Od dwóch lat czytam ,że Pekao nie ma kłopotów z kredytami w CHF, a wszystkie rezerwy na te kredyty zostały już utworzone i nie będzie z nimi żadnego problemu . Aż tu nagle takie info. Co jest grane ?. Wynik netto będzie mniejszy, więc jutro kurs też będzie mniejszy. O ile ? Czy 5% wystarczy ?
To sprzedaj jak tak uważasz. Bo jak dla mnie to zagrywka pod to aby była wysoka. Zrobiono rezerwy CHF aby obniżyć portfel NPL o 0,8 mld. Według mojej opinie może chodzić o to aby spełnić warunek nr 3 czyli NPL poniżej 5%
Dnia 2025-01-17 o godz. 08:10 ~Lewy napisał(a): > To sprzedaj jak tak uważasz. Bo jak dla mnie to zagrywka pod to aby była wysoka. Zrobiono rezerwy CHF aby obniżyć portfel NPL o 0,8 mld. Według mojej opinie może chodzić o to aby spełnić warunek nr 3 czyli NPL poniżej 5%
w punkt , moje uznanie :) droga na 75 % zysku otwarta , a kto wie może i zyski z lat poprzednich ;)
Jak widać już wczoraj spadało, a dziś po info rośnie. Info wydaje się nie mieć na teraz większego znaczenia. Nie zapominajmy jednak, że PEKAO należy do najniżej wycenianych banków nie tylko w WIG20. C/Z = 6. Gdyby cena była teraz nie 147 zł ale 300 zł, to C/Z = 12 - dalej bardzo tanio. Millenium C/Z=17, MBank = 19, PKOBP = 10, tylko Alior jest jeszcze tańszy. Oczywiście to nie znaczy, że zaraz urośnie, ale gdyby w końcu GPW zechciała dołączyć chociaż do poziomu średniej dla rynków rozwijających się, to kto wie.