• Szeroki rynek Autor: ~lucca [89.64.34.*]
    Zerknijcie na wykres jednego z ważniejszych konkurentów: enjet notoeany na kosdaq. Powiem tak: ktol jest tylko jeden!
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~widelec [31.61.171.*]
    Co za porównanie. Lepiej lucca zadaj zweryfikuj deklaracje zarządu zapisane w trakcie konferencji gdzie Granek powiedział: "Średnia cena naszej głowicy drukującej, która w przypadku wdrożenia przemysłowego, oczekujemy, że będzie zamówiona nie w kilku, a kilkunastu-kilkudziesięciu sztukach, to około 80 tys. EUR. Ta cena przy większym zamówieniu może wymagać dyskonta, natomiast wciąż będziemy realizować na nich bardzo atrakcyjną i pozytywną marżę. Pierwsze, pojedyncze transakcje, wskazują że jest to poziom akceptowalny dla klientów " Porównaj to z tym co się wydażyło
    Przy wdrożeniu sprzedali tylko 6 szt. zamiast minimum kilkunastu
    Jakie będą z tego tytułu przychody - nie więcej niż 2mln złotych czyli taka to znacząca 2% kontrybucja do celu 100mln.
    A to wszystko jeszcze bardzo enigmatyczne. Jaka linia w jakiej firmie. Ktoś rozszyfrował tego ostatecznego odbiorcę ????
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Lokator [94.254.146.*]
    Widelcu pogódź się z porażką :)
    W espi jest jasna informacja że to pierwszy etap i kilka sztuk. Do tej umowy będą kolejne zamówienia na łącznie kilkadziesiąt sztuk.
    Serio, siałeś ferment tu na forum i to dobry moment dla Ciebie żeby pójść gdzie indziej
    Tak będziesz mógł napisać na zakończenie jak zrobią 100mln przychodu, moduły będą się sprzedawać setkami, a kurs osiągnie wasze wyśnione tysiące. Na razie to cena akcji nie doszła nawet do poziomu z poprzedniej emisji. Czytaj ESPI ze zrozumieniem bo na razie to wygląda że twój neocortex jest zredukowany do minimum, przy tym płaski i niedokrwiony. Bedziesz mnie jeszcze musiał znosić do ceny 150-160 :)
    Na zakończenie 2026roku
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Lokator [213.169.152.*]
    Cytuję „pierwszej partii modułów”.
    Umowy takie jak ta charakteryzują się dostarczaniem towaru właśnie w etapach/partiach w ramach pojedynczego kontraktu więc hasło „pierwszej partii” jest tu kluczowe i to Tobie zalecam dokładne czytanie.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~widelec [31.61.160.*]
    Kluczowe jest to co jest napisane czyli kto jest klientem. Pierwsza partia może być ostatnią, może być największą bo następna np. 2 szt. Nic nie podano. Jakie mają być następne partie? W jakim horyzoncie czasowym, kiedy płatności. Nic. Bezpieczne stwierdzenia. Nawet nie wiadomo czy to pierwsza partia dla tego samego odbiorcy końcowego czy może dla dystrybutora ? Jak oceniać firmę na tej podstawie ???
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Analityk12345 [79.140.115.*]
    Ten wpis pokazuje jak na dłoni, dlaczego spółki Techowe nie powinny się notować na GPW.

W przypadku XTPL nie liczą się przychody, zyski i wycena mnożnikowa, tylko innowacyjność i użyteczność technologii dla globalnych graczy z sektorów, gdzie może ona zostać zastosowana.

Akcje XTPLa kupuje się, bo spółka zostanie zapewne niebawem kupiona przez Apple lub innego gracza.

Pierwsze wdrożenie przemysłowe w Azji (i niebawem również w USA) pokazuje, ze globalni giganci bardzo cenią technologie XTPL.
    Apple srapple może sam Musk wyłoży kasę z prywatnych środków. Dyrdymały nie potwierdzone w żaden sposób. Zacznijmy od pokazania tego showroomu w Bostonie. Niech choć to okaże się prawdą
    Nie masz akcji, nie masz pojęcia o spółce i wypisujesz dyrdymały.

