Widzę, że trolle zorganizowały dzisiaj skoordynowaną akcję.
przed 16:00 podbijanie archiwalnych postów 16:04-16:33 zrzut akcji i zbicie kursu 16:35 ktoś podszywając się pod nick Wygi wstawia ten wątek 16:35 czeka na reakcję - wywalanie... ale do 17:00 nie ma żadnej transakcji. 17:00 podtrzymuje niski kurs na zamknięciu 40 akcjami
Może to tylko zbieg okoliczności, ale postanowiłem profilaktycznie odnieść się do manipulacji:
1. Gamalytic bazuje na danych gier, które mają daną liczbę followersów i wishlistę w DNIU PREMIERY oraz dane sprzedażowe po 1 miesiącu od premiery. Jakakolwiek predykcja sprzedaży gier, które mają krótko kartę na Steam, bazują głównie na marketingu przedpremierowym, nie mają marki czy IP, które w ciemno dają im followersów i wishlistę a do premiery mają dużo czasu jest pozbawiona jakiegokolwiek sensu.
2. Porównywanie z Holstin jest też bez sensu bo to "planszówka" z kiepską grafiką i pomimo dużej wishlisty nie będzie mogła być pozycjonowana wysoką ceną. Wymagania tej gry to: karta graficzna: 3GB VRAM, miejsce na dysku: 3 GB. Ponadto Holstin zbiera wishlistę od GRUDNIA 2022!
3. Autor specjalnie wybrał Holstin i Sonkę z niską kapitalizacją, aby stworzyć wrażenie ogromnego kontrastu względem Farmy. Sonka nie ma takiego doświadczenia i historii sukcesu jak chociażby Creepy Jar, jednak zarówno Sonka jak i Creepy Jar mają tylko po jednej grze na wishliście i to Holstin ma większą wishlistę niż StarRupture! Pomimo tego kapitalizacja Creepy Jar to 183 mln zł! Czy autor tego wątku też udziela się na wątkach Creepy Jar?
4. Aby ktoś mi nie zarzucał, że Creepy Jar cały czas dobrze zarabia to podam inny przykład: People Can Fly: kapitalizacja: 270 mln zł, straty i zero gier budujących sobie wishlistę.
Podsumowując: jest wiele czynników wpływających na kapitalizację, a wśród nich jest potencjał przyszłych projektów. Farma ma dwa projekty gier o ogromnym potencjale i jeden projekt związany z programami NATO.
Chernobylite 2 wzbudza nadal mieszane uczucia, bo zaproponował dość znaczne zmiany z stosunku do jedynki, a jeszcze nie pokazał wszystkich zalet tych zmian. Stąd są pewne trudności w przekonaniu wszystkich dotychczasowych graczy i szybszym budowaniu wishlisty. Na szczęście Farma słucha graczy i zamierza odzyskać również tych niezadowolonych ze zmian - więcej wkrótce na Kickstarterze!
Proszę zapisać sobie ten wątek, bo trolle bardzo często piszą tu o Holstin a tu macie gotową odpowiedź. Ja nie udzielam się zbyt często, bo mam też inne hobby i własne życie.
Łał.. chcesz zuchu wycene farm I creepy porównywać? Nono.. xd
Więc tak. Creepy ma prawie 80 mln gotówki a farm 10 mln długu. Po skorygowaniu o to, wyceny są prawie identyczne. Tyle że.. Green Hell sprzedał się DZIEWIEC RAZY lepiej niż cherno (źródło : Gamalytic)
Czyli do wyboru inwestorzy mają spółke o RZAD WIELKOSCI większa ... ale w cenie Farmy
Br3dnie o wielkim potencjale projektów farm ciężko jest w ogóle komentowac. Bilczynski potencjał docenił odchodząc. O br3dniach z NATo same zuchy zapomnialy w raportach kwartalnych coś dopisać.
A cherno 2 będzie twoja trumienką nag4niaczu
Game operators.
Wycena taka jak Farm, ale uwzględniając ich cash i długi Farm , to o 1/3 niższa .
C/z 9%. Outstanding wiszlist IFZ przed full premiera to ok 1.1 MILIONA graczy (20 !!! razy cherno 2).
I TRZY kolejne gry wyżej od cherno 2 na top wishlist.
