Żeby u nas było tak źle i rekordy na W20 wszechczasów - hihihi
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/dramatyczne-prognozy-dla-niemiec-tak-nie-bylo-od-100-lat/3l7xf4h
Analiza fundamentalna to jakby podstawa? Buhahaha- ubawiłem się z rana
Witam po przerwie :-) I znów L-ki dały zarobić 20pkt - brawo :-) Ale co niektórzy powiedzą, że to mataczenie-a niech sobie mówią. Norma wyrobiona - brawo!!!
Zerknąłem na Sapinkę-no i tak widać, że w styczniu to ATH trzepną-nie ma siły :-) My również mało wyrywni do dołu- to może jakiś wyszczał bedzie po Sylwestrze - Szczęśliwego Nowego ROKU!!! Oby Lki i Ski dały zarobić. Nie może być, że cały czas w dół i w dół-nasz rynek nie zasłużył na takie poniewieranie ;-)
Cóż powiedzieć?-skazani na wzrosty :-) Dax jakiś ATH chyba wykręci, a Jankes też w szczyty się uda. No musimy i my! Pozdro dla ravcia, niech sobie chłopina wyżej eSek pobierze ;-)
Ja widzę giełdy po swojemu. U nas tradycyjnie mocna sesja na przełomie miesiąca/ roku. Myślę że paliwa mogło wystarczyć tylko na jeden dzień.
Jankes - ja dla mnie jadą na oparach. Nawet słabo szło im strojenie okienek. Wydaje mi się że kwestia dni i się posypią. Czy u nas przed wolnym poniedziałkiem będą wyrywni w górę ? Wątpie.
Jankes musi ATH zrobić. Bez tego po co spadać? No po co? A my to tylko Sssssss. No może 2300 z bólami jakimiś się uda zrobić. I jakimś cudem może się uda, ale byłby czad. SL podstawą powodzenia w grze
Będzie i S ale teraz tylko L a SL to tylko dla tych dawców kapitału którzy nie mają wyczucia rynku bo go nie obserwują. Chcieli by zarabiać bez wysiłku a przecież bez pracy nie ma kołaczy.
Dnia 2025-01-02 o godz. 22:17 ~krul napisał(a): > Będzie i S ale teraz tylko L a SL to tylko dla tych dawców kapitału którzy nie mają wyczucia rynku bo go nie obserwują. > Chcieli by zarabiać bez wysiłku a przecież bez pracy nie ma kołaczy.
Też byłem taki kozak, do czasu wyzerowania konta... A obserwowałem rynek dość dokładnie, a przegrałem z mentalnym brakiem zgody na zamknięcie pozycji ze stratą... Niestety trafiłem akurat na silny trend i mnie wyrzuciło za burtę.
Dlatego SL trzeba stawiać. Rzeczywiste, prawdziwe. Niekoniecznie na stałym poziomie, ale jakieś muszą być. Inaczej, prędzej czy później, katastrofa i można zostać co najwyżej "krulem" bankrutów...
Mentalny brak zgody na zamknięcie na giełdzie pozycji z niedużą stratą, mentalny brak zgody na rezygnację z biznesu przynoszącego straty, mentalny brak zgody na ......... Tacy osobnicy muszą mieć nadzorcę aby mogli jakoś przetrwać, więc najlepiej jeżeli będą pracować u kogoś.
Dnia 2025-01-02 o godz. 23:00 ~krul napisał(a): > Mentalny brak zgody na zamknięcie na giełdzie pozycji z niedużą stratą, mentalny brak zgody na rezygnację z biznesu przynoszącego straty, mentalny brak zgody na ......... > Tacy osobnicy muszą mieć nadzorcę aby mogli jakoś przetrwać, więc najlepiej jeżeli będą pracować u kogoś.
Rozumiem, że wpatrujesz się cały czas sesji na wykres? Nie korzystasz z WC. Nie przeglądasz netu. Nie zaparzasz herbaty... Przecież w kilka chwil może dojść do totalnej zmiany sytuacji! Brak SL to skrajna głupota... Chyba, że bawisz się 1 kontraktem, albo skalpujesz na minutowym wykresie...
