Działam na tym systemie dość intensywnie chociaż ma dużo usterek. Zazwyczaj pomagało wylogowanie i ponowne zalogowanie ale dzisiaj w końcówce nie przysłał kodu weryfikacyjnego ! Całą sesję pojawiają się komunikaty "wystąpił błąd techniczny". Z większych problemów to złe obliczanie wymaganego depozytu w trakcie sesji. Często dla jednych instrumentów brakuje depozytu a dla innych nie ! Z reguły w końcówce brakuje depozytu ale po przeliczeniu przed następną sesją jest spory zapas. Drobną usterką jest brak możliwości zapamiętania wyglądu tabeli notowań i trzeba zawsze po odpaleniu korygować jej wygląd. Ogólnie jednak działa a zaletą jest dynamiczna spis aktywnych zleceń (po realizacji od razu znikają ze spisu i nie trzeba go odświeżać).
Oto przykład wadliwego obliczania wymaganego depozytu dla opcji indeksowych. Komunikat po próbie sprzedaży: "Rejestracja zlecenia odrzucona. Zlecenie na Sprzedaż 1 szt. OW20M252150 z limitem 2,40 nie może zostać zarejestrowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa[wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=207.38 PLN]" Za to mogę złożyć zlecenie sprzedaży droższej opcji: "Zlecenie zostało złożone. Sprzedaż OW20M252200. Limit ceny 3,00"
Od dzisiaj GPW wprowadziła opcje serii "B" i "N" z końcówkami ...25 i ... 75 (np.OW20N252225). Santander jednak nie umożliwia składania zleceń na te opcje bo komuś znowu się nie chciało je uaktywnić w systemie transakcyjnym.
Kolejny przykład złego obliczania depozytu dla opcji w trakcie sesji.
Zlecenie sprzedaży tańszej opcji odrzucone: "Rejestracja zlecenia odrzucona Zlecenie na Sprzedaż 1 szt. OW20N252200 z limitem 11,00 nie może zostać zarejestrowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa[wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=28.35 PLN]"
Zlecenie sprzedaży droższej opcji weszło: "Zlecenie zostało złożone Sprzedaż OW20N252225 Limit ceny 15,00 Informacje Portfel00 ID zlecenia22678524 StronaSprzedaż WalorOW20N252225 Waluta rozliczeniaPLN Ilość1 Data sesji22-01-2025 OTPNie Ważność22-01-2025 PodtrzymanieNie"
Często potwierdzenie złożenia zlecenia blokuje system na kilkadziesiąt sekund bo nie można go skasować. Pojawia się w końcu komunikat "przekroczono czas oczekiwania" ale ten stracony czas może zdecydować o stracie "inwestora dziennego".
Następny glitch w nowym systemie transakcyjnym BM Santander. Po zainicjowaniu nowego zlecenia pojawia się tabela z jego parametrami. W rubryce "ilość" pojawia się liczba z tabeli notowań i często jest to liczba wstawiona przez animatorów rynku czyli setki albo nawet tysiące. Może prowadzić do błędów skutkujących poważnymi stratami u "inwestorów" dziennych.
Kupiłem 1 szt. opcji "put" OW20N252275 i spróbowałem sprzedać opcję tańszą. Niestety Nowy system BM Santander nie pozwolił mi na to pisząc że: "Rejestracja zlecenia odrzucona Zlecenie na Sprzedaż 1 szt. OW20N252250 z limitem 15,82 nie może zostać zarejestrowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa[wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=2083.98 PLN]"
Jutro napiszę ile będzie na rachunku wolnej gotówki do dyspozycji po przeliczeniu potrzebnego depozytu. Szacuję że ok 2000 zł.Ten bład bardzo utrudnia daytrading na opcjach.
Jezusicku!!!! Masakra. Odpuściłbym już dawno. Mało, że walczysz na rynku, to jeszcze z systemem. Od lat jestem w BOŚ. Polecam. Praktycznie nie mam żadnych problemów.
Kolejny "kwiatek" w systemie transakcyjnym BM Santander. Chcę kupić opcję ale system chce więcej niż warta jest opcja ! "Rejestracja zlecenia odrzucona Zlecenie na Kupno 1 szt. OW20N252300 z limitem 14,00 nie może zostać zarejestrowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa[wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=321.64 PLN]"
Dnia 2025-01-29 o godz. 17:04 stachsgh napisał(a): > pewnie jest jak piramida, tylko wszystko ukryją, a oni i tak robią swoje, zobacz > https://www.youtube.com/watch?v=oVrdIXQ2g30
W Carrefour był cukier po 2 zł bez ograniczeń już kilka razy. Wspierają bimbrowników ? Raczej nie, po prostu urodzaj na buraki cukrowe był.
W końcówce system BM Santander się wysypał definitywnie. Nie można było złożyć zleceń a nawet wylogować nie mówiąc o zalogowaniu. Muszą jeszcze nad systemem popracować.
