Lata miną a kurs w tym samym miejscu. 5 lat temu zainwestowałby człowiek s&p i by się co najmniej podwoił a tutaj stoimy w miejscu. Może pora zacząć skupować obligacje, bo na tej bananowej giełdzie buy and forget to killer portfolio.
W przeciągu tych pięciu lat kurs był prawie 100 % wyżej i był max. jakieś 15% niżej, dolicz dywidendy otrzymane przez te pięć lat i co Ci wyjdzie? Jakie tu masz ryzyko inwestycyjne? Co nie zmienia faktu, że do tej pory inwestycja w S&P była by bardzo udana, podobnie obligacje zwłaszcza w ostatnim roku i ten rok może być bardzo udany.
Nasza giełda rzeczywiście bardzo słabo sobie radziła w ostatnich latach w stosunku do innych. Obecne stopy procentowe też nie pomagają. Jak dają na lokacie 6 % to po co inwestować w niepewny zysk na GPW. Powodzenia i mam nadzieję że w końcu się to zmieni, ale do tego potrzeba kapitału i lepszego postrzegania naszego regionu.
Może wreszcie wrócimy na poziomy, które będą przez nas akceptowalne. Ostatnie tygodnie wyraźnie widziałem zbieranie, mam nadzieję że zbieracz za szybko się nie wysypie.