WOW! Nie spodziewałem się takiego odzewu trolli i manipulantów. Cieszę się, że tyle osób jest bez akcji, jednak zainteresowanych Farmą! To jest najlepszy prognostyk na przyszłe wzrosty!
Mój zbiorowy komentarz na wszystkie powyższe posty:
1. Nie jestem Sebciem i nie udzielam się na wątkach dla graczy na Reddit. 2. Mam znacznie więcej akcji Farmy niż 49999. 3. Porównywanie jabłek do pomarańczy dwóch różnych spółek jest bez sensu, tym bardziej, jak ktoś podaje nieprawdziwe dane. Prawdziwe dane i jabłka do jabłek wyglądają następująco:
Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania 30.09.2024: 6,85 mln PLN - F51 5,86 mln PLN - CRJ
4. Sprzedaż Green Hell była naprawdę imponująca, ale to przeszłość. 11B pokazało że nawet posiadanie sprawdzonego IP i dużo kasy nie jest gwarantem kontynuacji sukcesu. StarRupture to zupełnie inna gra niż Green Hell, więc tym bardziej ryzyko jest spore.
5. O Kamilu publicznie nie będę się wypowiadał, ale wszyscy, którzy są blisko Farmy znają temat, więc zostaw proszę Kamila w spokoju. Kamil jest i wspiera projekty.
6. Wszystkie projekty Farmy są kontynuowane.
7. Widzę, że posypały się przykłady innych gier. Wcześniej już napisałem dlaczego niektóre projekty zdobywają wishlistę szybciej, dlaczego niektóre projekty mimo dużej wishlisty nie będą mogły pozycjonować wysoko ceny swojej gry i dlaczego wishlista CG2 idzie wolniej niż tego oczekujemy. Dodam tylko, że to nie przypadek, że od 3 tygodni nie ma żadnych nowych materiałów video promujących CG2. Farma wie, co gracze najczęściej zarzucają nowej produkcji i odniesie się do tego wraz ze startem kampanii na Kickstarterze.
Teraz czekamy na 10 stycznia i nową premierę starej gry. A jak ktoś chce porównywać spółki i wishlisty to jeszcze raz proponuję PCF... albo poczekać kilka miesięcy gdy kampania zacznie się rozkręcać na dobre. Teraz nie ma co promować gry, gdy gracza powtarzają cały czas to samo, a Farma właśnie to chce wykorzystać marketingowo w odpowiednim momencie, który zbliża się WIELKIMI KROKAMI.
P.S. Całe know how związane WW3 jest dalej w Farmie. Wystarczy, że ktoś podczas planowanych pokazów zainteresuje się War Davilem, który chociaż ciągle jest demem przekrojowym stoi o kilka klas wyżej niż WW3. Wystarczy, że światowa firma sypnie kasą, da swoją markę projektowi to przez wiele dni kurs się nie otworzy. Takiego know how nie ma żadna firma w Polsce!
Dobre wujki troszczące się o naszą kasę dobrze to wiedzą;-)
Big Cheese , spółka zarabia , c/z 10 , płaci dywidendy (!) , nie ma długu, kolejny tytuł CS2 na Top 200 wishlist.
Wycena 40% niższa od F51, ale jak uwzględnić dług farm a ich cash to farm jest 2.5 raza drozszy
Japanese Drift Master pozycja 53 na Top WL.
A wycena Gaming Factory o 1/3 mniej niż farm.
O Jezu. Co z nami będzie? Alez tu wdepnelismyvw gvno ależ jestem na siebie wsciekly
Render cube.
Wycena po uwzgld ich gotówki i długu farm - trochę niższa od Fam.
A przychody z Medieval Dynasty .. ponad PIEC razy wyższe niż z cherno (wg Gamalytic, ponad 30m USD vs niecałe 6 m USD z cherno2) . Mimo że o cherno rok dłuższa sprzedaz
Widać, że poświęcasz sporo czasu i energii na wpisy. Pytam poważnie - naprawdę wierzysz w to co piszesz czy starasz się pocieszyć sam siebie? CH2 niestety nie wypaliło i raczej nigdy się nie zwróci (nie mówiąc o zarobku). Spółka jest mocno zadłużona - ratuje sie pozyczkami na lichwirskich warukach a chętnych na dlasze krydotownie tez chyb anie wielu. Pisaniona o patach, poprawahc wyjściu z EA to czsyte bajenie - jak gra nie zaskoczyła to nic sie w temacie nie zmieni i można tylko dlaje przeplać kasę (ktrej farma nie ma). Nie ma tu żadnego solidnego inwestora (100% w FF), który chiałby to pociagnąć. Lata na rynku i żandego komercyjnego sukcesu tez powinny dawac do myslenia.
