Rzućcie okiem na GMT koniec roku 2022 jak ktoś przed emisją zajechał kurs, aby objąć emisję za 5pln (espi 2022-12-28).
Analogicznie SDS… kurs jest zaniżany przez kogoś kto chce objąć tanio emisję pod EBI chyba lepiej objąć emisję za 5,6,7pln niż >13.
Jest 2/fixing, więc ktoś dużo nie traci teraz zbijając kurs. A przy emisji np. 10mln jest chyba spora różnica w liczbę obejmowanych akcji
Ja też tak kombinuję. Dodatkowo sądzę że PFP sprzedaje bo jest w tym cel. Króliki. Dziś rozmawiałam z kolegą, który lata siedzi jako makler i analizował te fixy. Uśmiał się bardzo. Mówi że taka pracę to można mieć, dwie godziny dziennie poświęcisz i umiejętnie sprzedajesz akcje a druga strona je kupuje. Cele są wg niego dwa
Chcą zrobić na szybko emisję, żeby wziąć II transzę z EBI. II transza to 4mln EURO. Żeby dostać muszą mieć tyle samo swoich pochodzących z emisji albo z grantów spoza UE. Rozmawiali, żeby transzę podzielić na pół czyli brać 2mln EURO swoje środki pozyskując z emisji ok 550 000 akcji, które mogą na szybko wyemitować w ramach kapitału docelowego. Jak więc widać musieliby dostać za akcje ok 14,5-15 PLN min i do tego m.in potrzebny jest P.Szuba. Tak więc raczej skłaniam się do tego ,że sprzedaje PFP ( jest już grubo zarobiony niezależnie od ceny) i nie bardzo widzę możliwość emisji np. po 5 PLN ( jak nie w ramach kapitału docelowego to robią się już schody). Może tak jak mówi Alicja "króliki"?
A kto to te „króliki”, bo ja jestem świeżak na SDS dopiero kupiłem pierwszą paczkę rozpoznawczą, bo wycena przy poziomie finansowania EBI jest śmieszna
Fundusz to tylko fundusz, on i tak zarobił sporo. Wychodził od 20zl ? Tak jak pisał Cygan akcje mają po 1zl Niechaj średnią sprzedaży mają kilkanaście złotych. To dużo. Teraz mogą sprzedać komuś, kto jest znajomym królika, kupi tanio i sprzeda po 50zl za rok, przypuśćmy. Wszyscy są szczęśliwi, fund bo zarobił dużo kasy, zakładam 10zl na akcji i w przyszłości znajomi królika. Trzeba też przyjrzeć się jakie zadania ma PFP. Może jego rola się skończyła. Może teraz komuś innemu trzeba "pomóc"
Ruch...a w tulum od tyłu, sorry jego teraz biorą. Rozkminiacie dziwne akcje, poprostu nic z tego nie będzie i kto mądry się zwija, odkupi za grosze przed kolejna wielka obietnicą i marzeniami o mln. Taka gra. Nie zrobią badań do końca marca, to zobaczycie tutaj złotówkę.