To wie początkujący ynwestor, że fundy są w akcjonariacie.
Napisałem wyraźnie o przekroczeniu progu 5%, poniżej jest to zwykły handelek papierem. Miałem na myśli poważne zaangażowanie tak jak to zrobił NN.
Zaangażowanie drugiego funduszu z przekroczonym progiem 5% lub więcej w akcjonariacie w taki startup jakim jest DAT będzie potwierdzeniem długofalowej inwestycji.
Warto przypomnieć sobie co rynek 9 miesięcy temu mówił jak podpisali umowę z Barclays. Ostatnio był Morgan, Amazon, a także jedna z naszych służb. Prezes nie mamił rynku jak widać, dowiózł umowy, a do tego zapowiedział w tym roku kolejne duże umowy. Zakladam że na to czekają fundy, aby jeszcze bardziej zaangażować się w DAT.
Dnia 2025-01-09 o godz. 19:10 ~Gumiś napisał(a): > To wie początkujący ynwestor, że fundy są w akcjonariacie. > > Napisałem wyraźnie o przekroczeniu progu 5%, poniżej jest to zwykły handelek papierem. Miałem na myśli poważne zaangażowanie tak jak to zrobił NN. > > > > Zaangażowanie drugiego funduszu z przekroczonym progiem 5% lub więcej w akcjonariacie w taki startup jakim jest DAT będzie potwierdzeniem długofalowej inwestycji. > > > > Warto przypomnieć sobie co rynek 9 miesięcy temu mówił jak podpisali umowę z Barclays. Ostatnio był Morgan, Amazon, a także jedna z naszych służb. Prezes nie mamił rynku jak widać, dowiózł umowy, a do tego zapowiedział w tym roku kolejne duże umowy. Zakladam że na to czekają fundy, aby jeszcze bardziej zaangażować się w DAT.
Fundy czekały na wzrost przychodów +70% i to prezes obiecywał kolejny rok, a będzie ok 30% od g**^** bazy.
Dlatego pisałem parę dni temu o kwartalnych raportach 2025 r. O zyskach nikt nie myśli teraz, ale baza przychodowa jest number 1.
O ile za umowę z Morganem przychody wykażą w 4q2024 o tyle za Amazona wątpliwe.
Zdarza się.
Na obecny czas, jeszcze kilka takich umów z dużymi, wystandaryzują umowy jak i sam proces sprzedażowy po kilku takich doświadczeniach m.in. z Barclays, Morgan, Amazon i będzie "samograj" sprzedażowy.
Ostatnie komunikaty DAT według mnie potwierdziły słowa prezesa jezeli chodzi o umowy. Wiem, że terminowy poślizg miał miejsce, ale umów na parę/kilka mln nie zawiera się szybko, tym bardziej że im większy klient po drugiej stronie tym dłużej to trwa. Może prezes zbyt optymistycznie podszedł do oczekiwań w zawarciu umów z tak dużymi podmiotami mówiąc o takim skoku przychodów.
Zakładając PRZYROST przychodów w komunikatach, wyciągam wnioski, że dotychczasowi klienci nie rezygnują z produktu. I to jest turbo ważne w budowaniu bazy przychodowej. Zamiast tego rozszerzają licencje, co jest tak samo istotne.