji i 109,04%. Przyzna Pan, że głupio wyszło i liczba akcji i procenty. Akcje do umorzenia są nas wszystkich, głosu nie mają i proporcji nie burzą, wszyscy w jakiejś proporcji je posiadamy. Powyższe równanie jasno mówi, że jak procentowo ujmiemy wszystkim, to liczba akcji każdemu zmniejszy się inaczej ale proporcie procentowe zostaną te same Z Poważaniem cep.
Ale jak wszyscy sprzedamy po 3,5% to zwiększy się pakiet akcji będących w posiadaniu spółki . Wszyscy akcjonariusze którzy odpowiedzieli na skup będą mieli mniejszy pakiet akcji w ujęciu liczbowym i procentowy. Uważam że Pan Hans ma rację. Gratuluję tak kulturalnej konwersacji między Panami .
Nie wiem skąd bankier bierze. Ja ze stooq.pl
Liczba akcji 40mln. Nie wchodzę w szczegóły głosów. Bo wiem że są jakieś akcje uprzywilejowane.
Nie wiem po co patrzysz na freefloat?
To są wyliczenia bankiera czy stooq. Liczby są oczywiste. Te co są ujawnione.
Każdemu się zmniejszy liczba akcji a co za tym idzie % udział jeśli odpowie na skup. Jedynie Lentex będzie miał więcej.
Idąc dalej. Jeśli PlastBox odpowie to udział w spółce spadnie mu poniżej 20%
Co za tym idzie na następnym WZA nie będzie mógł żądać głosowania grupami co spowoduje że straci człowieka w RN.
Zostanie mu tylko próba dokupienia akcji. Jeśli będzie to 3,5% to zabraknie mu 280tys szt
A powiem tak. Co będzie jeśli
Moska i Sobik nie zgłoszą się w skupie? To PlastBox sprzeda jeszcze więcej! Inna opcja . PlastBox nie chcąc zejść poniżej 20% nie odpowie na skup. Wtedy Moska i Sobik jak się zapiszą zmniejszą swój stan posiadania o więcej niż 3,5%.... ale im to nie zaszkodzi tak jak to może odbić się czkawka Plastboxowi....
Najzabawniej będzie jak
Nikt z dużych się nie zapisze. Wtedy drobni oddadzą większość ....
a co wtedy kurs zrobi?
To w następnym poscie
Jak kupowałem kilka lat temu akcje to plany były ambitne. Mieli tak ułożyć spółkę że będą zajmować się jednym, miał być duży inwestor branżowy. Tylko dużo tu bajkowania Moski. Polecam stary artykuły z Parkietu
https://www.parkiet.com/budownictwo/art21472681-lentex-zyska-na-gamracie
Perspektywy były. Gerega nie jest dobrym inwestorem. Wycofuje z GPW spółki (PlastBox) w sumie kurs nie rośnie
Wszyscy spuszczają portki i tani oddają .
Patrz „intersport”
Moska też nie ma już tego blasku.
Polwax czy Libet jak się pojawił to się problemy robią a kurs zamiast do góry to w dół i ratowanie się jak może. Emisja akcji czy wyprzedawanie majątku.
Dużo by teori snuć a kurs dalej w czarnej d….e
Miał być nowa linia ale kasy z programów UE nie dają to się ciągnie wszystko….