Niby z jakiego powodu ? Jakiegoś kontraktu i to przeciętnego . Zapomnij teraz jest wezwanie i do jego końca będzie się kręcić cena w okolicy wezwania . Przybijasz zakład ??
Ja też planowałyem skup akcji Grenevia po 1 zł ale się nie udało.
Dlatego kupiłem troche akcji po 2,2 zł i nie wykluczam większych zakupów w przyszlym tygodniu.
Wzywać to sobie każdy może.
KBJ nigdy nie przekroczy 60% udziałów a o 95% to sobie mogą pomarzyć.
Zebrali ostatnio pod ścieme o skupie około 10 mln akcji z rynku i więcej nikt im nie sprzeda.
Ja ktoś by dał Ci propozycje kupna Twojego auta niżej niż chcesz wziąć za niego to po prostu nie sprzedajesz czy robisz aferę i raban tak jak tu ze jak ktoś śmiał wogole tyle mi zaproponować.
Od wtorku będzie gorączka zakupów przez inwestorów, którzy oddali akcje poniżej 2,3 zł.
Ciężko będzie kubłem wody schłodzić głowy oszukanych inwestorów.
Ty analityk to jest ta solidna luka i minimum 10 procent wzrostu? Chyba że to o jakiś inny wtorek chodziło co ? Jeszcze raz napiszę że spółka nie wydaje komunikatu espi o wezwaniu bo to nie ona go przeprowadza . Wezwanie będzie ogłoszone 17 dni roboczych po ogłoszeniu zamiaru wezwania takie są przepisy i tyle . A Ty opowiadasz jakieś dyrdymały. Do zakończenia wezwania nie będzie się działo nic więcej na kursie oprócz spekulacji okolowezwaniowej czyli czy podniosą czy nie podniosą etc . Należy zapomnieć do końca lutego o wzrostach chyba że będą to wzrosty związane z wezwaniem czyli jakąś deklaracja funduszy , podwyższenie ceny i tyle . Zarząd wyda też opinie co do ceny wezwania ale tu się nie ma co spodziewać niespodzianki
Co za farmazony.
Lada dzień info o luzowaniu obostrzeń na energetykę wiatrowa (dokładnie 09.01 zasiada rada ministrów), a 10.01 wybór oferenta na licencję na turbinę wiatrakowądla Grenevii.
I ty chcesz powiedzieć, że po takich info, ma znaczenie za ile tdj zamierza zaprosić do sprzedaży akcję Grenevii. Pff
I po co keczupie te emocje skoro i tak wszyscy wiedzą, że na wezwanie nikt nie odpowie a cena niedługo znacząco wzrośnie.
Żaden OFE czy TFI nie odda akcji poniżej 4 zł.
Jeśli mam samochód i są a) chętni, aby go ode mnie kupić za 40 tys. i b) chętni, aby go ode mnie kupić za 50 tys. i c) chętni, aby go ode mnie kupić za 60 tys. to mój samochód jest wart 60 tys. Jeśli pojawi się ktoś, kto zaoferuje 21,2 tys i wezwie mnie, abym za tyle sprzedał, to wartość mojego samochodu może spaść do 21,2 tys. ale tylko pod warunkiem, że nagle znikną chętni z punktów a, b, c. Tylko, że jeśli faktycznie są chętni do kupna po 40 tys, 50 tys, 60 tys, to jakaś tam oferta za 21,2 tys nie zmieni ich nastawienia, a mój samochód dalej będzie wart 60 tys. Aby jego wartość spadła, musieli by się najpierw pojawić sprzedający takie same samochody taniej niż ja. Ale to właśnie oznaczałoby zniknięcie chętnych z a, b, c i wtedy faktycznie nie byłoby chętnych do kupna po 40 tys, 50 tys, 60 tys. Dopiero to mogłoby obniżyć wartość mojego samochodu a nie jakaś tam oferta 21,2 tys przy dużej liczbie ofert wyższych.
Dnia 2025-01-07 o godz. 15:32 ~janusz napisał(a): > 90 groni w zasiengu. tak pisaliście ...
Jeśli piszesz "pisaliście", to do kogo piszesz? Nie precyzując osób, piszesz to na forum otwartym - a zatem piszesz to do każdego, kto to czyta. Ja przeczytałem. więc piszesz m. in. do mnie. Odpowiadam: nigdy tak nie pisałem. O co ci więc chodzi chłopczyku? Skup się na tym, co Pani mówi na lekcji, zamiast wypisywać bzdury na forum Bankier.pl.
do Ketchup1 - wezwanie będzie ogłoszone w połowie stycznia. taki termin wynika z prawa. Nie jestem pewien ile czasu będą przyjmowane zapisy na sprzedaż, ale zwykle to jest około 3 tygodnie, a przyjmowanie zapisów zacznie sie pewnie tydzień po ogłoszeniu wezwania. Potem jeszce tydzień na rozlicznie.Tyle wiadomo. To że do rozliczenia wezwania kurs się znacząco nie zmieni, to tylko Twoje przypuszczenia. Tzn. z całą pewnościa nie spadnie poniżej ceny wezwania. Ale czy nie wzrośnie znacząco - to wcale nie jest pewne. Jeśli fundusze sie zwąchają i rozejdzie się wcześniej, że nie oddadzą akcji, to jednocześnie mogą ruszyć na zakupy przeczuwając podniesienie ceny przez TDJ. Oczywiście nie sądzę, żeby kurs wzrósł do 3 zł przez ogłoszeniem wyników wezwania, ale pamiętaj, że za Develię wzywający ostatecznie podniósł cenę wezwania o 100%, również w przypadku Ciechu i Comarchu cena wezwania była podnoszona. W każdym razie, już w tej chwili kurs jest 8% wyżej od wezwania. Nie uważam, żeby ostatnie ESPI o wybraniu oferty Grenevii było nieznaczące. Przychody z eksportu Grenevii wynosiły rocznie około 100 mln zł, a teraz masz jeden kontrakt na 273 mln. Poza tym - z informacji jasno wynika, że kontrakt będzie realizowany do końca stycznia 2026 roku. na 90% Grenevia dostanie też umowę na serwis tych urządzeń - a to kolejne miliony przez kolejnych kilka/kilkanaście lat. Oczywiście, że pisanei o 10 zł za akcję w tym roku to bajki, ale nie zdziwiłby mnie kurs około 3 zł, jeszcze przed rozliczeniem wezwania. Największą niewiadomą jest stopień determinacji TDJ do skupienia 95% akcji. Przywołanej Develii to sie nie udało, pomimo znaczengo podniesienia ceny w wezwaniu.
Ktoś ogarnia dlaczego pod koniec tamtego roku tdj zrobił zastaw wszystkich akcji Grenevii tj. 290mln. A teraz na początku roku zrobił zastaw 55mln akcji? Że niby skąd je miał?