Zarząd Madkom SA informuje, iż w skutek przeprowadzonego zamówienia publicznego Emitent w dniu 13.01.2025 r. podpisał umowę na realizację zamówienia, pn. "Cyfryzacja Gminy Miasta Sanoka" z Miastem Sanok.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, ma na celu zmodernizowanie systemów administracyjnych miasta Sanoka oraz wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań informatycznych.
Termin realizacji: 13 lipca 2025 r. Wartość kontraktu: 3 910 788,69 zł
Czy kolejne umowy, tym z razem z KPO, już czekają?
Nie wiem dlaczego ale zbieram akcje tej spółki od kilku lat. Część sprzedałem jak poszło do góry jakiś czas temu. Sprzedawałem wtedy od 4 zł pakietami po 5000. Jeden pakiet udało mi się sprzedać nawet w okolicach szczytu. Od tamtej pory zbieram znowu powoli. Mam około 1% całości. Myślę że niedługo zacznie się powtórka z rozrywki. Pozdrawiam cierpliwych.
Myślę, ze to nie bedzie powtórka tylko minimum podwójne przebicie licząc od poprzedniego maksimum . Porównując Madkom z DataWalk dochodzę do wniosku, że gdy Madkom odbije, zacznie płacić dywidendę i noze nawet wejdzie na duży parkiet, to rynkowa cena akcji może wynieść nawet 50 PLN. Cierpliwi zyskają.
Z komentarza Zarządu za Q3 2024, biorąc pod uwagę że Q4 według miesięcznych raportów był juz znacznie lepszy, a te większe umowy, jak widać dzisiaj, też zaczynają wpływać na wyniki: W dużej mierze na wartość przychodów w 3Q2024 miała wpływ wartość wystawionych faktur sprzedaży z tytułu świadczenia opieki serwisowej własnego oprogramowania. Wzrost przychodów z tytułu świadczenia usług serwisowych wynika z podpisania przez Jednostkę Dominującą nowych umów serwisowych, jak również z faktu zakończenia przez wielu klientów okresu gwarancyjnego i rozpoczęcia przez nich tzw. ”płatnego serwisu”. Wartość zafakturowanej sprzedaży usług serwisowych w okresie 01-09.2024 roku wyniosła 7,41 mln zł, a w analogicznym okresie ubiegłego roku 6,33 mln zł, co stanowi 17% wzrost rok do roku. Potwierdza to realizację strategii Grupy w umacnianiu swojej pozycji w obszarze usług serwisowych, aby zapewnić stabilne źródło przychodów. Przy czym należy zwrócić uwagę, iż świadczone usługi serwisowe fakturowane są najczęściej z początkiem roku i rozliczane liniowo w okresie trwania umowy, stąd część sprzedaży zafakturowanej do 30.09.2024 r. w wysokości 2,18 mln zł będzie rozpoznana w rachunku wyników w kolejnych miesiącach. W III kwartale 2024 r. w Grupie MADKOM wartość wystawionych faktur z tytułu realizacji kontraktów wyniosła jedynie 21,97 tys. zł. Jednocześnie w tym okresie została uruchomiona sprzedaż odpłatnych pakietów usług w ramach portalu weryfikacjapodpisu.pl., co pozwoliło częściowo odrobić straty wynikające z braku sprzedaży projektów w III kwartale 2024. Tegoroczny spadek przychodów ze sprzedaży projektów wywołany jest zjawiskiem „sezonowości”, które pokrywa się z cyklami wyborczymi i cyklami wydatkowania pieniędzy unijnych. Nie jest to tendencja, która powinna wzbudzać niepokój akcjonariuszy, gdyż takie cykle miały już miejsce np. w latach 2016 i 2019.
tylko co nam z tego, jak tu nie ma co liczyć na dywidendę. można grać pod to, że ktoś ich przejmie, żeby sobie poszerzyć kompetencje. i chyba tylko na to liczę. bo wielkiego rozwoju to tutaj oczekiwać nie można, bo niby z czego? musieliby wyjść poza usługi dla samorządów, a to nie jest takie proste.
Dlaczego myślisz że dywidendy nie będzie? Co do dywersyfikacji usług się zgadzam, ale z drugiej strony może lepiej robić to w czym się jest dobrym. Mnie najbardziej ciekawi fakt że w roku 2024, mimo prawie całkowitego braku większych umów, w dużej mierze zachowali rentowność, prawdopodobnie dzięki usługom serwisowym, które stale rosną i według mnie mogą mieć lepszą rentowność. Powiedzmy że w 2025 utrzymają tempo wzrostu usług serwisowych, np. do 12 mln za cały 2025. Do tego umowy, tak jak ta wczorajsza, powiedzmy na poziomie z 2020 lub 2023, czyli około 20 mln za 2025. To już wychodzi ponad 30 mln przychodów, rentowność np. 8%, czyli 2,5 mln zysku. Przy obecnej kapitalizacji to bardzo dobry wynik.
Rok 2024 był zastopowany na nowe umory w zwiazku z wyborami i "przerwą" w organizowaniu przetargów na informatyzację gmin. Zarząd o tym informował. Styczeń zaczyna się ciekawie. Problemem Madkom jest NC. NCIndex lezy na łopatkach. Jak na rynek wrocą pieniadze to bedzie ostro szło do góry. Przed tym wzrośnie pewnie do 5-6 zł , a jak pójdą nowe zamówienia i na rynek pójda pieniadze to nawet kilka razy tyle. Moim zdaniem spólka moze zacząć płacić dywidendę. Jeszcze niedawno na kapitale zapasowym wisiało kilka milionów PLN.
Nie ma co narzekać. Jest okazja żeby coś dokupić w dobrej cenie. Ja jestem tutaj już bardzo długo i wiem że po 2 czy 3 umowach raczej nie ruszy. Pozdrawiam cierpliwych.
Wstaję sobie na nocne siusiu a tu kolejna umowa
Zarząd Madkom SA informuje, iż w skutek przeprowadzonego zamówienia publicznego Emitent w dniu 22.01.2025 r. podpisał umowę na realizację zamówienia, pn. "e-Urząd w Gminie Krasiczyn" z Gminą Krasiczyn.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach priorytetu FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, działanie FEPK.01.02 Cyfryzacja programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia na lata 2021-2027.
hehe, przeglądałem sobie zamówienia z ostatnich miesięcy, ale akurat Krasiczyn przegapiłem, a tam faktycznie, już 8 stycznia informacja o tym, że Madkom wybrany. pewnie zostało im mało mocy przerobowych, ale w styczniu, lutym kilka rozstrzygnięć się szykuje. jak gdzieś będzie Madkom to tu napiszę. swoją drogą, zarówno w Sanoku, jak i tutaj Madkom był jedynym oferentem. w przypadku innych przetargów również często był jeden oferent.