Te forum powinno służyć do merytorycznej wymiany zdań, a nie przegranym do wyładowywania swoich frustracji. W taki sposób tylko psujemy polski rynek kapitałowy.
    No bardzo jesteś merytoryczny. Ciekaw jestem na jakiej podstawie twierdzisz że nie mam akcji? Wróżka Ci powiedziała Analityku Sralityku ? Jak masz jakąkolwiek wiedzę o spółce prócz patrzenia na wykresy to się podziel. Tak na początek odpowiedź na pytanie gdzie w Bostonie jest ten showroom. Najlepiej podeślij linka do jakiś zdjęć.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Mi to wygląda na to że się obszczał chłopiec poniżej 90 zeta i teraz wyje do księżyca.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Xenia [83.5.148.*]
    Zobacz co pisałeś kilka dni temu widelec.

„Mityczne wdrożenie przemysłowe pozostaje w sferze marzeń. Jestem bardzo zawiedziony bo po osobistych spotkaniach z zarządem łudziłem się, że to nie są kłamcy, a jakaś polska technologia rzeczywiście wkroczy do światowego przemysłu.”

Mamy wdrożenie przemysłowe a ty jak niewierny Tomasz . Ale próbuj może kogoś nabierzesz na swoje bajeczki
    Jakie wdrożenie przemysłowe ??? Dostarczenie 6 szt. głowic do maszyny prototypowej gdzie klientem jest dystrybutor. To jest właśnie to info nadmuchane, o którym pisałem. Ziszcza się dokładnie scenariusz wyjścia z inwestycji dla fundów VC i Esalines. O tym czy się mylę czy nie przekonamy się relatywnie szybko bo gdzieś w maju kwietniu.
    Ciekawa teoria. Ja natomiast myślę że Ty rdzawisz majty ze strachu jak dociera do Ciebie że utopiłeś kasę w trefnym papierze. Mam dla Ciebie noworoczny challenge. Zobacz co się mieści pod adresem w USA gdzie ma niby siedzibę i showroom XTPL. Podpowiem to Greentown Labs. Wejdź na ich stronę i sprawdź czy XTPL jest tam wymienione. Potem jeszcze skontaktuj się z przedstawicielami Greentown i zapytaj co wiedzą o sperprzełomowej technologii z Polski. Dawaj śmiało. Odwal tą robotę.
    Taaa, i dlatego czekasz na 160 zeta na nic nie wartej spółce, wysusz majty bo za chwile księżyc wyjdzie będziesz mógł powyć :)))
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~ram [79.184.98.*]
    https://greentownlabs.com/members/xtpl/
    Z każdym kolejnym wpisem pogrążasz się bardziej chłopie. Rozumiem, że miałeś większe oczekiwania wobec spółki, ale masz okazję, żeby zarobić to ją wykorzystaj.
    A jutro będziesz mógł pogadać z kimś z Greentown nt. Showroomu XTPL. W USA nie świętują 3 Króli. Także wtedy pisz o pogrążaniu.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Prezes [5.180.61.*]
    A o co pytać - wynajęli powierzchnie, tyle w temacie - mają gdzie się spotkać z potencjalnym klientami - docelowo pewnie zrobią showroom z drukarką ale to bez znaczenia bo chyba nic poza choinką na święta lub logiem xtpl tam nie wydrukują to oczywiste. Greenhouse nie ma nic do biznesów które tam się znajdują. Nakręciłeś się wiec proponuję obdzwoń jeszcze wszystkich Chińczyków i zapytaj czy znają Xtpl. I w Media Markt na stoisku z telewizorami też zapytaj. A tak na poważnie to napij się zimnej wody to pomaga. Ewentualnie nogi do wrzątku.
    To zapytajcie ile tej powierzchni wynajęli, ilu mają odwiedzających itd. Masz 100% racji że Greentown ma mało wspólnego z biznesami, które tam się lokują. Natomiast można się dowiedzieć czy to tylko sztafaż czy realna działalność.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Prezes [5.180.61.*]
    Ty naprawdę myślisz że oni te ponad 30 drukarek sprzedali nie do instytutów i uniwersytetów na całym świecie tylko na giełdzie w Słomczynie ? To nie mc Donald gdzie liczy się liczba klientów wchodzących przez próg. Mogą mieć 1 klientek na kwartał i wystarczy. Wg mnie tu bardziej chodzi o rejestrację spółki w USA i zarząd z amerykańskim paszportem bez której nie wejdziesz do zbrojeniówki / nasa itp ale co ja Ci będę tłumaczył.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Adam [37.47.205.*]
    Po co karmicie peroniarza, co myśli że dzięki swojej pisaninie kupi te kilkanaście akcji 2 zł taniej xd
    Swoją drogą trzeba mieć nieźle zryty beret by całą niedzielę spędzić na bankierze pisząc o swoich chorych urojeniach :)))
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Lokator [213.169.152.*]
    To nie tyle karmienie peroniarza co całkiem mm merytoryczne odpowiedzi na jego wydumane wpisy.
    Dziś mówi o porozmawianiu z kimś z USA, dosłownie kilka tygodni temu mówił „porozmawiajcie z Azjatami”. Tak jak padło powyżej, przed momentem pisał że wdrożenie przemysłowe to bajka - dziś to fakt.

