735 tys. laptopów i tabletów Ministerstwo Edukacji Narodowej chce rozdać szkołom podstawowym w przyszłym roku. A to nie koniec - 4 tys. liceów, techników i szkół branżowych ma dostać laboratoria sztucznej inteligencji, a kolejne 4 tys. - laboratoria do nauki przedmiotów ścisłych i artystycznych (STEAM). 58 tys. komputerów otrzymają nauczyciele wczesnoszkolni, a 135 tys. - szkół ponadpodstawowych. Wszystko w 2025 roku.
Komputronik już wyruszył. I to w długą podróż. To tak dla przypomnienia. Nikogo nie namawiam do kupna bo każdy sam decyduje o decyzjach. Mogę jedynie polecić obserwację kursu Komputronika.
@Zawiadowca, na razie coś niemrawo ten Komputronik. FF 46% i arkusz też na razie nie zachęca.
Bardziej do mnie przemawiają stalówki Bowim, Stalprofil czy Izostal. Z tych 3 mam jedynie Bowim.
Czekam na jakieś konkrety odnośnie Zielonego Ładu. To może spowodować większe zainteresowanie na stalówkach.
Myślę, że w tym tygodniu coś ruszy. Na razie początek słaby.
Pat i Mat inwestowania na gpw - jeden Komputronik, drugi stalówki z uporem Rocha Kowalskiego - "ja jestem Roch Kowalski a to jest pani Kowalska". I tak całe życie...
Bardzo ładnie. Gratulacje!
Na Bowim jesteśmy po raporcie skonsolidowanym. Być może doczekamy się odbicia w następnym tygodniu…
Wszystko w rękach spółdzielni
Brawo!! Trochę trwało ale się opłacało a to najważniejsze. Ja pozostaję przy swoim typie, myślę że teraz jest dobry moment żeby zwiększać pozycję co stopniowo czynię a do czego oczywiście nie namawiam. Pozdrawiam Iggy
@Iggy, Bowim się zamulił niczym Komputronik (ten z okresu ostatnich 2 lat)
Przyjdzie moment, że też będzie miał swoje przysłowiowe 5 min.
Pechowo się złożyło z KPO, ponad 1,5 roku opóźnienia. W III kwartale powinniśmy zobaczyć realny wpływ na wyniki spółek stalowych i budowlanych. Dodatkowo w realizacji tarcza wschód oraz ruszy CPK.
Ja dzisiaj trochę dobrałem.
Gdybym wiedział to zupełnie inaczej bym to rozegrał. Szkoda tego straconego czasu.
Jak to się mówi. Analiza wsteczna zawsze bezpieczna.
Nie gdybyś wiedział, bo Grzyb i inni pisali tu od dawna jaka jest padaka w obrocie stalą i że nic tu nie będzie przez kolejne kwartały. Ty po prostu masz klapki na oczach - cały czas Bowiem, Cognor i inne stalówki, arkusz i spółdzielnia. Wielu ci pisało, że żadnych wzrostów nie będzie, a ty się budzisz po miesiącach i coś bredzisz o analizie wstecznej...
Jaka jest sytuacja dobrze wiedziałem. Liczyłem na KPO przed wyborami i na to, że zostania sprawa przyklepana przez TK o czym pisałem.
Nie tylko ja się rozczarowałem. Przeczytaj raporty spółek i listy prezesów.
Goldman Sachs, też przelicytował na Cognorze (można sprawdzić po ile kupowali akcje).
Poczytaj list prezesa zarządu Hutniczej Izby Przemysłowo-Handlowej z 2024 r.
Nie blokowano by KPO to byśmy byli w innym miejscu, a tak mamy to co mamy.
Kiedyś znów kupię te akcje(Bowimu). Tak od 2016 roku wychodzi mi zysk 330 milionów minus 70 milionów wypłaconych dywidend to zostaje jeszcze 260 milionów. Zeszłoroczny minus można pokryć z zysku za 2023. I jak ktoś czeka pewnie się doczeka. Tyle że narazie to korzystam z dobrej passy Komputronika. Ale jak zarobię na nim to pewnie wrócę tu zainwestować w wartościowe przecież akcje.Tyle że trzeba poczekać. Powodzenia życzę
I wszyscy od miesięcy widzieli i wiedzieli co tu mamy, tylko ty jesteś zdziwiony, że jednak kurs Bowimu nie wzrósł - bo ani nie widziałeś, ani nie wiedziałeś. W oparciu o jakiś jeden list wymyśliłeś sobie hossę na stalówkach i zdziwiony jesteś, że jej nie ma.