Sam tu spekulacyjnie zarobiłem ładne pieniądze lata temu więc jakiś sentyment pozostał i nie piszę złosliwie. Chyba lepiej pogodzić się ze stratą niż mamić samego siebie. Ty decydujesz. Tak czy siak powodzenia i życzę tych 80 zł na kursie, choć realizam podpowiada że i 8 bedzie ciężko utrzymać).
A nie szybciej byłoby skopiować te same posty z 2019 jak wychodził Early Access Cherno 1? Nie udało się, nie zarobi, Farma nie ma kasy etc. * * Też staram się ulżyć bezinteresownie tym, którzy męczą się z niechcianą przez nich spółką a nie mogą się powstrzymać od wchodzenia na forum.
Nawet wtedy (bez żadnego zaplecza - bo było to nowe IP - EA miało peak na poziomie prawie 1k garczy). Dwójka niespełna 270. Przy 1 udało sie przy przejsciu z EA do pełnej wersji zrobić "drugą" premierę i dać grze nowe życie. Szansa na powtórke, obserwując fazy przejscia z EA do pełenej + brak kasy na rozwój 2 - relanie b. niska. Czemu piszę? Z sentymentu. Naprawdę to nie wstyd, że inwestycja okazała się wtopą (sam w gamingu wiele razy wdepnąłem w g....). Pytanie czy warto brnąć głębiej w niestety raczej przegrany temat.
PS. nie naganiam, nie chcę kupic taniej, nie wyszydzam tych którzy popłynęli - staram się relanie spojrzec na temat. Czy zostaniecie na papierze czy sprzedacie - powodzenia.
"...staram się relanie spojrzec na temat..." - staranie żeby na temat spojrzeć "relanie" w pełni udane. Sprzedaż pełnej wersji 1 z EA 2 powoduje, że "starzy" nie kupują, bo 1 mają, a EA 2 ich nie kusi. Nowi grają w pełną wersję i tylko z ciekawości zaglądają do EA. Po patchu sytuacja bardzo się zmieni.
Ale skąd bierze Ci się ten brak kasy na rozwój? Ch1 było w Early Access przez ponad półtora roku, tutaj do zamknięcia gry potrzeba kilku miesięcy. W międzyczasie sprzedają się dwa tytuły, które łącznie powinny zarabiać więcej niż Ch1 zarabiało podczas EA. Ch2 nie trzeba rozwijać tylko dokończyć bo gra jest już kilkukrotnie większa niż Ch1 więc nawet ścięcie rozmiaru projektu nie musi w niczym przeszkadzac. A jeśli nie widzisz różnicy potencjału RPG z otwartym światem kontra niszowa indie gierka jaką jest CH1 to cóż niech czas pokaże.
i znowu manipulujesz ... spółka pożegnała się z 15 osobami, nigdzie nie napisano, że wszystkie te osoby były zatrudnione na etacie, ale do twojej narracji pasuje odliczenie wszystkich od puli etatów, prawda?
inna kwestia, że teraz w gamedevie niewiele firm zatrudnia na podstawie umowy o pracę, prawie wszyscy wciskają b2b, czy według ciebie wszystkie firmy które redukują liczbę etatów upadają? :D
Ile się zarabia na spamowaniu na forum spółki na bankierze? Patrząc po tym ilu was tu jest, wnioskuję że jest to całkiem intratny interes. Jakby wam nie płacili to byście tu za darmo nie siedzieli w czasie gdy możecie zarabiać na innych spółkach. Skoro jest tak źle to dlaczego tu siedzicie i próbujecie nas zaniechać do spółki?
Bo potencjał projektu mierzy się typem umów zawieranych z pracownikami. Plus nie zrozumiałeś nawet prostego przekazu co się dzieje z zespołem, ale skoro fakty nie przystają do twoich manipulacji, to tym gorzej dla faktów :-) Jeśli masz taki problem z prostymi liczbami i doliczeniem sie osob pracujacych nad projektem, to strach pomyslec co dzieje sie na twoim rachunku maklerskim.