Co do USA - tak nie ma zdjęć, tak samo jak nie ma zdjęć innych biur innych spółek. Nie wiem co w tym dziwnego.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Xenia [83.5.148.*]
    Z drugiej strony największy hejter na forum, „zawiedziony akcjonariusz” twierdzi że kurs wzrośnie jeszcze o 30%.
    Dla mnie bomba.
  • Re: Szeroki rynek Autor: piopoland [84.15.187.*]
    od czasu powstania bananowej gpw zdążyliśmy już przerobić sporo brudnych historii, związanych z dużo większymi biznesami i pieniędzmi, więc zawsze jakąś dozę sceptycyzmu, czy margines błędu trzeba przyjmować, przynajmniej ci bardziej doświadczeni tak robią
    czy xtpl to wydmuszka, to dobre pytanie, w każdym bądź razie spędziłem z nimi ponad 5 lat i na kursie można było zarobić, jak również stracić, krocie. Przypomnę, że ich technologia była od samego początku "breakthrough", a to było bodajże w 2018 roku jeszcze na NC, w momencie przejścia na parkiet główny bili rekordy popularności, to był 2019, mieli wówczas radę doradczą złożoną z kilku naprawdę grubych nazwisk z USA
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/XTPL-przejdzie-na-glowny-parkiet-7642925.html 

Niech 3 Króli i zdrowy rozsądek będzie z Wami, a zyski przyjdą same :)
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~wielec [178.183.187.*]
    Bardzo dobrze, że o tej radzie wspomniałeś. Może ktoś zapyta Amira arbo Harolda czy nadal tak wierzą w XTPL? Na ich Linkedin jakoś się nie chwalą tą współpracą. Śmiało zweryfikujcie czy to przypadkiem tylko wynajęte twarze do promocji akcji wrocławskiego deep techu.
    XTPL zrezygnował ze współpracy z nimi, bo nie przynieśli spółce żadnego biznesu.

Wszystkie kontakty, które spółka ma, pochodzą z jej własnej aktywności sprzedażowej (przede wszystkim obecność na targach i konferencjach).
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Crimson [91.230.99.*]
    A przypomnisz proszę kto jest w tej radzie nadzorczej? Ja nie znam nikogo
    Rada DORADCZA wrzuć w Google
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Crimson [91.230.99.*]
    Ok ale kto jest w radzi nadzorczej?
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~ram [188.147.137.*]
    Hej widelec, zapisz się na webinar, specjalnie dla Ciebie live z Boston Massachusetts
    https://xtpl.webinargeek.com/digital-printing-for-open-defect-repair-in-displays-1?cst=linkedin_event
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~widelec [31.61.174.*]
    Ale że będą pokazywać showroom? Z opisu nie wynika.
  • Re: Szeroki rynek Autor: ~Max [149.36.50.*]
    oczywiście, nawet jak będą na Karaibach, to za oknem będzie widać Boston :)
[x]
XTPL 1,84% 71,80 2025-10-08 16:48:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.