Podaż akcji się zmniejsza, firma zostaje na giełdzie, sprzedaż rośnie, a z wywiadu w Rzeczpospolitej 4.10.2024 z Prezesową firmy, wynika, że obecne moce produkcyjne pozwalają na osiągniecie 1mld obrotu (czyli bez dodatkowych inwestycji) to można sobie samemu policzyć jaki może być kurs akcji.
Answear.com S.A. odnotował przychody przekraczające 1 miliard złotych w 2023 roku. Według wstępnych danych, przychody ze sprzedaży za 12 miesięcy 2023 roku wyniosły 1 258,9 mln zł, co oznacza wzrost o 29,3% w porównaniu do roku poprzedniego.
W tym okresie kurs akcji spółki oscylował w przedziale od około 22 zł do 33 zł. Na przykład, 30 grudnia 2024 roku kurs wynosił 26,85 zł.
Tak, na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) notowane są spółki, których kurs akcji przekracza 25 zł, mimo że ich kapitalizacja rynkowa jest poniżej 1 miliarda złotych.
Przykładem takiej spółki jest Answear.com S.A., której kurs akcji wynosił 26,85 zł na dzień 30 grudnia 2024 roku, a kapitalizacja rynkowa oscylowała wokół 509,64 mln zł.
Innym przykładem jest Bloober Team S.A., producent gier komputerowych, którego kurs akcji wynosił 28,50 zł na dzień 30 grudnia 2024 roku, przy kapitalizacji rynkowej około 490,46 mln zł.
Warto jednak zauważyć, że kurs akcji i kapitalizacja rynkowa są dynamiczne i mogą ulegać zmianom w zależności od sytuacji rynkowej oraz wyników finansowych spółek.
Aby uzyskać aktualne informacje na temat kursów akcji i kapitalizacji spółek notowanych na GPW, warto skorzystać z serwisów finansowych, takich jak Bankier.pl czy StockWatch.pl, które regularnie publikują dane na ten temat.
Od kiedy to obroty spółki mają wpływ na wycenę akcji? Nie wiesz że można mieć miliardowe przychody (a tym samym obroty) ale marne zyski a wartośc akcji nominalnie wysoką? Jak również stosunkowo niewielkie przychody i stosunkowo duże zyski a wartość akcji nominalnie małą? Pomijasz po drodze wiele czynników które mają wpływ na wycenę spółki i akcji. Porównujesz spółki to weż pod lupę nie przychody ale zyski, wskażniki c/z, c/wk, roe, wskaźniki zadłużenia i inne.
Ojej, myślałem, że to proste, dlatego napisałem, że można sobie samemu policzyć. Za 2024 rok firma powinna mieć 500 mln przychodu i około 40 mln zysku netto. Zakładając, wzrost przychodu do 1 mld i to, że nie trzeba inwestować w nową linie technologiczną bo ona już jest (zakładając obecną rentowność) to zysk powinien wynieść 80-90 mln a przy 87 mln akcji daje nam zysk na akcje w granicach 1 zł. paprząc na obecny C/Z 13 (sprawdziłem na stockwatch.pl) to mamy cenę w granicach 13 zł. Jest to takie zgrubne liczenie ale oddaje to co może się wydarzyć z kursem akcji i daje odpowiedź dlaczego zarząd uważa, że akcje są niedowartościowane i mamy skup akcji.
1 mld przychodów ( przyjmując zakładany przez spółkę 10 do 15 % wzrost w ciągu roku) można się spodziewać około roku 2029. Więc spokojnie poczekaj bo to nie taki hop siup.
Widać ,że krótko jesteś na giełdzie ,ta spółka zostanie zdjęta w tym roku ,brakuje im około 2,5 miliona akcji do uzyskania 95% ,a wtedy ogłoszą wezwanie po ostatniej cenie po jakiej kupił główny i będziesz musiał oddać akcje.Ta spółka już nie musi być notowana .nic z tego nie ma ,a ponosi wysokie koszty z byciem na giełdzie i do tego konkurencja ma wgląd w finanse.Do 7 lub niżej powinni spokojne wyzbierać te brakujące akcje.,Tyle w temacie
Przesyłam cytat z artykułu w Rzeczpospolitej z 4.10.2024: "Nie ma mowy o delistingu. Obecność na giełdzie jest wyróżnieniem i dodatkowo mobilizuje nas do spełniania coraz wyższych wymagań dla interesariuszy. Szczególnie dotyczy to regulacji prawnych i w obszarze zrównoważonego rozwoju. Jesteśmy firmą rodzinną, która szybko rośnie, co jest bardzo pozytywnie odbierane przez naszych kontrahentów i konsumentów. Jesteśmy na giełdzie już 11 lat i na niej pozostaniemy" Dla mnie to wystarczające stwierdzenie.
ech ,pisać takie farmazony to sobie mogą ,dlatego napisałem Ci ,że krótko jesteś na rynku ,niejedna spółka taką wodę już lała co przytoczyłeś a pożniej i tak swoje robiła,tu zejście gwarantowane jest,zreszta deslisting nie kalkuluje im sie robić bo zostali by z drobnymi akcjonariuszami poza giełda a wtedy trzeba brać biegłego do wyceny spółki żeby ich wykupić ,tu idze gra o to żeby uzbierac 95% i wywłaszczyć drobnych po ostatniej cenie zakupu przez głównego akcjonariusza
Nawet jak zejda, to i tak warto trzymać akcje i sprzedać za jakiś czas jak kurs będzie za więcej, bo nawet jak będą kupować na zdjęcie z GPW to będą musieli więcej wydać niz to co teraz jest