Tam w treści wezwania są pewne warunki pod którymi ogłaszane jest wezwanie . Więc można się spodziewać zwołania walnego zgromadzenia i głosowania uchwał. O ile fundusze nie zadeklarują coś wcześniej to po głosowaniu będzie można coś się dowiedzieć .
Chcą sobie przyznać jakieś dziwne uprawnienia tak jak by zamierzali zejść poniżej 50 procent . Mi to wygląda na to że chcą zrobić wezwanie kupić jak najwięcej a potem wejdzie inwestor zagraniczny będzie dla niego jakąś nowa emisja w celu pozyskania kapitału i partnera .
Kompletnie nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie mądrości. Nie ma takiego podpunktu w treści wezwania, ani też przepisów prawa, która by potwierdzały takie bzdury.
Ba nawet jest później podpunkt, że wcale nie musza go wprowadzać. Zwykły prawniczy bełkot zabezpieczający teoretycznie przed nadużyciami większościowego akcjonariusza, ale tylko na papierze
A tak naprawdę zabezpieczają tdj przed tym, żeby nikt z mniejszościowych nie zwołał sobie walnego i nie ściągał tdj do uchwalanie czegoś, co tdj w ogóle nie interesuje. Taka ot wyższość i królewskość płynie w żyłach tdj
Dopiero pisałeś że nie ma takich podpunktów . Jak nie muszą wprowadzić ? Muszą nie muszą będą głosować i takie są warunki wezwania , uprawnienia osobiste dla Tdj. Przed momentem pisałeś że to bzdury .......
Masz kolejny punkt, czy też podpunkt, w którym jest jasno napisane, że nie muszą tego warunku spełniać, a on i tak nikogo z nas tu nie obchodzi, bo ten punkt nic dla nas nie znaczy. Nie rozumiem twojego wywodu. Rzucasz jakieś nietrafione przemyślenia na forum i oczekujesz jakiegoś zamieszania, czy co?
Napisałem że w warunkach wezwania jest podjęcie uchwał na walnym zgromadzeniu . Zmiany w statusie które dają specjalne uprawnienia Tdj do powoływania rady nadzorczej . Z jakichś powodów to wcisnęli w warunki wezwania i zwołują specjalne zgromadzenie . Mogli by wszak sobie uchwalić to kiedykolwiek przy okazji czegokolwiek nie uważasz ? Luźno sobie rozmyślałem po co im to ? Po co im zapis że zachowują prawo do prezesa rady i większości rady nawet przy 33 procentach. A Ty w odpowiedzi że co to wogole Cię obchodzi to są tylko takie prawnicze zabawy. A to że mogą kupować nawet jak się warunki nie spełnia to jest standardowy zapis , nie widziałem żeby jeszcze ktoś sobie sam ograniczył sztywno możliwość kupowania .
A czy nie uważacie, że skoro kilka fundow sprzedawało w zeszłym roku oniżając kurs, to to wezwanie nie jest dla nich by mogli się wysypać do końca bez bólu ?
Wszystkie większe fundy się nie wyprzedawaly. Pko chyba lekko zwiększyło udział. Któreś tam Fundy wyprzedawaly. Pamiętam jak kilkukrotnie przerzucał ktoś 500k akcji w jednej transakcji, to jest ewidentnie pod uwalanie kursu, ale nie wiem kto to robił, bo żaden KNF się tym nie chce zająć. Może trzeba się odezwać to SII.
To nie jest żadne ograniczanie. Zobacz, że to zapis, który bardziej daje im prawo do tego żeby nie były uchwalane sprawy, gdzie oni nie przyjadą na walne i tyle.