A nie piszcie że Amica ma 900 mln w gotówce bo tyle wynosi kapitał zapasowy bo środków to ma 100 kilka milionów i to wynika z aktywów - dane bilansowe Q3 oraz rachunek przepływów pieniężnych. Sądząc po lajkach to wiele osób nie ma bladego pojęcia w co inwestuje
No przecież kapitał zapasowy to jest gotówka więc o co Ci chodzi. Nie można jej wykorzystać do bieżącej działalności ale jest to "poduszka" finansowa, którą można przeznaczyć na pokrycie straty. Mieć taką poduszkę a nie mieć to jest przepaść.
No tak gotówka dokładnie masz rację masz 100 procentowa rację, zgłaszają do KNF że Amica klamie w sprawozdaniach finansowych i deklaruje gotówkę 100 mln z hakiem, zgłaszaj ich bo masz wiedzę zaawansowana z rachunkowości i wszystko wiesz
To zgłaszają do KNF że kłamie Amica w sprawozdaniach finansowych, bo Irek wielki rewident mówi że jest znacznie więcej niż deklaruje sama spółka w bilansie czy rachunku przepływu pieniężnych, a to podlega karze , zgłaszaj!!!
Ale przecież od początku jest mówione o kapitale zapasowym a nie o gotówce. Z kapitału zapasowego mogą wypłacać spokojnie co roku dywidendy i tak zapewne będzie.
Oczywiście, że z kapitału mogą wypłacić dywidendę. Tylko kapitał zapasowy jest jednym ze źródeł finansowania majątku (aktywów), zarówno gotówki jak i zapasów czy też majątku trwałego etc. Jak gotówki jest 100 mln zł to raczej tylko z tego mogą wypłacić i to nie całość bo jakieś zasoby gotówkowe muszą zachować dla utrzymania płynności - chyba ze zaciągną kredyt na dywidendę... jeżeli ktoś uważa ze 900 min kapitału zapasowego to potencjał do dywidendy to w takim razie powinien oczekiwać jej wypłaty np częściowo w lodówkach, pralkach tudzież w maszynach do produkcji :):):)
Bankster ja już tyle postów napisałem że oni chyba specjalnie tak piszą i myślą że znajdą jelenia co nagle po ich postach kupi za milion i odwróci kurs bo innego wytłumaczenia nie widzę xD
No przyznam, że mi jakoś nie wytłumaczyłeś. Kapitał zapasowy to jedno i do jego utrzymania spółka akcyjna jest zobowiązana. Środki (chociaż nie wiem o jakich piszesz) są na inwestycje, dywidendy, etc. W czym problem, bo na razie to słyszę popelinę, ale nie rozumiem skąd ona się bierze.