Kolejny "kwiatek" w systemie Inwestor Online BM Santander. Zlecenie zrealizowane ale system zalicza je do kategorii "na rynku" Id:22896417 Ważność:19-02-2025 Walor:OW20N252675 Limit ceny:28,00 Waluta rozliczenia:PLN Środki zablokowane:0,00 PLN Liczba zrealizowana:1 Podtrzymanie:Nie Stan:Na rynku Kanał dostępu:Internet Strona:Sprzedaż Limit PEG:- Ilość:1 Ilość ujawniona:- Portfel:00 Data sesji:19-02-2025 Czas rejestracji:19-02-2025 11:03:06 OTP:Nie Limit aktywacji:- Ilość z dyspozycji:1 Ilość minimalna:- Giełda:WWA
Jeszcze jeden "kwiatek" w Inwestorze Online. Chcę złożyć zlecenie kupna groszowej opcji i nie mogę ! Rejestracja zlecenia odrzucona Zlecenie na Kupno 1 szt. OW20N252500 z limitem 0,20 nie może zostać zarejestrowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa[wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=119.59 PLN]
Mogę za to złożyć zlecenie kupna opcji o wyższym poziomie wykonania: Zlecenie zostało złożone
Kupno OW20N252550 Limit ceny 0,20 Informacje Portfel00 ID zlecenia22903632 StronaKupno WalorOW20N252550 Waluta rozliczeniaPLN Ilość1 Data sesji19-02-2025 OTPNie Ważność19-02-2025 PodtrzymanieNie
Najnowsza usterka w systemie "Inwestor Online" BM Santander. Eksport tabeli z notowaniami raz działa a raz nie. Bez tabeli z notowaniami w osobnym oknie bardzo utrudnione jest handlowanie derywatami a szybka reakcja na zmienną sytuację rynkową jest praktycznie niemożliwe. Ten problem pojawił się po zmianach w oprogramowaniu dokonanych w ostatni weekend. Dobrze że informatycy pracują nad wadliwym systemem ale niestety bez powodzenia.
Mam jeszcze nadzieję, że wezmą się za usterki i je naprawią. Jestem związany z BM Santander od wielu lat a zmiana brokera nie jest całkiem prosta. W sumie system "Inwestor Online" działa mimo usterek.
Dzisiaj rano szok, Eksport tabeli z notowaniami działa ! Drugi szok już nie był pozytywny bo naprawiając jedną usterkę zrobili nową w postaci złego formatowania liczb w tabeli. W rezultacie np. notowania FW20 wyglądały tak: 2589 - 2 - 2588 - 2. W pierwszej chwili pomyślałem czy to czasem nie kontrakty na widłach ale takich ?. W czasie notowań nawet rozszerzenie kolumn nie pomagało, tabela przypominała świąteczną choinkę rozbłyskającą setkami światełek.
Przykład tego jak dziwnie Inwestor Online BM Santander oblicza potrzebny depozyt. Rano miałem dostępnych środków 2400 zł. Po kilku transakcjach na opcjach indeksowych system "zjadł" wolne środki. Nie mogę złożyć zlecenia zamykającego wystawiona opcję w cenie 222,20 zł ale po 220 zł mogę ! .
Modyfikacja zlecenia odrzucona Zlecenie na Kupno 1 szt. OW20D252550 z limitem 22,22 nie może zostać zmodyfikowane z podanymi wartościami. Powód odrzucenia: Brak pokrycia w finansach, redukcja zlecenia dla instrumentów pochodnych nie jest możliwa{wartość pozostała do księgowania (brakująca kwota)=573.52 PLN}
Zlecenie zostało złożone Kupno OW20D252550 Limit ceny 22,00 Informacje Portfel00 ID zlecenia23356687 StronaKupno WalorOW20D252550 Waluta rozliczeniaPLN Ilość1 Data sesji09-04-2025 OTPNie Ważność09-04-2025 PodtrzymanieNie
Najnowsze "kwiatki" w systemie transakcyjnym Inwestor Online BM Santander. Nie ma możliwości handlowania notowanymi instrumentami. Wystąpił błąd Brak instrumentu o kodzie PL0GO0334153 na liście aktywnych papierów Wystąpił błąd Brak instrumentu o kodzie PL0GO0334161 na liście aktywnych papierów Wystąpił błąd Brak instrumentu o kodzie PL0GO0334179 na liście aktywnych papierów Innymi opcjami można handlować.
"Świetny" system Santandera wykazał na otwarciu że mam dostępnych środków 9000 zł ale po kilku transakcjach środki spadły do 150 zł. Jednak po otwarciu krótkiej pozycji na FW20 miałem dostępne 2000 zł. Jak oni to liczą ? Po głębszej analizie doszedłem do wniosku, że mogę z mojego misternego układu opcyjno - kontraktowego wycisnąć prawie 700 zł bez zwiększenia ryzyka. Tylko czy system mi na to pozwoli ? Rozliczenie już w czwartek.
Wczoraj Inwestor Online zacinał się a tabela notowań była rzadko odświeżana. Dzisiaj nawet nie można się zalogować ! Może do końca sesji naprawią ? Nadzieja umiera ostatnia..
Kolejna próba zalogowania się nieudana. Ja na szczęście mam układ neutralny, długie kontrakty i wystawione calle sierpniowe. Przed ich rozliczeniem dywidendy odcinają PKO BP i Orlen. Indeks WIG20 spadnie o ok. 60 pkt. a premia na callach sierpniowych wynosi teraz ponad 70 pkt. !
Udało mi się zalogować i sprawdzić portfel ale notowanie nie chodzą. Bez tabeli notowań spekulacja nie ma sensu. Ponowna próba logowania nieudana. "Proszę czekać", "błąd techniczny" ...