Moje widełki do zakupów to 4 zł - 4,5 zł.
Jak nie Bowim to są jeszcze inne spółki.
Z resztą i tak mam wystarczającą tych akcji (więcej niż planowałem).
To co może by tak dzisiaj podkręcić atmosferę?
Bumech pięknie rośnie! Czas na dystrybutorów stali.
Bowim, Stalprofil - wskaźniki c/wk = 0,27!
Aż się prosi o konkretne odbicie…
Grzyb być może to jest jakieś rozwiązanie, ale osobiście nie w moim stylu by naganiać na profilach innych spółek.
Na razie obroty jak w kiosku ruchu.
Na Bumechu trzeba przyznać, że piękna akcja.
Energoinstal też pięknie poszedł w górę z 1 zł do ponad 3,46 zł (19 grudnia - 13 stycznia).
Tak powinna ta bananowa giełda wyglądać ;)
Dla tego nie mogę się nadziwić Cognorem.
Wycena powyżej wartości księgowej.
Bowim, Stalprofil, Izostal po prostu są bardzo nisko wyceniane.
Bankruty to nie są, a wyceny mają śmieszne.
Bowim na razie po prostu zalicza odbicie powyżej poziomu 5 zł.
Na plus to wzrost sprzedaży o 5% r/r na co zwrócili uwagę analitycy w swoim ostatnim raporcie (12.12.2024 r. / DM BOŚ) w ramach wsparcia analitycznego i dla tego pomimo straty w III kwartale podwyższyli wycenę na 5,5 zł, która i tak jest bardzo niska.
Będzie kurs powyżej 5 zł, wzrosną obroty to można będzie myśleć o wyższych poziomach pod AT czy pod wskaźnik c/wk.
Kto wie może pojawi się kapitał spekulacyjny?
Stalprofil chyba bardziej irytujący patrząc na obecny kurs. W co grają TFI?
Iggy, ten dołek też był mocno naciągany.
Optymalizacja, luki w arkuszu, brak popytu.
Stalprofil na koniec roku też ładnie kurs zdusili w okolicę 7,3 zł. Co uważam było mocnym przegięciem jak na spółkę która można powiedzieć wyszła obronną ręką patrząc na 2024 r., który był bardzo trudny na rynku stali.
Pozytywne w tym roku będzie to, że w końcu zobaczymy pozytywny wpływ KPO na wyniki dystrybutorów stali.
Coś na co liczyłem od 2 lat…
Jeszcze żeby marże się poprawił, u dystrybutorów to będzie ok.
Małe wyjaśnienie odnośnie Bumechu.
Ostatnio namawiał @Zawiadowca na te akcje.
Mi to od razu pachniało działaniem spekuły (naganianie na Bumech na wielu profilach spółek).
Tutaj info stare odnośnie PG Silesia, której właścicielem jest Bumech:
https://stooq.pl/n/?f=1647895&search=bumech
Dzisiaj był reportaż w TVN Uwaga odnośnie PG Silesia.
Spółka nie płaci odszkodowań za zniszczono mienie wynikające z pracy kopalni (przez twierdził, że mają problemy z terminową płatnością w niektórych przypadkach...).
Patrzyłem z ciekawością na notowania Bumechu.
15.01 - zauważyłem spadające obroty w okolicy 11 zł, nagle pojawiało się duże zlecenie sprzedaży (zazwyczaj 5000 akcji) i oczywiście popyt też się pojawił ;)
Nie dajcie się ubrać spekulantom! Lepiej nie ryzykować.
"Zamknięcie kopalni węgla Pokrowske, kluczowej dla ukraińskiego przemysłu, osłabia zdolności obronne kraju. "The New York Times" podaje, że Ukraińcy wysadzili jedną ze sztolni, aby zapobiec przejęciu przez siły rosyjskie. Kopalnia była jedynym źródłem węgla koksującego, niezbędnego do produkcji stali. Według gazety zamknięcie kopalni wywoła w gospodarce Ukrainy "fale uderzeniowe". Produkcja stali ma spaść z 7,5 mln ton do mniej niż 3 mln ton w przyszłym roku. To wpłynie na eksport, przychody z podatków i dostawy materiałów dla wojska. Metal i produkty stalowe były drugą co do wielkości grupą towarów eksportowych Ukrainy."
Mniej stali przyjedzie do Polski z Ukrainy można się domyślić jak wpłynie to długofalowo na ceny stali. Ciekawe tylko kiedy zobaczymy pierwsze skutki, czy dopiero za pół roku jak stany magazynowe trochę się zmniejszą, czy od razu spekulacyjny wzrost cen.
Dzisiaj dobrałem po 4,45 ponad cel.
Nie wykluczam, że jeszcze coś wezmę z prawej strony arkusza jakieś 700 akcji dla równego rachunku (tak jak pisałem, moje widełki do zakupów to 4 - 4,5 zł).
Nie mogę się nadziwić Stalprofilem. Dobra spółka, TFI w akcjonariacie, a na razie taka lipa.
Izostal również słabo, a powinien ruszyć wraz z Stalprofilem.
@Iggy, ja czekam na aktualizację na stooq.
https://stooq.pl/q/h/?s=bow
Co kwartał się pojawia. Liczę na TFI lub OFE. Pewności nie ma, ale jest to możliwe mając na uwadze obecny kurs i z jakiego miejsca startowaliśmy na początku roku. No i ktoś pakiety przerzucał po 60 tys. akcji.
@andzrej, ciężko stwierdzić ile ktoś skupił akcji z rynku. Nie mam bladego pojęcia i nie chcę spekulować. Jednego jestem pewien, że mocno ktoś grał na spadek. Na takim słabym rynku to nie problem, a słabe wyniki też pomogły.
2021 - 2022 rok spółka wypracowała łącznie ponad 240 mln zysku netto, a obecna kapitalizacja to 93,5 mln zł
Pamiętam jak kupowałem kiedyś Bowim po 13 zł, a kurs poleciał na ATH sesyjne 16,8 zł (1-06-2022)
https://www.biznesradar.pl/notowania-historyczne/BOWIM,14
To chyba czas na kolejnego dystrybutora - Stalprofil.
Nie wiem po co tak nisko TFI trzymają kurs Stalprofilu? To żenujące…
A jak Stalprofil to i Izostal.