@ravcio "Jankes - ja dla mnie jadą na oparach. Nawet słabo szło im strojenie okienek. Wydaje mi się że kwestia dni i się posypią. Czy u nas przed wolnym poniedziałkiem będą wyrywni w górę ? Wątpie."
Jeśli ktoś ma swoje zdanie inne od większości to zraz uzależniony ? Ja nie przyklaskuje innym tylko mówię co myślę i dalej podtrzymuje opinie o Jankesie.
Chciałbym zwrócić uwagę, na zachowanie FW w ostatnich kilku-kilkunastu sesjach, w stosunku do USD/PLN. 1. Pomimo, że złotówka słabnie, FW jest trzymany dość wysoko. 2. Patrząc na cykl od września, FW spadło w (mniej więcej) trzystopniowej falce, do minimum 19.11. Od tej pory wykonało jedno podbicie w okolice 2300. Obecnie jesteśmy w korekcie tego odbicia. Teoretycznie przed nami drugie odbicie, które szacowałbym na okolice 2350. 3. Od 18.12 złotówka mocno słabnie, a FW trzyma formę. To sugestia, że strata na słabym PLN nie straszy graczy.
Patrząc na powyższe, oraz na kanał trendu spadkowego FW, wróżę, że powinniśmy wypełnić kanał wzrostem do 2350 (patrz pkt. 2), a następnie wrócić do trendu spadkowego, który (znowu mniej więcej) w trzech skokach sprowadzi nas do poziomu 2000, z którego wreszcie będzie można poprowadzić trwalsze odbicie.
Dnia 2025-01-03 o godz. 10:23 ~benitor napisał(a): > Chciałbym zwrócić uwagę, na zachowanie FW w ostatnich kilku-kilkunastu sesjach, w stosunku do USD/PLN. > 1. Pomimo, że złotówka słabnie, FW jest trzymany dość wysoko. > 2. Patrząc na cykl od września, FW spadło w (mniej więcej) trzystopniowej falce, do minimum 19.11. Od tej pory wykonało jedno podbicie w okolice 2300. Obecnie jesteśmy w korekcie tego odbicia. Teoretycznie przed nami drugie odbicie, które szacowałbym na okolice 2350. > 3. Od 18.12 złotówka mocno słabnie, a FW trzyma formę. To sugestia, że strata na słabym PLN nie straszy graczy. > > Patrząc na powyższe, oraz na kanał trendu spadkowego FW, wróżę, że powinniśmy wypełnić kanał wzrostem do 2350 (patrz pkt. 2), a następnie wrócić do trendu spadkowego, który (znowu mniej więcej) w trzech skokach sprowadzi nas do poziomu 2000, z którego wreszcie będzie można poprowadzić trwalsze odbicie.
Od pewnego czasu bawię się falami Elliotta - bardzo mi się podoba ten ogląd, chociaż jest mega uznaniowy... W Twoim założeniu wyjście ponad szczyt z 9.12.2024 (na W20, 2350) oznaczałoby przedłużenie fali B, która się obecnie pięknie wyrysowała na wykresie. Jej przedłużenie rozciągnęłoby tę falę niemiłosiernie, co wydaje mi się wątpliwe. Dlatego ja obstawiam nie wyjście ponad 2330. Co do późniejszych spadków - pełna zgoda...
Nie bawię się Eliotem, ponieważ wydaje mi się oparty na arbitralnych poziomach, bardziej związanych z matematyką i naturą, niż z finansami. Jakoś to do mnie nie przemawia. Natomiast (statystycznie) można obserwować w trendzie regułę "trzy kroczki w przód, dwa w tył". To też mało finansowy wskaźnik, ale da się go zaobserwować. Niestety, jak wszystkie "reguły giełdowe" nie ma prawdopodobieństwa nawet zbliżonego do 100%. Bardziej w okolicę 60-70%, ale to już coś :)
Też obecnie się skłaniam do 5 falowe To wzrostu w ramach cwB z dołka do 2330 było awB teraz C powinno być dłuższa od a a nawet jakby niewiele lub równe w co wątpię to i tak 2330 padnie ...